Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Plágiumgyanú: visszautasítják, hogy Schmitt Pál másolta doktori értekezését

A hvg.hu szerint Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával.
A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a leghatározottabban visszautasítja, hogy a hvg.hu portál plágium elkövetésével gyanúsította meg az államfőt.
A KEH az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felidézi, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben készített Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése címmel egyetemi doktori értekezést.

Mint írják, "a hiánypótló munkát" történészprofesszorok bírálták, akik summa cum laude minősítéssel értékelték. "Annak eldöntése, hogy az értekezés tartalmi és alaki szempontból megfelelő-e, az ő hatáskörük volt" - tették hozzá, megjegyezve, hogy "a dolgozat minősítése önmagáért beszél".

Kitérnek arra is, hogy Schmitt Pál, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) 1983 óta tagja, az értékezése forrásaként is megjelölt Nikolaj Georgiev neves sporttörténészt személyesen, jól ismerte. Kutatásaik során több résztéma megtárgyalása során együttműködtek.

"A két munka legfontosabb alapforrásai a NOB ülések jegyzőkönyvei, valamint a NOB Végrehajtó Bizottságának jegyzőkönyvei, illetve a vizsgált olimpiák záródokumentumai" - olvasható a KEH kommünikéjében. Úgy fogalmaznak: "A fentiek alapján a Köztársasági Elnöki Hivatal a cikkben megjelent plágium gyanúját a leghatározottabban visszautasítja."

A hvg.hu szerdán közzétett cikkében azt írta, hogy Schmitt Pál doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával. "Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével" - olvasható a portálon. Mint írták, "Schmitt Pál 215 oldalas doktorijának legnagyobb része - a hvg.hu számításai szerint mintegy 180 oldal - egy bolgár sportkutató és -diplomata, Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját".

A hvg.hu cikke szerint az államfő 1992-ben nyújtotta be Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című doktori értekezését a Testnevelési Egyetemen (TE). A dolgozatra bírálói a legmagasabb, summa cum laude minősítést adták, később Schmitt Pál a TE címzetes egyetemi tanára lett, disszertációja jelenleg az Olimpizmus, illetve Az olimpiai játékok gazdasági kérdései című tárgyak ajánlott irodalmában is szerepel - olvasható.

Mint a portál írta, Schmitt Pál disszertációját Nikolaj Georgiev dolgozatával összevetve "jól látható, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 1990 és 2010 közötti elnöke szinte szó szerint, vagy némileg módosítva vett át hosszú mondatokat, bekezdéseket". Továbbá Schmitt Pál "közel egyoldalnyi szöveget a bolgár sportkutató, Hristo Meranzov és Georgiev 1985-ben megjelent, Analysis of the Olympic Programme (Az olimpiai program elemzése) című munkájából emelt át" - jegyzik meg. A hvg.hu arról is írt, hogy a MOB akkori elnöke ismerte a két kötetet, dolgozatának irodalomjegyzékében mindkét művet meg is említette, "a címüket azonban nem franciául, hanem magyar fordításban adta meg - holott a két kötet nincs magyarra fordítva -, ráadásul Georgiev 1987-es munkájának kiadási helyéül Lausanne helyett Bulgáriát jelöli meg".

Schmitt Pál dolgozatában azonban sem láb-, sem végjegyzetek nincsenek, így nem derül ki az sem, hogy idéz-e egyáltalán, és ha igen, mit idéz Georgiev könyvéből - olvasható a cikkben. A Lehet Más a Politika (LMP) arra kérte Schmitt Pál köztársasági elnököt, mielőbb adjon választ, igazak-e azok a sajtóértesülések, amelyek szerint doktori disszertációjának jelentős része egy korábbi bolgár tanulmánnyal szinte szóról szóra megegyezik.

