Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Politikusi nyilatkozatok a népszavazás eredményéről

Tudomásul kell vennünk, itt kezdődik a demokrácia - így reagált Horn Gábor azokra az előzetes hírekre, amelyek szerint a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj kérdésében tartott népszavazáson az igenek lesznek többségben.
Sólyom László: a politikusoknak le kell vonniuk a következtetéseket

A népszavazás eredménye egyértelmű, az ország minden részében hasonló. Az Országgyűlésnek meg kell tennie a szükséges jogi lépéseket, a politikusoknak pedig le kell vonniuk a következtetéseket. Ez nem néhány nap kérdése, de elodázni nem lehet - közölte Sólyom László köztársasági elnök az Országos Választási Bizottság sajtótájékoztatóján vasárnap este a Duna Palotában.

Az államfő rövid beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki véleményt nyilvánított, illetve megköszönte a választási szervek gyors és pontos munkáját. Sólyom László elmondta: most hogy a népszavazás lezárult, az emberek a közelgő ünnepek felé fordulhatnak. Március 15-én "nyugodt méltósággal ünnepeljük a szabadságot és erősítsük önbecsülésünket" - fogalmazott a köztársasági elnök.

Orbán Viktor: a kormány politikája a múlté

Orbán Viktor szerint a népszavazás eredménye alapján a kormányzat politikája a múlté, azt az emberek többsége elutasította. A Fidesz elnöke szerint a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló referendum eredményeként az is egyértelmű, hogy az emberek elutasítják az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló, február elején elfogadott törvényt is. A politikus vasárnap este a népszavazási eredmények ismeretében a referendum egyedüli veszteseiként a kormánypártokat jelölte meg.

Orbán Viktor szerint a rendszerváltás óta nem volt olyan összefogás az országban, amilyen most, a népszavazás alkalmával. Mint mondta, a Fidesz 18 éve keresi azt az ügyet, amelynek mentén a magyarok újra egymásra találhatnak, és most, a referendum három kérdése kapcsán meg is lelte azt. A Fidesz elnöke a magyarok önbecsülésének diadalaként nyilatkozott a népszavazás eredményéről, ami szerinte példátlan nemzedéki összefogást is eredményezett. Egyértelműnek ítélte, hogy a magyarok többsége véget akar vetni annak, ami most az országban zajlik. Orbán szerint nem a pártok, nem a politika győzött, hanem a magyarok. Szerinte még azok is nyertek, akik "nem"-mel szavaztak, hiszen 2009-től nekik sem kell vizitdíjat, kórházi napidíjat és tandíjat fizetniük.

Horváth Ágnes: folytatódik az egészségügyi reform

A népszavazás eredményétől függetlenül folytatódik az egészségügyi reform - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter az SZDSZ fővárosi kampányközpontjában. A tárcavezető szerint fontos elemek voltak a vizitdíj és a kórházi napidíj a reformban, de annak csak egy részét képezték. A vasárnapi ügydöntő népszavazáson lényegében arról döntöttek az emberek, hogy elvonják a vizitdíjból és a napidíjból származó, körülbelül 22 milliárd forintos többletbevételt a kórházaktól és a háziorvosoktól - tette hozzá a miniszter.

"Nem kompenzálja a kormány a vizitdíjból és a kórházi napidijból kieső bevételeket, ugyanis nincs miből; ezt a kampány során is világossá tettük" - mondta az egészségügyi miniszter. A tárcavezető szerint a vasárnapi népszavazás után nem csak a vizitdíjból és a kórházi napidíjból származó 22 milliárdos bevételtől esik el az egészségügy, hanem lényegében attól a 40 milliárd forinttól is, amit az indokolatlan orvoslátogatások visszaszorításával sikerült megspórolnia az egészségpénztárnak. Az egészségügyi miniszter azt mondta, ebből az összegből javítottak például a kórházi étkeztetés minőségén és ő személy szerint szeretné ezt a jövőben is megtartani.

