Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Polgármesterek katasztrófahelyzetben

A katasztrófák esetére készítette fel az októberben megválasztott polgármestereket – közöttük 64-et „újoncként” – mint helyi védelmi vezetőket a megyei védelmi bizottság. A felkészítésen többek között a téli időjárással, az áradásokkal, veszélyes anyagok szállításával foglalkoztak.
A polgármestereknek tartott felkészítéssel kapcsolatban a megyei közgyűlés, egyben a megyei védelmi bizottság elnöke, Szakács Imre lapunknak elmondta: a választópolgárok nem nagyon tudják, ha polgármestert választanak, a településvezető nem csak az utak állapotáért, az iskola működéséért, a parkok fenntartásáért felelős.
Katasztrófahelyzetben a katasztrófa megszüntetése, mérséklése, a kialakult helyzet kezelése a polgármester, egyben a helyi védelmi vezető hatáskörébe tartozik. Ezt nem igazán tudják, főként, ha korábban nem volt közigazgatási tapasztalatuk.
Azonban megválasztásuk után

a nyakukba szakad, hogy ők

bizony felelősek azért, ha a téli időszakban akkora hó esik, ami a közlekedést lehetetlenné teszi.

S ezeket a helyzeteket – nyilván

a szakemberek segítségével –

nekik kell kezelni.
Az elnök hangsúlyozta, egy árvízi helyzetben csak a polgármester döntheti el, kitelepíti-e az árvízzel veszélyeztetett településrészt vagy sem. Egy nagyobb tűz vagy második világháborús bomba megtalálásakor az ő döntése, hogy kilakoltatja-e a házakból az embereket vagy nem. Szintén az adott település első számú vezetőjének kell arról gondoskodni, hogy egészségügyi zárlatot rendeljen el, s az egyéb intézkedéseket megtegye, például madárinfluenza vagy más járvány esetén.
– Természetesen megvannak azok a szakhatóságok, szervezetek – a rendőrség, a katasztrófavédelmi igazgatóság, a polgári védelem, vízügyi igazgatóság, a honvédség, tisztiorvosi szolgálat – akik a segítségükre vannak a helyi védelmi vezetőknek. Szinte minden településen új polgármester van, „újoncként” ismerkednek a területtel. Mi abban tudunk segíteni, hogy átadjuk nekik azokat az ismereteket, amelyeket nekik el kell sajátítaniuk az eljárási rendre, struktúrák felépítésére vonatkozóan – mondta el Szakács Imre.
A katasztrófavédelmi rendszer megpróbál előre modellezni helyzeteket, például egy árvízi esetet vagy járványügyi helyzetet. De akár azt is, mi a teendő egy paksi vagy a szomszédos szlová-

kiai atomerőmű sérülése esetén, amikor radioaktív szél jön hazánk felé. A polgármesterek páncélszekrényeiben ott vannak az eljárásrendek, mikor mit kell lépniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését

Az Európai Unió igazságügyi és belügyminiszterei elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését az… Tovább olvasom