Vágó Gábor, az LMP szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, a párt bízik abban, hogy a plágiumgyanú alaptalan. Hozzáteszi ugyanakkor, ha mégis beigazolódik, hogy a hvg.hu hírportál értesülése helytálló, akkor az államfőnek egyetlen vállalható lépése az lehet, hogy azonnal lemond pozíciójáról. Az ellenzéki párt szóvivője úgy fogalmazott: "Ha Schmitt Pál valóban plagizált, akkor nemcsak arról lenne immár papírja is, hogy alkalmatlan a feladatra, hanem méltatlanná válna arra, hogy a magyar államot és embereket képviselje."

Korábban:

"Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével" - olvasható a hvg.hu oldalon szerdán közzétett cikkben.

Mint írták, "Schmitt Pál 215 oldalas doktorijának legnagyobb része - a hvg.hu számításai szerint mintegy 180 oldal - egy bolgár sportkutató és -diplomata, Nyikolaj Georgijev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját".

A cikk szerint az államfő 1992-ben nyújtotta be Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című doktori értekezését a Testnevelési Egyetemen (TE). A dolgozatra bírálói a legmagasabb, summa cum laude minősítést adták, később Schmitt Pál a TE címzetes egyetemi tanára lett, disszertációja jelenleg az Olimpizmus, illetve Az olimpiai játékok gazdasági kérdései című tárgyak ajánlott irodalmában is szerepel - olvasható.

Mint írták, Schmitt Pál disszertációját Nyikolaj Georgijev dolgozatával összevetve "jól látható, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 1990 és 2010 közötti elnöke szinte szó szerint, vagy némileg módosítva vett át hosszú mondatokat, bekezdéseket".

Továbbá Schmitt Pál "közel egyoldalnyi szöveget a bolgár sportkutató, Hristo Meranzov és Georgijev 1985-ben megjelent, Analysis of the Olympic Programme (Az olimpiai program elemzése) című munkájából emelt át" - jegyzik meg.

A hvg.hu írt arról is, hogy a MOB akkori elnöke ismerte a két kötetet, dolgozatának irodalomjegyzékében mindkét művet meg is említette, "a címüket azonban nem franciául, hanem magyar fordításban adta meg - holott a két kötet nincs magyarra fordítva -, ráadásul Georgijev 1987-es munkájának kiadási helyéül Lausanne helyett Bulgáriát jelöli meg". Schmitt Pál dolgozatában azonban sem láb-, sem végjegyzetek nincsenek, így nem derül ki az sem, hogy idéz-e egyáltalán, és ha igen, mit idéz Georgijev könyvéből - olvasható a cikkben.

A hvg.hu kitért arra, hogy a TE 1985-ös doktori szabályzata leszögezi: "amennyiben az egyetemi doktorátus odaítélését követően kiderül, hogy az értekezést más készítette vagy az más munkájának (eredményének) illetéktelen felhasználásával készült, az Egyetemi Tanács a doktorátust, s az ezt tanúsító oklevelet visszavonja, az egyetemi doktorátusra utaló névmegjelölés használatát megtiltja, intézkedik a személyi igazolványból való törlésről, s a visszavonás tényét a Művelődési Közlönyben, valamint az OTSH Közlönyben közzéteszi". A Semmelweis Egyetem - amelybe a TE integrálódott - jelenleg hatályos doktori szabályzata nem rendezi a fokozat visszavonásának kérdését - tették hozzá.

Az ügyben az MTI megkeresésére a Köztársasági Elnöki Hivatal későbbre ígért reagálást.