Navracsics Tibor: a Fidesz még ma benyújtja a törvényt a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről

A Fidesz még vasárnap éjjel eljuttatja Szili Katalin házelnök titkárságára azokat a jogszabálymódosításokat, amelyekkel egy csomagban törölnék el a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat - jelentette be vasárnap este Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője. A Fidesz a népszavazással kieső bevételeket a befolyt játékadóból pótolná - tette hozzá. A frakcióvezető 41 milliárd forintról beszélt ennek kapcsán, ennyi ugyanis a Szerencsejáték Zrt. tervezett játékadója, amely idén befolyik. A Fidesz ebből a pénzből 11 milliárd forintot juttatna felsőoktatásnak, és 30 milliárdot az egészségügynek. Navracsics Tibor szerint ebből is látszik, hogy meg lehet teremteni a kieső bevételek pótlásának forrását, csak akarni kell.

Magyar Bálint: az eredmény nem, csak a részvétel aránya volt meglepő

Magyar Bálint szerint nem volt kérdés a vasárnapi népszavazás eredménye, de a részvételi arány meglepő. A volt SZDSZ-es oktatási miniszter azt mondta: azzal, hogy vasárnap az emberek többsége a tandíj eltörlése mellett döntött, részben az intézmények esnek el pluszforrástól, részben pedig konzerválódik az az igazságtalan helyzet, amely az államilag finanszírozott és a költségtérítéses oktatásban résztvevő hallgatók között alakult ki.

A liberális politikus szerint a tandíj helyett maga a bolognai rendszer is ösztönző hatással lehet majd a hallgatókra, mivel 3 év alapfokú képzés után ismét felvételizniük kell azoknak, akik mesterkurzusra jelentkeztek. A minőségi képzés megvalósítását segítheti az is, ha a mostaninál több lehetőség lesz átlépni költségtérítéses képzésből ingyenesbe és fordítva. Megoldás lehet még az ösztöndíj-rendszer átalakítása. Ugyanakkor egyik megoldás sem biztosítja azokat a plusz forrásokat, amelyekhez a tandíjból jutottak volna az intézmények - tette hozzá Magyar Bálint.

Dávid Ibolya: válságcsapatra van szükség, ha az "igenek" győznek

Az MDF elnöke szerint válsághelyzet alakul ki az egészségügyben és szeptembertől az oktatásban, ha a népszavazással eltörlik a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat. Válságcsapatot kell ezért összeállítani az ország legjobb egészségügyi és oktatási szakembereiből a helyzet megoldására. Olyan szakértőkre van szükség, akik távol vannak Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor köreitől. "Bízzuk ezt a kérdést most gyorsan szakemberekre" - mondta Dávid Ibolya vasárnap este 7 óra után. Az MDF elnöke beszélt arról is: tény, hogy sokan szavazatak vasárnap. Dávid Ibolya valószínűsítette, hogy az "igenek" aránya lesz nagyobb, de szerinte fontos az is, pontosan milyen lesz ez az arány.

Horn Gábor: Tudomásul kell venni, itt kezdődik a demokrácia

Tudomásul kell vennünk, itt kezdődik a demokrácia - így reagált Horn Gábor azokra az előzetes hírekre, amelyek szerint a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj kérdésében tartott népszavazáson az igenek lesznek többségben. A lIberális politikus szerint az a tisztességes, ha minél hamarabb teljesíti a kormány az emberek többségének akaratát, vagyis, ahogyan azt a kormányfő bejelentette, már akár április 1-től megszünteti ezeket a díjakat.

Arról hogy az így kieső bevételeket a jelenlegi elképzelések szerint semmilyen forrásból nem pótolja majd a kormány, Horn Gábor azt mondta, ha a választópolgárok többsége úgy döntött, hogy ne legyen vizitdíj, napidíj és tandíj, akkor tudomásul kell venni, hogy ennek lesznek következményei a háziorvosi rendelőkben és a kórházakban. Sajnos, tudomásul kell venni, ebben az országban most itt tartunk - tette hozzá Horn Gábor.

A liberális politikus szerint örvendetes, hogy körülbelül 50 százalékos volt a részvétel a népszavazáson, azt viszont csalódásnak nevezte, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése esetében is - valószínűleg - az igenek győztek. Ez - a liberális politikus szerint - azt jelenti, hogy "az emberek elhitték, hogy van visszaút, pedig nincs ingyen ebéd, mostantól legfeljebb majd azok is fizetnek bizonyos szolgáltatásokért, akik éppen nem veszik igénybe". Horn Gábor szerint meglepetést okozhat majd a "nem" válaszok aránya. A politikus szerint ugyanis sok ember tudja, hogy a kormánynak van igaza.

