Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Pörköltpárbaj a Makói Hagymafesztiválon

Tizenhetedszer nyitotta meg kapuit pénteken a világhírű makói hagymát népszerűsítő fesztivál, melyre vasárnapig több tízezer vendéget várnak a szervezők. Szombaton "pörkölt-párbajt" is rendeznek, ahol a térség polgármesterei és civilek bogrács körüli barátságos bajvíváson mérhetik össze főzőtudományukat.
A háromnapos rendezvény célja elsősorban a makói hagyma népszerűsítése, az utóbbi esztendőkben azonban a szakmai programok mellett gasztronómiai és kulturális műsorral is kibővült a program. A fesztiválhoz kapcsolódóan sportversenyeket szerveznek, a rendezvény színpadán egymást váltják a néptánccsoportok, a humoristák, könnyűzenei fellépők.

Szombaton "pörköltpárbajt" rendeznek, ahol a térség polgármesterei, civilek, baráti társaságok bogrács körüli barátságos bajvíváson mérhetik össze főzőtudományukat. Makón és a környező településeken sok embernek nyújt megélhetést a hagymapucolás. A fesztiválhoz kapcsolódóan ezért minden évben hagymapucoló versenyt is rendeznek. Az indulók feladata, hogy a 25 kiló hagymát a lehető legrövidebb idő alatt, a legjobb minőségben és a lehető legkevesebb veszteséggel megpucolják.

A könnyfacsaró zöldség megtisztításához speciális kés, egyedi technika és kitartás szükséges. Az idén a legjobb hagymapucoló Sztáncs Zsoltné lett, a második helyet Hegedűs Sándor, a harmadikat Komáromi Éva érte el. Az első és a második helyezett egyaránt 22 perc alatt pucolta meg a negyed mázsa hagymát, kettejük versenyében a minőség döntött. A versenyzők elmondták, a hagymapucolás közben nekik is potyognak a könnyeik, de hosszú évek alatt ehhez is hozzá lehet szokni.

A hagymatermesztésnek több évszázados hagyományai vannak Makón, a levéltári adatok alapján már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldséget a térségben. Az itteni hagyma az 1888-as brüsszeli világkiállításon a különleges íz- és illatgazdagságával, és rendkívül magas szárazanyag-tartalmával világhírt vívott ki magának, és aranyérmet szerzett. A makói hagymát kedveltté tette a kereskedők előtt, hogy erős tömör héja miatt jól szállítható és hosszú ideig eltartható, s a kitűnő földnek, a bő tavaszi esőnek és a forró nyárnak köszönhetően vetélytársainál 2-3 héttel korábban érik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finn kitüntetésben részesült egy magyar geológus

Gaál Gábor magyar geológus kapta a Finn Geológiai Társaság kitüntetését, az Eskola Medált. Gaál a… Tovább olvasom