Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Pokorni: a diploma véd legjobban a munkanélküliségtől

A tandíj bevezetésével sok család lemondott arról, hogy főiskolára, egyetemre adja gyermekét - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerdán Törökszentmiklóson egy lakossági fórumon. A Fidesz alelnöke az oktatás helyzetéről és a tandíj eltörlésének szükségességéről beszélt.
Pokorni Zoltán kiemelte: a diploma véd a legjobban a munkanélküliség ellen. Ezért is szükség van arra, hogy minél több képzett diplomás munkavállaló legyen Magyarországon.

A fideszes politikus beszélt arról is, hogy a tandíj önmagában nem emeli meg a felsőoktatás színvonalát. Attól, hogy a diákok fizetnek, nem lesznek megrendelők az oktatási rendszerben. Mert az oktatási rendszernek egy megrendelője van, a kormány. A kormánynak kell ellenőriznie a minőséget, ezért felelős és ezt a felelősséget nem háríthatja át másra.

Pokorni Zoltán hozzátette: 10 éve van önköltséges képzés Magyarországon, és ezeken a képzéseken az oktatás színvonala általában alacsonyabb, mint az államilag támogatott képzéseken.

Olvasóink írták

 • 11. mani mani 2008. március 06. 20:31
  „A diploma véd legjobban a munkanélküliségtől: okoskák úgy tesznek mintha valami védő oltás lenne az a diploma! Vajon ki lesz könyvkötő, nyomdász, takaritó,vizvezetékszerelő,esztergályos,hegesztő,szakács,felszolgáló vagy csőszerelő,szobafestő,stb erről vajon miért nem beszélünk?vagy ehhez is diploma kell a jövőben?????????????????”
 • 10. Matild 2008. március 03. 19:49
  „Már, hogy 21 éve fizetem a nyugdíjjáruékot. Ha igazak a hírek, mire elérek a nyugdíjas korig, addigra összedől az egész nyugdíjrendszer. Ha már nem fogok nyugdíjat kapni, - könyörgök - legalább a gyerekeimet taníttathassam !
  Vagy éljenek majd a gyerekeim könnyen félrevezethető balekként ?
  Én nagyon szívesen fizetnék tandíjat, vizitdíjat stb., ha lenne miből.
  Egy 25-26 éves ismerősőmtől tudom, gyerekkori játszótársainak 80 százaléka már rég Angliában él. Tud ilyen tendenciákról a kormányunk ? Avagy "mehet mindenki, akinek nem tetszik" ?
  ... Idő kérdése, és mindenki menni fog - külföldre.”
 • 9. VCrash 2008. március 03. 09:00
  „"..minél több képzett diplomás munkavállaló legyen Magyarországon." De hol vannak a képzett diplomás munkaadók Magyarországon? Nevetséges ez a Dr.Pokorni... Mindenki nem lehet politikus, pedig ez az igazán jó állás a képzett diplomásoknak, ´józan ész, józan gondolkodás´ nem szükségeltetik hozzá.”
 • 8. Feri 2008. február 28. 15:39
  „Ezek megint csak közhelyek mondogatása, és ez nagyon tetszik valakiknek.
  A mi tankörünkből kivétel nélkül mindenki el tudott helyezkedni, lett olyan is aki világhírű autóscégnél vezető fejlesztő mérnök, de lett olyan is, aki "csak" egyéni vállalkozó( kereskedő). De mielőtt mondanátok, hogy akkor minek fizettük a képzését, elmondom, hogy a kereskedő is felhasználta a tanulmányait és rengeteg adót fizet.
  Nem egy ismerősöm velem együtt nem riad vissza a kétkezi munkától. Nem lehet általánosítani ebben sem. Ha valaki lusta és nem szeret dolgozni az lehet szakmunkás, lehet felsőfokú képesítésű , akkor sem fog dolgozni.
  A képzés színvonalát pedig az illetékes minisztérium kötelessége szabályozni és ellenőrizni, amint azt is, hogy mennyi felsőfokú képzettségűre van szüksége az országnak. Erre nem jó megoldás a tandíj.
  Don Kartácsnak pedig azt üzenem, hogy ne azokra haragudjon, akik nappalin tanulnak, csak azért mert ő nem teheti meg.
  Jó lenne, ha a levelező ill. az esti ( ha van még ilyen) képzésen jól tanulók is mentesülhetnének a képzési díj megfizetése alól. De még egyszer mondom, erre nem a tandíj általánossá tétele a megoldás.”
 • 7. waterbear. 2008. február 28. 09:41
  „"Pokorni: a diploma véd legjobban a munkanélküliségtől"


