Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Pótfelvételi: körülbelül 10 ezer diákot vettek fel

A diákok is késve tudták meg, hol tanulnak ősztől, mert a hivatal csak hétfőn értesítette az eredmények jóváhagyásáról az iskolákat.
Az Oktatási Hivatal elnökének becslései szerint a több mint 11 ezer pótfelvételizőből körülbelül 10 ezret fel is vettek valamelyik felsőoktatási intézménybe. Pontos számok még nincsenek, mivel néhány iskola késve továbbította az adatokat a Hivatal felé. A diákok is késve tudták meg, hol tanulnak ősztől, mert a hivatal csak hétfőn értesítette az eredmények jóváhagyásáról az iskolákat.

A Független Hírügynökség kérdésére az OH elnök elmondta: a pótfelvételi keretében felvételt nyert 10 ezer diákból körülbelül 2000-2500 mesterképzésre jelentkezett. Ebből 1500 államilag finanszírozott férőhely volt, amit be is töltöttek. A többi diák alap- és osztatlan képzésre, illetve felsőfokú szakképzésre akart bekerülni; ez utóbbi esetében 1000 államilag finanszírozott hely volt.

Pótfelvételire augusztus 13-ig jelentkezhettek azok, akiket az első körben nem vettek fel, illetve még nem jelentkeztek sehová. Összesen több ,mint negyven intézmény 1633 alap- és felsőfokú szakképzése, valamint 573 mesterszakja közül lehetett választani, de csak egy intézménybe és egy szakra lehetett jelentkezni. Nappali képzésre már csak költségtérítéses formában lehetett bekerülni; államilag finanszírozott férőhelyeket csak a mesterképzésben, illetve a felsőfokú szakképzésben tartottak fenn.

A pótfelvételi eljárással kapcsolatos kormányrendelet értelmében az iskolák legkésőbb a jelentkezési határidő lejárta után 20 nappal döntenek arról, kit vesznek fel. További három napjuk van arra, hogy erről az Oktatási Hivatalt értesítsék, amelynek a jóváhagyása nélkül nem tehetik közzé a végeredményt. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium háttérintézménye némi csúszással, e hét hétfőjén adta meg az engedélyt. Bakonyi László, az OH elnöke szerint azonban a napokban minden jelentkező megkapja az értesítést.

Manherz Károly felsőoktatási államtitkár a ponthatárok meghúzása után, július végén azt mondta: összesen 4-5 ezer diák maradhat ki idén a felsőoktatásból. A 96 ezer jelentkezőből ugyanis 82 ezret első körben felvettek valamelyik egyetemre, főiskolára, és őszig sokan bejutnak még valahova a pótfelvételin is.

Olvasóink írták

  • 1. jo bacsi 2008. szeptember 03. 18:10
    „Lustasag!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embertelen, megalázó bánásmód a fiatalkorúak börtöneiben

Az elavult, rossz állapotban lévő fiatalkorúak börtöneiben súlyos bűncselekményeket követnek el, a… Tovább olvasom