Tarlós István: A nép ítéletet mondott

A Fidesz szerint már kevés, amit Gyurcsány Ferenc ígért a népszavazás előzetes eredménye kapcsán. Tarlós István, a szociális népszavazás politikai vezetője vasárnap este a Fidesz kampányrendezvényén újságírók előtt úgy fogalmazott: "a nép ítéletet mondott, és Gyurcsánynak döntenie kell."

A politikus szerint a miniszterelnöknek abban kell döntenie, ha pártja még engedi, hogy a neoliberális szellem szerint kormányoz-e tovább, vagy visszatér a baloldali értékekhez.

Tarlós István arra kérte a kormányfőt, hogy "ne bántsák azokat, akik az utcára mennek ünnepelni! Ha pedig nem ünnepelni mennek, akkor hívják őket vissza" - fogalmazott a politikus.

Gyurcsány Ferenc: visszaállítják a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj előtti állaptot, ha kell

Ha a kezdeményezők szempontjából sikeres lesz a vasárnapi népszavazás, a kormány hétfő reggel benyújtja a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló javaslatokat, amelyeket hamarosan közzétesznek a Miniszterelnöki Hivatal honlapján - jelentette be a kormányfő vasárnap este 7 órakor a Parlament Munkácsy termében. Gyurcsány Ferenc rövid megszólalásában közölte, hogy április elsejétől helyreállítják a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj előtti állapotot, ha a vasárnapi népszavazáson az "igen" voksok kerülnek többségbe. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy azt a bevételt, amelytől a népszavazással az orvosok, kórházak és a felsőoktatás elesik, "a költségvetésnek nincs módja, a kormánynak pedig nincs szándékában pótolni" - tette hozzá a miniszterelnök.

Olvasóink írták

 • 6. Cseter János 2008. március 10. 08:18
  „Az, hogy most megállította a Nép a saját kizsebelését ez csak egy eset! Hisz a tolvajoknak ismét a haja szála sem fog meggörbűlni! Az, hogy most nem lesz konc amin osztotkotdhatnak az is csaupán átmeneti eset. A lehetőség továbbra is fenn áll, hisz a jogalap képzők tárháza kimeríthetetlen, ha a könnyen jött pénzt kell előnybe részesíteni a kemény munkálvak szerzett havakkal szemben.A spekulánsok továbbra is gyárthatják rendeleteiket iktathatják törvénybe és rakhatják a Nép nyakára továbbra is. A szemebe ez csupán annyit jelent, mint mikor a kiskutya az erős kerités mögűl megugatta a nyagykutyát!”
 • 5. anonym 2008. március 09. 23:31
  „Nem vagyok rosszul , de titeket üt meg a guta , ha máshonnan veszik el a pénzt.
  Én még kivárom ,mi lesz veletek !Korai az öröm !
  Vigyázz mert felmegy a vérnyomásod örömödben !”
 • 4. kiskirály 2008. március 09. 23:05
  „anonym
  Rosszul vagy,mi ?
  Menj vizitre, holnap még fizethetsz!
  Vöröslesz, pfujj..”
 • 3. anonym 2008. március 09. 21:59
  „A győzelmeddel , majd meglátjuk miremégy. Többet ártottatok ,mint használtatok.
  Előre kár kiabálni.”
 • 2. ghgh 2008. március 09. 21:59
  „Ajj mostmár minden jól fog menni! De O-is hazudott mert nem zavarta el a kormányt ám! No de ha nem mennek pozitívabb irányba a dolgok akkor ez nem ért semmit majd max a kieső pénzeket adóban behajtják! :(( Majd két év múlva ha ők lesznek hatalmon és ott sem lesz minden jó akkor is tartunk népszavazást? Na majd kiderül! Hátha jobb lesz majd!”
 • 1. kiskirály 2008. március 09. 21:00
  „Iboly, maradj csöndben! Ehhez a győzelemhez neked semmi közöd, mehetsz Gyurcsány csapatába !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a máltaiak aprógyűjtése a Nyugati mellett

Az első becslések szerint nagyjából 10 millió forint gyűlt össze abban a… Tovább olvasom