  Ja, ha kellően nagy méretű, és be tudsz takarózni vele....”
 • 6. Szabolcs2 2008. február 28. 07:48
  „"Pokorni: a diploma véd legjobban a munkanélküliségtől" -- mondja ezt meg annak a sok szerencsétlen állás nélküli diplomásnak. Szüleim cégénél volt, hogy adminisztrátort kerestek, és jött is mindenféle diplomás (is), de nem tudták őket felvenni, mert túlképzettek. Nem egy ismerősöm, akinek diplomája ("papírja") van (akár jogász, akár büfé szakos) olyan helyen dolgozik, ahol bőven elég a középfokú végzettség. Nem a diploma véd a munkanélküliségtől, hanem az, hogy olyasmit tudsz, amire van kereslet. Örülök, h végre csökkent a felsőoktatásba felvételizők száma, mert már túl sok a diplomás, aki lócitromot se tud kezdeni a papírjával. Plána, ha nincs mögötte tudás, hanem csak úgy odaadják kegyelemből.”
 • 5. Don Kartács 2008. február 28. 07:09
  „Ha valaki diplomás az nem jelenti azt, hogy nem hülye. A saját szakmám területén sokszor diplomást keresnek. Én is szembesülök diplomással, de olyankor elfut mindig a harci ideg, amikor látom, hogy a bécsi kapu technikai paramétereivel megegyező méretű arccal bír a diplomás, a munka büdös neki szó szerint, és akkora hülyeségeket hord össze diplomásként, hogyha azt mind megtennénk már rég számviteli csalás miatt börtönben ülhetnénk. A fenének kell diploma, a szakmai képzéseket, az összeset kéne elérhetőbbé tenni!!”
 • 4. 621 2008. február 28. 06:34
  „Már bocsánat, de ennél nagyob marhaságot régen hallottam. A éegnagyobb baj, hogy ez a "diplomás vagyok, tehát már úr vagyok, aki csak nem dolgozik" szemlélet ural mindent. Ezért nem találni tisztességes szakmunkást, és ezért van tele nagyjából minden egyetem olyanokkal akik nem tanulmi, és a végzett szakmában dolgozni akarnak, hanem a következő éveket meg rektorival a még következőket ellébecolni az állam adóforintjaiból.
  Tanulni kell, akkor van ösztöndíj, ha meg még szociálisan is rászorult akkor van támogatás. A többi meg ott lehet időtlen időig, de a SAJÁT PÉNZEN!!!!!”
 • 3. kételkedő 2008. február 28. 01:15
  „Na, pokorni eljöhetne egyszer Veszprémbe megnézni a "bőcsészeket". Akkor meglátná mennyit ér egy diploma... főleg ezzel az idétlen bolognaval... de gyanítom máshol sem sokkal jobb a helyzet...”
 • 2. Garfield 2008. február 27. 21:55
  „Igen, éljenek a diplomás árufeltöltők a Tescoban!”
 • 1. Kért Elek 2008. február 27. 21:15
  „Pokorni úr, azt ne mondja már, hogy ön diplomával a zsebében elmenne kétkezi munkát végezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben az Il Ferro ügy második gyanúsítottja is

Hazajött külföldről és szerdán jelentkezett a vámnyomozóknál az Il Ferro-ügy második gyanúsítottja -… Tovább olvasom