Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Polgári engedetlenségből nem fizetik ki a fűtésszámlát

Polgári engedetlenségi akció indult Székesfehérváron. Sok ott lakó nem hajlandó kifizetni a fűtésszámlát, mert 23 százalékkal megemelték január 1-től. A lakók fűtési hátraléka elérte a 130 millió forintot.
Naponta többen keresik fel a Székesfehérvári Fogyasztóvédelmi Egyesületet, mert nem tudják kifizetni a fűtésdíjat. Egy 62 négyzetméteres lakás fűtése havonta 35 ezer forintba kerül. Az 5,1 százalékos gázáremeléssel együtt januártól 23 százalékkal emelkedett a fűtés díja azoknak, akik nem jogosultak semmilyen támogatásra. A hődíjjal és a melegvízzel együtt azonban ez az emelés eléri a 30 százalékot. Ennek az oka, hogy a cég, amelyik az elektromos áram termelésére gázmotoros fejlesztést hajtott végre a városban, idén már nem kap befektetői támogatást.

Azt ígérték, kevesebb lesz az itt lakók fűtésszámlája, mert a hulladékhőt használják fűtésre - mondta Németh László, a Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke. A lakók fűtési hátraléka mára eléri a 130 millió forintot, amely leginkább az év első két hónapjában keletkezett. Civil kezdeményezésre létrejött egy munkacsoport, amely kidolgozza, hogyan lehet a rászorulókat támogatáshoz juttatni - tette hozzá Németh László.

Olvasóink írták

 • 7. Don Kartács 2008. február 25. 21:44
  „A soproni távhő nem tudja még a számlázást sem megmagyarázni. Kissné én két megoldást látok valószínűnek.

  1.) Először is agyonverni azt a barmot, aki a hőközpontról áthelyeztette a város túlsó végére a hőszolgáltatást, mert a Jereván ltp nem innen a szomszédból, hanem a város másik végéből kapja a hőt. Ezt kellene visszaállítani és máris 20-30%-kal csökkenne a hődíj!
  2.) Ez megvalósítható külön is és egyben is az 1.) ponttal: az összes hőelosztót korszerűsíteni, hogy ne tudjanak még enyhébb időben sem sokkal többet ráküldeni a csövekre hőmennyiségben, mint amennyire szükség van. Erre azonban nem hajlandók áldozni az Andrássyék, mert akkor rengeteg pénz esik ki a zsebükből. Pedig ha önmagukban ezt megvalósítanák 15%, ha az első ponttal együtt válósítanák meg, akár 40%-kal is csökkenthető lenne a hődíj!

  Csak ezekből nincs haszon és amíg a lakótelepiek nem fognak össze, addig ki vagyunk szolgáltatva.”
 • 6. 70 2008. február 25. 21:23
  „egy havi távhő dijjam 70 ezer forint volt.”
 • 5. jo bacsi 2008. február 25. 17:49
  „Felhivok mindenkit akinek tavho szolgaltatasa van hogy ne fizesse a futes szamlajat mert at van verve. A szolgalat ugyani s nem fogyaszt annyi energiat mint amiert szamolnak. Ne fizessen senki az orszagban a tavhoert. Mindenki fel van hivva ra hogy ne fizessen. Becsapjak aljas modon az embereket. NE FIZESSENEK,!!!!!! Kikapcsolni nem kapcsolhatjak tel idejen mert az europai unios szabaly tiltja. Szereltessenek be lakasonkent kozponti futest es legalabb felere fog csokkenni a futesi szamla.”
 • 4. anna 2008. február 25. 15:29
  „hazudnak a távhőszolgáltatók "hazudnak reggel este meg éjjel.majd bele döglenek hogy ugy tegyenek mintha kormányoznának".azert lasd be a távhőnek az az érdeke hogy fűtsön,mégha a lakó bele döglik is.abból lessz a milliárdos nyereség a vezetőségnek!!!”
 • 3. VCrash 2008. február 25. 14:46
  „Úgy 10-12 évvel ezelőtt, amikor egy 56 m2-es panellakásban laktam, azzal etettek meg bennünket, hogy az egyéni fogyasztásmérő-, és radiátor-termosztátok felszerelésével 20-30 %-os energia(ár) megtakartás érhető el. Mint a ´hülyék´ szereltettük fel a lakóközösséggel egyetemben. Jól járt a kereskedő, a forgalmazó, a távhőszolgáltató, csak ´mi´ nem érzékeltünk a megtakarításból egy ´kummányit´ sem, sőt általában mindenki többet fizetett a fűtési idény végén egyösszegben, az elszámoláskor, mint az előző évek azonos idődzakában fizettünk. Hát ennyit a nagy ´megtakarítás(ok)ról...”
 • 2. Kissné Vitéz Éva 2008. február 25. 13:50
  „Jnk

  Sopronban is hasonlóan magas a hőszolgáltató számlája.
  58 négyzetnéteres lakásunk számlája meghaladta a 35 ezer forintot.
  Fűtjük az utcát-végig lehet nézni a lakótelepen:nyitott ablakok mindenütt.A távhő nem érdekelt az energiatakarékosságban-az a szerencsétlen "panelproli" úgyis kifizeti.
  Múlt éveb beburkolták a házunkat,nyílászárókat cseréltettünk.Kértük a távhőt,hogy vegye vissza a fűtést-de semmi eredménye.
  Mit lehet tenni?Ha van elfogadható ötlet,várom a tanácsot.
  Köszönettel:K.V.Éva /Sopron,Jereván ltp”
 • 1. Makói 2008. február 25. 13:35
  „Makón, egy 54 négyzetméteres lakás egy havi fűtés dijja 50 ezer forint.A leg kevesebb pedig 35 ezer forint volt. / Távhőre értendő / Ehhez jön még a gáz és viz díj is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább nőtt a magyarországi internetezők száma

A rendszeresen - legalább havonta - internetezők száma egy év alatt 650 ezerrel nőtt, de a… Tovább olvasom