Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Politikusok, akik merénylet áldozatai lettek

Olof Palmét húsz évvel ezelőtt kétszer lőtték hasba közvetlen közelről Stockholmban. A svéd kormányfőnek esélye sem volt a túlélésre. Mint ahogy John Fitzgerald Kennedynek, Martin Luther Kingnek és Zoran Gyingyicsnek sem, akik szintén merénylet áldozatai lettek.
Egy 1984-ben készült fotó Olof Palme svéd miniszterelnökről és Anna Lindh szociáldemokrata képviselőről, későbbi svéd külügyminiszterről. Palmét húsz éve lelőtték, Lindh-et 2003-ban megkéselték. Fotó:
Olof Palme svéd kormányfőt 1986. február 28-án lőtte le egy máig ismeretlen merénylő Stockholm belvárosában. Az 59 éves, háromgyermekes miniszterelnök aznap feleségével, fiával és annak barátnőjével ment moziba.

A merénylő Palme vállára tette a kezét

Az előadás után – nem sokkal éjfél előtt – a házaspár gyalog indult hazafelé, szokásához hűen testőr nélkül. Egy útkereszteződésnél a sötétből egy alak ugrott elő, aki a világ egyik legerősebb kézifegyveréből, egy Smith-Wesson 357-es Magnum revolverből kétszer hasba lőtte Palmét. A politikusnak esélye sem volt a túlélésre: gyilkosa közvetlen közelről tüzelt, az ólomhegyű és rézbevonatú lövedék még a golyóálló mellényt is átütötte volna. A tettes a közeli zsákutca felé menekült, s bár egy taxisofőr utánaeredt, eltűnt az éjszakában. A nyomozás két évtized elteltével sem hozott eredményt, holott a rendőrségre közel húszezer bejelentés érkezett. Vádat azonban csak egyetlen személy, egy Christer Peterson nevű kisstílű bűnöző ellen emeltek, miután Palme felesége azonosította őt. 1988-ban kimondták bűnösségét, de később felmentették, mert nem találták meg a gyilkos fegyvert. A legújabb fejlemény, hogy DNS-vizsgálatot készülnek elvégezni azon a zakón, amelyet Palme élete utolsó napján viselt. A gyilkos ugyanis tüzelés előtt a kormányfő vállára tette a kezét, így talán még ma is kimutatható genetikai anyag rakódhatott le a ruha felületére.

Gyilkosság egyenes adásban

1963. november 22-én lövések dördültek el Dallas belvárosában, amelyek véget vetettek a 46 éves John F. Kennedy, az Egyesült Államok harmincötödik elnöke életének. A lövéseket egy tankönyvraktár ablakából adták le. A merénylő kilétére hihetetlen gyorsasággal derült fény. A rendőrség egy moziban fogta el Lee Harvey Oswaldot, aki ha bíróság elé került volna, talán mindenki számára kiderül, amit azóta számtalan hivatalos és nem hivatalos vizsgálat megerősített: Kennedy gyilkosa nem volt sem szélsőjobboldali, sem nemzetközi kommunista összeesküvés részese. A merényletet saját szakállára követte el, ideológiai motívumai nem voltak. Amit tett, azért tette, mert pszicho- és szociopata volt. De Oswald nem került bíróság elé, mert amikor a rendőrségi fogdából a börtönbe akarták átszállítani, Jack Ruby sztriptízbár-tulajdonos lelőtte a tévékamerák előtt. Ez volt a televíziózás történetének első egyenesben közvetített gyilkossága. Rubyt saját bevallása szerint Kennedy iránti odaadása motiválta tette elkövetésében. Valójában azonban ő is – Oswaldhoz hasonlóan – pszichiátriai eset volt. Az interneten jelenleg közel kétszázezer dokumentum foglalkozik a dallasi tragédiával. Többségük valamilyen összeesküvés-elméletet propagál.

A világ összes jelentős merénylete bekerül Hegedűs Péter és Szabó Zoltán készülő Merényletlexikonába. A statisztikai táblázatokkal, diagramokkal is gazdagított könyv érdekességei között olvashatjuk majd például, hogy a spanyolok IV. Henrik, a hugenotta király ellen tizenhárom merényletet követtek el, mire a tizennegyedik próbálkozás nyomán megürült a francia trón. II. Konstans bizánci császárt a szolgái márványból készült szappantartójával verték agyon. Szeretett Sissy királynőnket pedig egy olasz merénylő egy kiélezett ráspollyal szúrta le, késre nem volt pénze...

King nyakában szétrobbant a lövedék


Martin Luther King élete utolsó percében egy szerény motel erkélyén állt Memphisben. A 39 éves Nobel-békedíjas amerikai polgárjogi aktivista csak egy pillanatra ment ki a szobából, hogy levegőzzön egy kicsit. Ekkor lőtte le egy szemben álló ház fürdőszobaablakából az orvlövész. A lereszelt hegyű lövedék King nyakába fúródva valósággal szétrobbant, és negyeddolláros nagyságú sebet ejtett. A polgárjogi aktivista a gyors segítség ellenére 1968. április 4-én este meghalt a műtőasztalon. James Earl Ray – aki garázdaságért, csekkhamisításért és fegyveres rablótámadásért többször ült börtönben – bevallotta a gyilkosságot, később azonban a fehér rasszista visszavonta vallomását. Ezért ma sokan – élükön a King családdal – kételkednek abban, hogy az igazi tettes bűnhődött Martin Luther King megöléséért. A gyilkosságot követően közel kétszáz városban feldühödött feketék épületeket gyújtottak fel, üzleteket fosztottak ki, rendőrökkel csaptak össze. A rend helyreállítására 55 ezer katonát vezényeltek ki az utcákra.

A mesterlövész a házból tüzelt

Az 51 éves Zoran Gyingyics könnyű célpont volt a távolból tüzelő gyilkosnak. A Milosevics megbuktatásában kulcsszerepet játszó szerb miniszterelnök – aki három gyermek apja volt – 2003. március 12-én egy sportbalesetből lábadozva mankón bicegett a belgrádi kormányépület hátsó bejáratánál, amikor a halálos támadás érte. A mesterlövész (sniper) egy közeli, felújításra váró, lakatlan ház második emeletének ablakából tüzelt. Gyingyics a kórházban belehalt sérüléseibe. A kormányfő ellen egyébként 2003. február 21-én is megpróbáltak merényletet elkövetni. Akkor egy teherautó vágott a miniszterelnöki konvoj elé, az ütközést csak a sofőr ügyessége hiúsította meg. Hogy ki ölte, ölethette meg Zoran Gyingyicset? A politikai elemzők három érdekcsoportról beszélnek: a szélsőséges szerb nacionalistákról, a szervezett alvilágról – azon belül is a zimonyi klánról – és az egykori katonai-titkosszolgálati elitről. A szerb kormányfő gyilkosa máig ismeretlen.

Az internet és W. B. Pawlak Merényletek könyve című műve alapján az összeállítást készítette: Szabó C. Szilárd

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap

Farád. Nyílt napot rendez a helyi általános iskola március 6-án, hétfőn és 7-én, kedden. Az alsó… Tovább olvasom