Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Political Capital: Ne a rendőrség döntsön a rendezvényekről

A Political Capital elemző intézet szerint a gyülekezési joggal kapcsolatos politikai vitákból ki kell vonni a rendőrséget.
A rendőrség helyett az önkormányzatok engedélyezhetnék azokat a rendezvényeket, amelyeket kötelező előre bejelenteni, a rend fenntartásáért viszont továbbra is az egyenruhások felelnének a rendezvény helyszínén - egyebek mellett ilyen változtatásokat javasol a gyülekezési joggal kapcsolatos szabályozásban a Political Capital. Az elemző intézet szerint a gyülekezési joggal kapcsolatos politikai vitákból ki kell vonni a rendőrséget.

A Political Capital egyebek mellett a melegfelvonulás engedélyeztetése kapcsán vetette fel, hogy újra kellene gondolni a gyülekezési jog szabályozását. Az elemző intézet szerint káros, ha kizárólag a rendőrség hatáskörébe tartoznak a gyülekezési joggal kapcsolatos ügyek. Érdemes megfontolni, hogy ebbe részben bekapcsolódjon egy olyan szerv, amely közvetlen politikai felelősséget visel - fogalmaznak a szakértők.

A Political Capital javaslata szerint a közrendi és közbiztonsági feladatokat továbbra is a rendőrök látnák el, egy-egy rendezvény engedélyezése viszont a területileg illetékes önkormányzat dolga lenne - ilyen megoldást alkalmaznak például a hollandok, a lengyelek és az észtek.

Újra kellene gondolni a bejelentéssel kapcsolatos szabályokat is. Most kötelező előre közölni a rendőrséggel egyebek mellett azt, miért és milyen napirend szerint akarják megtartani a gyűlést. Ez a javaslat készítői szerint előzetes cenzúrára adhat lehetőséget, így az okra és a napirendre vonatkozó kötelezettséget el kellene törölni - tudta meg a Független Hírügynökség Gál Enikőtől, a Political Capital munkatársától.

A spontán gyülekezéseket csak azért nem lehetne feloszlatni, mert azokat nem jelentették be a kezdés előtt 3 nappal - ez azonban csak akkor érvényesülhet, ha a résztvevők nem tesznek semmi törvénytelent - derül ki a javaslatból.

A gyülekezési törvény vonatkozó részeit módosítanák, amelyhez a parlamenti képviselők legalább kétharmadának hozzájárulása szükséges. A Political Capital azért hozta nyilvánosságra javaslatait hétfőn, hogy felhívja rájuk a politikusok figyelmét.

Olvasóink írták

  • 2. matriné 2008. június 17. 06:21
    „Ismét igaz amit a kedves "Lemba" ír! De hol van itt demokrácia! A magyar rendőröknél politikai parancsuralom van! Ök ezt megszokták és önállóan nem képesek dönteni. Nem is beszélve a parancsok jellegéről! A banánköztársaságot megszégyenitő túlbuzgóságukról!
    Itt, politikában szolgálunk és védünk a Maffiától félünk a valós jellegük!”
  • 1. Lemba 2008. június 16. 15:58
    „A gyulekezesi jog alapveto emberi jog egy demokratikus tarsadalomba. Ki jelolt helyen barki elmondhatja a velemenyet, ha talal hallgatokat. Ebben az esetben a rendorseg feladata a kozbiztonsag biztositasa. A fegyelmezettseg biztositasa a szervezok es a Nemzetbiztonsagi Hivatal kotelezettsege. A mento szolgalatnak, a tuzoltosagnak, kozlekedesi rendoroknek ott kell lenni. A problema ott kezdodik amikor a felvonulo tomeget manipulaljak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szivárgó klórgáz Batán: 210 embert kellett kiköltöztetni

Összesen 210 embert kellett kiköltöztetni a környező házakból, illetve a közeli óvodából a Tolna… Tovább olvasom