Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Political Capital: nőtt a politikai kockázat

A vasárnapi népszavazás után a gazdasági szereplők szemszögéből nézve megnövekedtek Magyarország kockázatai, ami rövid távon Gyurcsány Ferenc pozícióját veszélyeztetheti, hosszú távon pedig akár a képviseleti rendszer legitimitását sodorhatja veszélybe.
A vasárnapi népszavazás után a gazdasági szereplők szemszögéből nézve megnövekedtek Magyarország kockázatai, ami rövid távon Gyurcsány Ferenc pozícióját veszélyeztetheti, erősítheti egy esetleges miniszterelnökcsere esélyét, hosszú távon pedig akár a képviseleti rendszer legitimitását sodorhatja veszélybe - áll a Political Capital (PC) Kockázat-előrejelző Divíziójának elemzésében.

A PC szerint egyedülálló az a politikai eszköz, amellyel valamilyen szolgáltatási díj eltörlését bocsátják népszavazásra. Másutt törvények tiltják vagy a politikai elit önmérséklete akadályozza meg ezt, Szlovákiában a hasonló tárgyú referendum érdektelenségbe fulladt - áll a PC közleményében.

Rövid távon jelentősen meggyengülhet Gyurcsány Ferenc pozíciója, ha nem képesek pár hónapon belül növelni az MSZP népszerűségét. Ha ez tartós maradna, akkor a piac "beárazza" a kormányfőváltást, és a PC szerint az év végén kedvezően fogadna személycserét. Ugyancsak akár pár hónapon belül a koalíció is felbomolhat, ha a két párt egymást okolja a népszavazási kudarcért. A kormány bukása, az esetleges előrehozott választások kétharmados jobboldali győzelmet hozhatnának, amelynek felmérhetetlen gazdaságpolitikai következményei lennének a PC szerint. Szintén rövid távú rizikófaktor, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök személyes győzelmével a párt stratégiája nem fog megváltozni, jóléti típusú osztogató, antikapitalista üzenetekre építi politikáját.

Középtávon felvetődik a kormányozhatóság kérdése, mert a jövőben bármilyen anyagi terhet eredményező intézkedés érvényteleníthető népszavazással. A PC szerint emellett 2010-ben folytatódhat a rendszerváltás óta tartó folyamat, a választási költekezési csapda megismétlődhet. Ettől ismét elszaladhat a költségvetés, ami súlyos következménnyel járna, és elriasztaná a külföldi befektetőket. A népszavazás megerősíti a politikai elitben, hogy jóléti ígéretekkel lehet választást nyerni, ezért a reformok helyett ismét demagóg kampányok várhatók.

Ebben az összefüggésben a PC szerint az alkotmánybíróság döntései okoznak bizonytalanságot, mert a jelentős állami részvétellel bíró ágazatokban magasabb jogi és politikai kockázatokkal számolhatnak a befektetők.

Az elemzés szerint hosszabb távon erősödhet a lakosság magántőke- és piacgazdaság-ellenessége, amire a pártok rájátszanak a győzelem érdekében. Ez 22-es csapdája, mert ez az attitűd magától nem változik meg, és a politikai elit - amely változtathatna ezen - nem érdekelt ebben. Erősödik a nyugati országok gyakorlatával szembeni felfogás, az öngondoskodás helyett az államtól függés igénye.

A PC kutatói végezetül úgy látják, hogy ha mindennapos eszközzé válik a népszavazás a kormányokkal szemben, akkor az a kormányozhatóságon túl a képviseleti demokrácia egészének legitimitását gyengítheti.

Olvasóink írták

 • 4. ismeretlen 2008. április 03. 20:11
  „Németh Pál !
  Olyan sok eszement hülyeséget összehord .Vonuljon már itt is nyugdíjba !Egyáltalán nem veszi észre magát, ezzel a sok okoskodó írásaival? Itt dicsekszik. Miért nem maradt itthon, és dolgozott volna a hazáért , mint akik itt maradtunk.Menjen innen, a svájci nyugdíjával, ott kinn okoskodjon.
  Most itt teszi nekünk a menőt. Fogalma sincs, csak az újságokból olvashatta,hogy itt mi volt !Nem is tud együttérezni az itteniekkel!
  Megkérem, itt ne tegye nekünk az igazságot !
  Nem élt itt, ismétlem,nincs sok beleszólása.Az ön írása nem vélemény, hanem kioktatás, és ebből nem kérünk !!!!!!!!”
 • 3. matriné 2008. március 13. 10:05
  „Sas kabaréba be lehetne Gyurcsányékat léptetni. A Kossuthz díjtól megfosztott művész úrnak ép kéznél lennének! Persze az ott alkotott produkciójuk után illene nekik a tisztelet díjuki is!”
 • 2. Németh Pál nyugalmazott mérnök, Makó 2008. március 12. 22:02
  „Tisztelt Olvasók!