Olvasóink írták

98 hozzászólás
 • 98. aquila0126 2012. január 12. 20:49
  „Ne legyetek már ennyire rosszhiszeműek! Nem másolta, csak egyformán gondolkodnak. Na, ügy lezárva.”
 • 97. Berlusconi 2012. január 12. 18:20
  „újratöltve!
  1991-ben érettségizett?!
  1997-ben államvizsgázott?!
  Gyerekek, hát már legalább 65 éves!”
 • 96. Berlusconi 2012. január 12. 18:13
  „Nem írok semmit, mert mindent cenzúráznak. Hová lett a szólásszabadság?!”
 • 95. zehn 2012. január 12. 17:24
  „Azt, hogy a jelenlegi kormány hazug és dilettáns, már sajnos megszoktuk. Most azzal kell megbarátkoznunk, köztársasági elnökünk sem különb. Mi jöhet még?!”
 • 94. újratöltve 2012. január 12. 16:39
  „82. kopkop 2012.01.12. 13:11: Csak neked, hogy utána tudj nézni, és ha itt is baj van hozd nyilvánosságra!"""" Általános és középiskolai tanulmányait Szolnokon végezte, 1991-ben érettségizett a Varga Katalin Gimnáziumban. 1991-t?l Szegeden, a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanult, ahol 1997-ben tette le az államvizsgát, 2000-ben a szakvizsgát.""""”
 • 93. Yossarian 2012. január 12. 16:00
  „moderálva> a palika.
  de nem mindegy már?! hiszen a magyar köztársaság megszűnt létezni.
  akkor meg minek a köztársasági elnök???”
 • 92. macs 2012. január 12. 15:40
  „"Benyújtotta lemondását Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter. Mint azt az illetékes bizottság megállapította, a miniszter a bayreuthi egyetem jogi karán beadott doktori disszertációjában az idegen forrásmunkákból átemelt részeket nem tüntette fel lábjegyzetben, illetve a forrásművek jegyzékében."
  http://index.hu/kulfold/hirek/2011/03/01/lemondott_a_nemet_vedelmi_miniszter/
  És ami nagyon érdekes:
  "végül már több mint 50 ezer doktoranduszhallgató és kutató csatlakozott a leváltását követelő nyílt levélhez, majd a Baureutyhi Egyeteme visszavonta doktori fokozatát"
  http://www.origo.hu/nagyvilag/20120112-a-nemet-miniszter-belebukott-az-ukran-elnok-meguszta-plagiumvadak.html
  A magyar egyetemi hallgatókat, akiket ha jól tudom börtön is fenyegeti plagizálás miatt.”
 • 91. gondolom 2012. január 12. 15:03
  „Nem csodálkozom,aki a régi rezsimet kiszolgálta ,gazsulált a komcsiknak és igy ért el poziciókat és most ugyan ezeket szidja ezerrel akkor mit várjunk egy ilyen embertől.A jellem messze áll tőle.Ha nem igaz a hir büntetés a hiresztelőnek de ha igaz ,hát akkor is marad ahogy ismerjük Schmittet .”
 • 90. fidxaros 2012. január 12. 14:57
  „Szegény Nemzeti unGÓJostoll, már bele is használt tintát töltöttek!”
 • 89. spiler 2012. január 12. 14:32
  „ha igaz akkor a KEH is szarban van”
 • 88. tonyk 2012. január 12. 14:31
  „Akkor Ő most már nem a Nemzet tolla, hanem a Nemzet fénymásolója?”
 • 87. vmagdi 2012. január 12. 14:15
  „szerintem a koztarsasagi hivatalban a takaritononek van a legnagyobb iskolai vegzettsege :)))))”
 • 86. csmano 2012. január 12. 14:10
  „A címbem az igazság,
  nem Schmitt Pál másolta a szakdolgozatát, hanem a titkárnője, és így mindenkinek igaza van :).”
 • 85. ketrin72 2012. január 12. 13:46
  „elolvasom a hozzászólásokat és máris jobb kedvem lesz...”
 • 84. DMagóg 2012. január 12. 13:20
  „http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/orban_simor_matolcsy_es_fellegi_egyeztettek/2257720/)
  "28. DMagóg 2012.01.06. 14:20
  Van egy tippem: Scmitt Pál egy aláírás roham közben aláírja a lemondó nyilatkozatát (az indoklásban szabad a gazda).
  A kényszerhelyzetben Orbán Viktor ál(l)amfővé válik, mert a fülkeforradalom véghezvitele erre kényszeríti.
  Ebben a küzdelemben a legméltóbb harcostársa lesz a kormányfő. L. J.!
  Fogadunk?"”
 • 83. markusj77 2012. január 12. 13:17
  „Végül is lényegtelen, hogy kisdoktori vagy nagydoktori. Most a tömegképzés idején élünk, és most egy sima diplomamunkát sem fogadnak el úgy, ha a delikvens plagizál. Egyszerűen azért mert nem az ő munkája és kész. Ilyen erővel bárki kimásolhatna dolgokat Einsteintől és mondhatná, hogy ő fizikus doktor.

