Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Politikai vitanap Gyurcsány Megegyezéséről

A kormányfő hangsúlyozta: nem szabad, hogy az eddigi tapasztalatoknak megfelelően ismét a költekezéssel teljenek az utolsó évek a következő választásokig.
A Megegyezés című dokumentum célja, hogy az ország valódi problémáira adjon konstruktív válaszokat a következő évekre, ellentétben az eddigi gyakorlattal, amikor a mindenkori kormány költekezéssel töltötte a választásokat megelőző időszakot - jelentette ki a miniszterelnök a Magyarország megújításának lehetséges irányairól szóló politikai vitában kedden. Gyurcsány Ferenc expozéjában leszögezte: az ország problémáira a megoldás több százezer képzett és munkára alkalmas munkaerő képzése; a munkahelyteremtés támogatása az adó- és járulékcsökkentéssel; valamint a beruházások növelése ösztönzőkkel.

A kormányfő hangsúlyozta: nem szabad, hogy az eddigi tapasztalatoknak megfelelően ismét a költekezéssel teljenek az utolsó évek a következő választásokig. Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy 1996-1998 és 2000-2002 mellett 2004-2006 között is a költekezés volt a jellemző, ráadásul a 2002-es választások után sem költségvetési kiigazítás kezdődött, hanem folytatódodtt a költekezés a 100 napos programokkal.

A miniszterelnök hozzátette: a rendszerváltás óta soha ilyen erős nem volt az állam finanszírozása képessége, mert "egyik kormány sem volt képes ilyen pénzügyileg stabil és államháztartásilag erős helyzetet teremteni."

A kormányfő külön kitért az adó- és járulékcsökkentésre: szerinte az általa a Megegyezés programban meghirdetett 1000-1200 milliárdos csökkentésnél nem lehet nagyobbat megcsinálni, csak ha más adókat megemelnek, jelentősen csökkentik a kiadásokat, vagy a szociális forrásokat.

Gyurcsány Ferenc szerint az adóemelés nem járható út, hiszen mint mondta: az elmúlt években ha megpróbáltak akárcsak egy forintot is emelni, akkor "tüzes nyilak hada jött felénk, hogy meg akarjuk ölni a szent magyar népet:"

A kormányfő szerint az állam működéséből nem lehet a már megtetteken felül jelentős csökkentést elérni, a szociális kiadásokból pedig az MSZP-kormány nem hajlandó elvenni, legfeljebb átalakítani.

A Fidesz és a KDNP képviselőinek távolmaradását kérte számon Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a Megegyezés című programról tartott keddi parlamenti vitán (a képviselők most is kivonultak Gyurcsány Ferenc felszólalása előtt). A szocialista politikus szerint koncepciós perek világát idézi, hogy az ellenzéki politikusok bár korábban szavazást is kezdeményeztek a kormányfő elképzeléseit tartalmazó programról nem vesznek részt az erről kezdeményezett vitanapon, vagyis úgy akartak szavazni a Megegyezés című dolgozatról, hogy meg sem hallgatják Gyurcsány Ferencet. Lendvai Ildikó szerint a Fidesz esetében még azt sem lehet tudni, hogy mi a párt kiindulópontja, van ugyanis a Matolcsy program, Erős Magyarország Program, illetve Orbán Viktor nyilvánosan és zárt körben elmondott - utóbb kiszivárgott megszólalásai. Amíg el nem dőlt, hogy valakinek mi a kiinduló pozíciója, úgy még nyitottnak lenni is nehéz - fogalmazott a szocialista politikus. Lendvai Ildikó egyebek mellett beszélt arról is, hogy a gazdasági versenyképesség legnagyobb akadálya az alacsony foglalkoztatottság, de erre nem jelent megoldást önmagában a járulékcsökkentés. Az SZDSZ javaslatából a takarékosságot elfogadják, de az állam visszavonulását nem, az állami beavatkozásra ugyanis szükség lehet, amint az amerikai hitelválság kapcsán kezdett intézkedések is mutatják - mondta.

Navracsics Tibor (Fidesz) és Rubovszky Kálmán (KDNP) is azzal magyarázta a szocialisták által kezdeményezett vitanapon a "viszonylagos érdektelenséget", hogy a szocialisták nem engedték meg, hogy szavazzanak a Megegyezésről. Navracsics Tibor szerint egyébként a Magyarországon jelenleg szükséges intézkedések három pontban foglalhatóak össze, ezek a gazdasági növekedés beindítása, - ezzel együtt munkahely teremetés-, a szociális egyensúly megteremtése valamint a törvény és rend megerősítése. A Fidesz frakcióvezetője ismét felidézte a különböző elemző intézetek és szakemberek Megegyezéssel kapcsolatos bírálatait és beszélt arról is, hogy szinte minden szempontból rosszabb helyzetben van az ország most, mint amikor 2002-ben átvették. A politikus szerint a világgazdaságban kialakult helyzet miatt a romló adatok közül éppen a romló gazdasági növekedés az, ami miatt a legfájóbb az a hat év "amit a szocialisták elvettek", most ugyanis nagyon nehéz lesz beindítani a növekedést.

