Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Pótfelvételi: lehet böngészni a szakok között

Már jelentkezhetnek pótfelvételire azok a diákok, akiket az első körben nem vettek fel valamelyik egyetemre vagy főiskolára. A választható karok, illetve szakok listája a www.felvi.hu-n található.
Összesen több mint negyven intézmény több ezer férőhelye közül lehet választani. A jelentkezési lapok beadási határideje augusztus 13., az eredményekről augusztus végén értesítik a diákokat.

A Budapesti Corvinus Egyetemen például 473 hely van még a költségtérítéses nappali szakon a gazdaságtudományi területen, 124 az agrár-, 67 a jogi területen. Az ELTE társadalomtudományi karán belül a gazdaságtudományi területen, illetve a jogászképzésben viszont mindössze 1-1 üres hely maradt. Az informatika karon 35, a pedagógia-pszichológia karon 77, a természettudományi karon 78 diáknak van még lehetősége arra, hogy nappali szakon, költségtérítéses formában folytassa tanulmányait.

Pótfelvételizni az tud, aki a rendes eljárásban nem került be sehová, illetve nem adott még be jelentkezési lapot egy szeptemberben induló képzésre sem. Jó tudni, hogy ezúttal már csak egy intézménybe és egy szakra lehet pályázni, illetve hogy nappali képzésre már csak költségtérítéses formában lehet bekerülni. A mesterképzésben meghirdetett 3500 államilag finanszírozott helyből azonban 1300-1400 még üresen áll. Hasonló a helyzet a felsőfokú szakképzésben is: itt 12 ezer 500 államilag támogatott képzési formára lehetett jelentkezni, de ebből még csak 7500 helyet töltöttek be.

A jelentkezési lapot közvetlenül a felsőoktatási intézménybe kell eljuttatni, elektronikusan jelentkezni nem lehet. A külön, "pótfelvételi" nyomattal ellátott jelentkezési lapot abban az iskolában lehet beszerezni, amely a választott szakot meghirdette. Az eljárás 5 ezer forintba kerül, amit még a jelentkezési lap beadása előtt, a laphoz mellékelt postautalványon kell befizetni. Ha valaki olyan szakra jelentkezik, ahol alkalmassági vagy gyakorlati vizsgát is előírnak, az intézmény ezért külön eljárási díjat is kérhet; ezt az intézmény által meghatározott módon kell befizetni.

Manherz Károly felsőoktatási államtitkár szerint összesen 4-5 ezer diák maradhat ki idén a felsőoktatásból. A 96 ezer jelentkezőből ugyanis 82 ezret vettek fel valamelyik egyetemre, főiskolára első körben, de őszig sokan bejutnak még valahova a pótfelvételin is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konvojban érkeztek a cigarettacsempészek Gyulára

Egy ötfős autókonvojban több száz karton cigarettát foglaltak le a vámosok péntek éjjel Gyula… Tovább olvasom