Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Political Capital: Hosszútávon az MSZP is rosszul járhat

Hosszútávon az MSZP is rosszul járhat a tisztán listás választási rendszerrel, a jelenlegi, az egyéni és listás szavazást magába foglaló rendszer ugyanis alapvetően azoknak a politikai erőknek kedvez, amelyeknek maradnak tartalékai a második fordulóra - írja a Political Capital a választási rendszer átalakításával kapcsolatos elemzésében.
A Fidesznek a jelenlegi erőviszonyok mellett az az érdeke, hogy ne változtassanak a választási rendszeren, a kispártok pedig a tisztán listás szavazással néhány nagyobb megye és Budapest kivételével - továbbra is esélytelenek lennének a mandátumszerzésnél.

Az MSZP jelentős hátrányban van a Fidesszel szemben, így az egyéni választókerületekben jóval kevesebb mandátumot nyerne, mint 2006-ban, ezért - rövid távon - érdekében áll a listás ág erősítése - olvasható a Political Capital elemzésében. A jelenlegi rendszer ugyanakkor általában a nagyobb pártokat erősíti, így az MSZP számára - hosszú távon - kockázatos is lehet feladni azt. A jelenlegi rendszer ugyanis leginkább azoknak a politikai erőknek kedvez, amelyeknek a második fordulóra maradnak tartalékaik.

Az elemzés szerint mivel a Fidesz az egyéni választókerületekben nagyarányú győzelemre számíthat, nem érdeke ezek megszüntetése. A Fidesz számára, a jelenlegi erőviszonyok mellett, a választási rendszer érintetlensége a legjobb - olvasható.

A Political Capital négy-négy érvet hozott fel a kormányfő által javasolt átalakítások mellett és ellen. Az elemzés szerint átláthatóbbá válna a választás folyamata, és a szavazatok hasznosulása a jelenleginél és a politikai erők számára is kiszámíthatóbb lenne a választási eredmény. A tisztán listás választási rendszer a PC szerint a választói akaratot jobban tükröző, arányosabb képviseletet eredményezhet (két torzító tényező azonban megmarad: az ötszázalékos küszöb és a területi listás rendszer). Az elemzés a további előnyök között említi azt is, hogy az egyfordulós rendszerben kisebbek lennének a választás költségei, de megjegyzik, hogy nem olyan mértékben, mint arra a kormány számít, mert az egy forduló nem felez meg minden költséget.

A várható negatívumok között említi az elemzés, hogy a tisztán listás rendszerrel nehezebben jönne létre kormányképes többség és az ötszázalékos küszöb fenntartásával továbbra is magasak a politikai arénába való betörés költségei, új párt megjelenése továbbra is nehézkes. Kritikaként fogalmazzák meg, hogy a tervezet nem szól a jelöltállítás reformjáról, és azt is, hogy a rövidebb kampány miatt ugyan valamelyest csökkenhetnek a kampányköltségek, a párt- és kampányfinanszírozás átalakítása nélkül azonban ez nem párosul fehérítő hatással.

A Political Capital javaslata szerint mivel egyelőre valószínűtlennek tűnik, hogy teljesen megszűnnek a jelenleg aránytalan választókerületek, ki kellene javítani a meglévő aránytalanságot. Az elemző cég szerint mivel az ajánlószelvényekre épülő jelöltállítás súlyos visszaélésekre ad lehetőséget, ezért jobb lenne, ha a jövőben a jelöltállítást nem ajánláshoz, hanem kaucióhoz kötnék. A további javaslatok között szerepel még a kampány-és kutatási csend "életszerűtlen" szabályainak eltörlése is, mivel a választókat a jelen szabályozás mellett is elkerülhetetlenül érik a szavazói szándékot befolyásoló ingerek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korlátozások Iránban - Tilos a Facebook és a YouTube is

Blokkolták az iráni hatóságok egy francia és egy német rádióadó perzsa, illetve fárszi nyelvű… Tovább olvasom