Nem lehetséges megegyezés a Megegyezés című programról, mert bár egyetértenek jó néhány elemmel, a dolgozatban a liberálisok szerint túl sok állam és túl kevés bátorság van - mondta Kóka János, az SZDSZ vezérszónoka. Az SZDSZ szerint szabadabbá kell tenni a gazdaságot, és több pénzt kell adni a polgároknak, és szükség van arra is, hogy végre ne az állam akarjon okosabb lenni. Az SZDSZ úgy véli munkahelyteremtésben is nem az államnak, a piacnak vannak feladatai és olyan gazdaságpolitikára és adórendszerre van szükség, ami erősíti a versenyképességet és a tisztességes magatartást.

Herényi Károly, az MDF vezérszónoka szerint vissza kell állítani a bizalmat, ennek elvesztése ugyanis a siker lehetőségétől fosztja meg magyar társadalmat. Az MDF frakcióvezetője az alapvető problémát abban látja, hogy a mindenkori kormányok hosszú évek óta olyan adótörvényeket fogadnak el, amiről tudják alig vagy egyáltalán nem tarthatók be, és kompenzációként hallgatólagosan megígérik nem fognak olyan szigorúan ellenőrizni. A politikus szerint szakítani kell ezzel a gyakorlattal és olyan adótörvény csomagot kell elfogadni, ami teljesíthető. Herényi Károly szerint nem lehet elvárni az emberektől a tisztességes magatartást, amíg a politikusok minden választásnál kiállnak és hazudnak a kiadásokról, éppen ezért el kell fogadni egy tisztességes párt - és kampányfinanszírozási törvényt is.

Olvasóink írták

 • 7. trainman 2008. október 08. 10:32
  „Gyurcsány és az őszinteség!Nézzétek meg,érdemes!”
 • 6. Kolompár Rómeó 2008. október 08. 07:10
  „Komolyan csodalom ezt az embert. Ez nagyobb tulelo, mint a csotany nevu allatfaj.

  Ugy tud hazudni, hogy elsore neha el is hiszem, de aztan csak vegig kell gondolni, hogy mit mond es mi van mogotte.

  "a munkahelyteremtés támogatása az adó- és járulékcsökkentéssel": nem is olyan regen az ado- es jarulekcsokkentes vudupolitika volt, oriasi baromsag, most meg hirtelen ez a jovo.

  "szerinte az általa a Megegyezés programban meghirdetett 1000-1200 milliárdos csökkentésnél nem lehet nagyobbat megcsinálni, csak ha más adókat megemelnek, jelentősen csökkentik a kiadásokat, vagy a szociális forrásokat.": egeszen pontosan ezt csinalja, hogy emel mas adokat, vagy maskepp szamoljak azokat es mindjart nem is akkora csokkentes az a csokkentes. Persze a kolomparok segelyeihez nem mer nyulni, kell a szavazobazis. Ugyanide lehet sorolni, hogy szo van a tavfutes AUTOMATIKUS tamogatasarol is. Akkor ez mi?

  "az ország problémáira a megoldás több százezer képzett és munkára alkalmas munkaerő képzése": nagyon szepen hangzik. Csak aztan ezek az emberek elmennek, ha nem talalnak munkat otthon.

  Mellesleg a munkara alkalmas munkaero fogy. Akik tudnak es akarnak dolgozni, azok eloregednek, vagy elmennek, ahogy feri javasolta; a munkara - es egyeb kulturalt, szocialis kapcsolatokra is - alkalmatlan szerencsetlen hatranyos helyzetu kisebbseg pedig ugy szaporodik, mint a nyulak, akiktol csak az asztalverest lehet varni, hogy neki jar, neki kell, meg kulonben is, mi az hogy, ot a csunya - most meg - tobbseg csak diszkriminalja.
  Igen, pozitivan, aminek semmi eredmenye nincsen.”
 • 5. LukSzusz 2008. október 07. 19:53
  „Pl.Ferikéd és társai KISZ vagyon,Gordonka a libásokkal babrált ki,így lett milliárdos,Csányi az OTP-ből szívat,soroljam??”
 • 4. lopika 2008. október 07. 18:31
  „Honnan tudod, hogy ellopták.Ha ezt az á ltalános igét használod, akkor mond meg, kiki, mikor és mennyit és hol, melyik időszakban. Mert amióra rendszerváltás volt, közel husz éve,mindig csak azt hajtogatni, hogy elloptátok.”
 • 3. zweistein 2008. október 07. 18:28
  „Gyűjtsétek a számlákat! 10 fő nyer egy év gyűjtögetés után 1 millát? Hogy mit sorsolnak ki, az nem teljesen világos, de 10 fő fog - számlasorszámok alapján (talán) - nyerni: Hogy ez technikailag (és tisztán), hogyan valósítható meg, arról halvány lilám nincs, de EZ a fekete gazdaság elleni harc elleni legújabb lépés. Jó, mi??”
 • 2. LukSzusz 2008. október 07. 16:49
  „Ferike és elvtársai,mit költenétek,már mindent elloptatok????”
 • 1. hojoj 2008. október 07. 16:42
  „HA HA HA...!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos vonatbaleset a Balatonnál

Gyorsvonat rohant egy személyautóba kedden délután Balatonfűzfő és Balatonalmádi között egy vasúti… Tovább olvasom