Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Pokorni szerint a tanulni akaró fiatalokon spórol a kormány

Magyarország a jövőt megalapozó oktatás terén szembe megy a világgal. Mind az oktatásra szánt pénz, mind a finanszírozott oktatási idő jelentősen elmarad az OECD országokéhoz képest, a tandíj bevezetésével pedig csökken a felsőoktatásba jelentkezők száma is - véli a Fidesz.
Pokorni Zoltán, az Orbán-kormány egykori oktatási minisztere szerint a kormány az óvodákon, az iskolákon és a tanulni akaró fiatalokon spórol, a felmérések szerint már csak Mexikóban, Lengyelországban és Törökországban költ az állam nálunk is kevesebbet az oktatásra.

Pokorni Zoltán keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a 2007/2008-as tanévben összességében 25-30 milliárd forinttal jut kevesebb pénz oktatásra, mint korábban és ennek jelentős része a 2008-as évet terheli. Az ellenzéki politikus szerint az 5-8. évfolyamon az EU-átlag kevesebb mint felét költjük oktatásra, mindeközben tovább folytatódik a pedagógusbérek értékvesztése.

Pokorni Zoltán szerint a felsőoktatásban is romlik a helyzet, 2008 ugyanis a tandíj éve lesz, ha a népszavazással nem sikerül ezt megakadályozni. Az ellenzéki politikus szerint még a legolcsóbb diploma is 200-500 ezer forintba kerül majd, ha lesz tandíj, holott már így is harmadával csökkent négy év alatt a felsőoktatásba jelentkezők száma Magyarországon.

A fideszes politikus szerint ez azért is elfogadhatatlan, mert a statisztikai adatok azt mutatják, Magyarországon a diploma véd leginkább a munkanélküliség ellen. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 83 százalékos arányban tudnak elhelyezkedni, szemben az alapfokú végzettséggel rendelkezők 38 százalékos arányával - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. Főiskolás 2008. január 09. 20:54
    „Állítsuk meg végre a diplomagyárakat! El kell ítélni a populista megnyilvánulásokat, és a diákok félrevezetését! NINCS SZÜKSÉG INGYEN DIPLOMÁRA, ennek véget kell végre vetni!”
  • 1. higi 2008. január 08. 22:52
    „Ja a Tescoba,oda eltudnak helyezkedni.
    már rég tülképzés van,jó szkik meg nincsennek!
    Van már ellég ingyenélő,még 32 éves korába is tanulnak az egyetemen, oszt minnek?Hát hogy ne kelljen dolgozzni. Tisz kívét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöten haltak meg eddig az országban a hideg miatt

Ebben az évben már 15 ember halt meg kihűlés miatt országszerte a rendőrség adatai szerint. Az… Tovább olvasom