  Legyen már annyira önálló, hogy saját gondolatai, saját munkája, véleménye legyen benne. Ez, hogy lefordíttatok x oldalt magyarra, pár bekezdéssel kibővítem, kicsit átfogalmazom és sajátomként beadom? Ez elég szánalmas színvonal.

  2 dolog:
  1. Nagyon komoly hiba, ha idézőjel nélkül, szó szerint idézünk gondolatokat. Alapvető formai hiba, mintha el akarná titkolni, hogy az nem az ő gondolata, hanem valaki másé. Etikátlan.
  2. Ha viszont kiteszi az idézőjelet a legelején és a legvégén (több mint 100 oldalon át)? Akkor nyilvánvaló, hogy az egész dolgozat egy idézet, vagyis egy karakternyi önálló gondolat nincs benne.”
 • 82. kopkop 2012. január 12. 13:11
  „T. Szerkesztő: lemaradt a korábbi hozzászólásom, megismétlem. Remélem nem szándékos volt!

  72. Együgyű

  Az Ön véleménye szerint felvetődik a kérdés Orbán és csapata doktori címének megszerzésében, ezen az alapon a másik csapatban lévők doktori cím megszerzése is kétséges? Gondolok itt Botka Lászlóra, Újhelyi Istvánra, csak ők más színű mezben és logóban "játszanak".”
 • 81. markusj77 2012. január 12. 13:04
  „Ez az ügy kiválóan megmutatja, hogy ne akarjunk többnek látszani, mint akik valójában vagyunk!
  Schmitt egy jó sportoló, jó vívó volt. Ennyi és nem több. Ne akarjon "jó tanuló, jó sportolónak" is látszódni, mert nem az. Nem jó tanuló, a helyesírása is bizonyítja. A sportban lehet, hogy példakép volt egykor, de ezekkel a dolgaival már azt is lerombolja lassan. Ami hírnevet szerzett egykor magának és az országnak, azt most bőven lerontja. Többszörösen is. Ha bebizonyosodik a vád, elmondhatjuk: nem korrekt, nem sportszerű dolog más tollával ékeskedni, szellemi tulajdont lopni (idézőjel nélküli idézés igazából ezt jelenti). Ha ez bebizonyosodik, nem lesz méltó Schmitt sem a doktori címre, sem az elnökire. Még az aláírása sem igaz? Hol van a fair play, Schmitt úr???
  Úgy látom, nem lesz valami dicső a közeledő visszavonulás...”
 • 80. Admin07 2012. január 12. 12:58
  „Pájázat álamfői poszt betöltésére

  Szükséges föltételek:

  Végsőkig lolyális bármijen hatalomhoz (MSZMP tagság előnyt jelent)

  Flexibilis (rendszerváltás előtti pártfunkciók, MSZP polgármesterlyelöltség, FIDESZ támogatottság előny)

  Büntetett előélet (min. 4 hónap, legalább felfüggesztett büntetésről szóló jogerős ítélet)

  Magyar nyelv ismerete (középfokon szóban és alapfokon írásban)

  Word hejesírás lyavító program magas szintű ismerete (Alkotmány előkészítésben való alkalmazásakor szerzett gyakorlat előny)

  Doktori cím (saját disszertáció előnyt jelent)

  Lyelentkezni a Miniszterelnöki Hivatalhoz helyesen írott levélben, vagy Orbán Viktor Facebook oldalán lehet! Kérjük pájázatához a pozíció komolyságához illő fényképet mellékeljen!”
 • 79. asztenoszsz 2012. január 12. 12:50
  „Van olyan iskolaigazgató, aki a KISZ történetét írta meg a saját iskolájában, és evvel szerzett doktori címet.”
98 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az amerikai nagykövetség csak tájékozódik

Az amerikai nagykövetség összesítést kért a Legfőbb Ügyészségtől a kiemelt büntetőügyekről - írta a… Tovább olvasom