  A magyar nép 85%-a elfogadta a három kérdést, vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj eltörléséről.
  Mivel ügydöntő népszavazás volt 2008. március 9.-én, evvel a nép lezárta a kérdést.
  Hivatalosan a kormány tudomásul vette a nép döntését.

  Evvel szemben elindult egy alantas vita a magyar parlamentben és a jelen újságban PC, amiben a nép ezen jogát el akarják venni. Az MSZP, SZDSZ és az MDF is ezért papol. Ez mélységesen antidemokratikus!

  Jómagam, mint magyar és svájci állampolgár hozzá vagyok szokva több mint 31 éve, hogy a demokráciában a polgárok évente többször elmennek a sorsukat érintő népszavazásra és rászánják azt a fél órát az idejükből. Sőt, mint tudatos polgár én még legalább fél napot is rászántam előtte, hogy átolvastam a pro-, kontra- és a (svájci)kormányunk javaslatát is.

  Mivel azonban szerencsére törvénymódosításra itthon 2/3-os többség kell, ezért nagyon remélem - mint párton kívüli -, hogy a Fidesz és KDNP nem fogadja el.

  S ne felejtsék:
  a TB-törvény népszavazása csak ezután jön, ahol szerintem a nép ugyan úgy 85%-al elutasítja azt, mint 2009. március 9.-én tette a három ügyben.
  Mert ugye a nép 85%-a nem akarja a TB-privatizációt sem.
  S mellékesen: Svájc és én is hamarosan szavazunk a TB pénztárak feloszlatása ellen,
  s a központi pénztár visszaállításáért. Azért, mert a pénztárak nagyon felvitték az árakat!!!
  De erről az MSZP-SZDSZ és a PC nem szeret beszélni.....
  Tehát itt is a régi bolsevik diktatúráról van szó a mai MSZP-SZDSZ ügyködésben.

  Ugyanis Svájcban a népszavazások hétköznapiak. S Svájc azért is olyan gazdag anyagilag, mert a népnek, a polgároknak, s nekem is személyesen politikai jogunk, jogaim vannak.

  Mi lenne a kiút?
  Az, ami nyugaton hétköznapi politikai szervezet:
  nagykoalíció a minisztertanácsban
  (ahol az országos szavazatoknak megfelelően minden pártnak van miniszteri széke) és
  a kétkamarás rendszer (azaz van felsőház és alsóház, azaz az alsóházban a megyei képviselet van, ami ma nincs Magyarországon)
  S ki nem akarja ezeket a gyümölcsöző változtatásokat Magyarországon?
  Az összes magyar politikai párt.
  S miért nem? Mert akkor hatalommegosztás lenne.
  S ki akarta volna ezt például?
  Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.
  S ki szapulta először? Pokorni Zoltán, Fidesz.
  S ki szapulta másodszor? Orbán Viktor, Fidesz.

  S miért nincs ma még az a gyümölcsöző politikai rendszer itthon?
  Azért, mert a magyar nép sem akarja.
  Ez pedig a legnagyobb baj!

  Ugyanis a többi országokban, ahol gyümölcsözik, ott a nép is akarja.
  Pl: A, D, CH, F, Gr, USA és így tovább.

  Mi vagyunk az igazi hibásak, nem a tehetetlen politikusok.

  S még valami, hogy most nekem világos lett a fenti PC cikkből,
  hogy ez a médium baloldali, vagy közép-balos elkötelezett.
  S nem Magyarország érdekét nézi, hanem a kiskaliberű saját önös érdekét.
  Igen, ez a PC.
  S csatlakozott az öszödi beszédhez:
  ,, az utolsó 1.5-2 évet végighazudtuk.
  Igen kérem szépen, update-tolják magukat: az utolsó 3.5-4 évet végighazudtuk.”
 • 1. waterbear. 2008. március 12. 16:05
  „Nocsak nocsak, akkor mégsem csak a kérdésekről szólt a népszavazás????

  Mintha ezt Horn Gábor is summázta volna már....
  http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=203819”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma sincs megállapodás a VDSzSz és a MÁV között

A szerdai egyeztetésen sem született megállapodás a MÁV Zrt. és a Vasúti Dolgozók Szabad… Tovább olvasom