Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Premierfilm: Bridget Jones 2.

Amikor utoljára találkoztunk Bridget Jonesszal, éppen megtalálta a boldogságot.
Amikor utoljára találkoztunk Bridget Jonesszal (Renée Zellweger), éppen megtalálta a boldogságot. Mostani történetünk kezdetén immár hat isteni hete (ez 71 mennyei menetet jelent!) a tökéletes álompasi, Mark Darcy (Colin Firth) barátnője, és még álmodni sem tudna szebb időszakot az életében.

Vagy mégsem így van?! Bridget ugyanis még mindig a régi, tehát kételkedik önmagában, elemzi minden kósza gondolatát, karriert épít és persze veszettül számolja a kalóriákat.

Darcy feltétlen rajongása ellenére Bridgetet továbbra is az élet nagy kérdései foglalkoztatják, boncolgatja a szerelem természetét és újabb elméleteket gyárt a fehérnemű tökéletes hajtogatásának módszertanáról. És ami a legnagyobb trauma számára: miután megtalálta a tökéletes férfit, most már az a baja, hogy valahogyan meg is kellene tartania. Egyfolytában azon töri a fejét, mi következik azután, hogy két szerető szív végre egymásra talált.

Pont amikor már kezdenének derengeni a válaszok a feltett kérdésekre, új versenyző bukkan fel a küzdőtéren: Darcy ellenállhatatlanul romlott, lehengerlően kifinomult, mindig tökéletesen manikűrözött új kollégája. Nem másról van szó, mint Daniel Cleaverről (Hugh Grant), Bridget korábbi főnökéről, női szívek galád facsarítójáról. Hirtelen minden a feje tetejére áll, és Bridget megint teljesen elvész az aljas szerelmi intrikák és mókás melléfogások útvesztőjében.

Az újabb nagy utazás Londonban kezdődik, a végállomás pedig Thaiföld tengerpartja, s mindeközben Bridget ejtőernyőzik (vagyis inkább sikítva potyog lefelé az égből), síel (bár a fenekével többet hasítja a havat, mint a léccel, de most ezt hagyjuk), sőt még börtönbe is kerül (ártatlanul, mondanunk sem kell).

Info

Amikor Helen Fielding megalkotta Bridget Jones figuráját, hatalmas szenzációt keltett azzal, hogy a világ elé tárta egy szingli nő titkos naplóját. Vagyis pontosabban Bridget fedte fel lehengerlően bölcs humorral és a legkisebb gátlás nélkül, miről álmodnak a szinglik... hogy karcsúak lesznek, okosan oldják meg a bonyolult helyzeteket, leszoknak a dohányzásról, ellenállhatatlan szexdémonná válnak, és ami a leges-legfontosabb: már holnap, de legkésőbb holnapután fülig beléjük szeret valaki.

A folyton csetlő-botló, egyik válságból a másikba zuhanó Bridget hamarosan sokkal több lett, mint egy népszerű regény hősnője - megkerülhetetlen kulturális jelenséggé vált, aki a világot zavart csodálkozással szemlélő, de menthetetlenül optimista szinglik tökéletes megtesítője.


A könyvsikert gyorsan követte a filmváltozat, amely az egész világon rajongással töltötte el a nézőket: a Bridget Jones naplója összbevétele meghaladta a 280 millió dollárt. Ezzel az egyik legsikeresebb brit film lett, a címszereplő pedig napjaink legnépszerűbb mozihősnői közé küzdötte föl magát.

Helen Fieldinget azonban a nagy siker nem tévesztette meg. Érezte, Jones kisasszonynak jócskán maradt még mondanivalója. Amikor a második részben kedvencünk visszatért, ugyanolyan duci, hibát hibára halmozó láncdohányos volt, mint korábban, ám egy kívánsága mégis teljesült a hosszú listáról: egy eszméletlenül klassz pasi hevert a lábai előtt, őt magát pedig hatalmába kerítette a beteljesült szerelem mámora. Minden tökéletesnek látszott.

Ám Fielding tudta, hogy amint letelik e modern tündérmese néhány hete, Bridget szembesülni fog a kérdéssel, mely a kijózanodás után minden mai romantikus leányzót gyötör: ha már egyszer teljesült a lehetetlen kívánság, és sikerült megtalálni a szerelmet, hogyan fog tartósan működni a kapcsolat?

Az új történet ismét bestseller lett, közben pedig a film alkotói azon dolgoztak, hogy a második regény is minél hamarabb filmvászonra kerülhessen.

„A hideg futkosott a hátunkon, amikor belefogtunk ebbe a filmbe - mondja Jonathan Cavendish producer. - Hiszen tudtuk, hogy óriási elvárásoknak kell megfelelnünk, mert világszerte rengetegen érzik úgy, hogy személyes kapcsolatban állnak Bridgettel. De tudtuk azt is, hogy a folytatás már másféle film lesz, mint az első - továbbra is bohókásan „bridgetes" maradt, de már olyan komoly dolgokról szól, mint a szerelem és a boldogság megőrzése."

A producerek Beeban Kidronban találták meg azt a rendezőt, aki éles női szemmel és szenvedélyesen közelíti meg a történetet. A rendező természetesen jól ismerte Bridgetet. „Azért szeretjük őt annyira, mert mindannyiunkban lakozik egy kis Bridget Jones - szögezi le Kidron. - Kimondja azt, amit sokunk csak titokban mer gondolni, ugyanazok az abszurd félelmek gyötrik, mint mindannyiunkat, és ugyanúgy tipródik az életben, mint bárki más közülünk.

De mindeközben képes humorral látni a dolgokat, figyelmes és megható ember. A legújabb problémája is jellemző mindannyiunkra, hiszen nőket és férfiakat egyaránt foglalkoztatja, mit kell tennünk azért, hogy sikeres legyen a párkapcsolatunk. Bridget egy fantáziaképpel indít, ahol tökéletes szerelemben él a tökéletes férfival, konfliktus nélkül - függöny. Azt hiszi, ő magának is tökéletesnek kell lennie, de minél jobban erőlteti a dolgot, annál rosszabbra fordul a helyzet.

Fejlődni kezd, mert lassan rájön, hogy a szerelemnek nem a tökéletesség a lényege... Hanem a gyengédség, a törődés, egymás megértése - csupa ilyen felnőttes dolog. Bridget tehát felnőtté érik ebben a filmben, de természetesen a maga szédületesen kelekótya módján!"


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haladék az Arvitnak

Szeptemberben már az látszott bizonyosnak, hogy a paradicsom lesz az utolsó feldolgozandó termék. Ősszel a cégnél már csak tésztatermékeket készítettek, miközben folyamatosan bocsátották el az embereket. Akkor úgy tűnt november közepén végleg bezár az Arvit. Most viszont az látszik valószínűnek, hogy december végéig kap haladékot az üzem, s valószínűleg akkor zár be véglegesen. Tovább olvasom