Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Problémamentes év a Győri Balettnél

A Győri Balett direktora biztonságos és működőképes évadot ígért táncosainak az évadnyitón.
Míg a fővárosi színházak a napi megélhetésükért, az ország táncegyüttesei a létükért kongatják a vészharangokat, a Győri Balett direktora biztonságos és működőképes évadot ígért táncosainak a tegnapi évadnyitón.

Mert a legfontosabb a társulat – mondta Kiss János igazgató, aki évadnyitó üzenetében megnyugtatott mindenkit, munka és fizetés lesz. Bejelentése az olvasóknak talán nem hat szenzációsnak, de a magyar táncművészeti életet figyelve kimondhatjuk, hogy hazánkban a Győri Balett rendelkezik a legbiztosabb gazdasági háttérrel. A nagy múltú budapesti operaházban úgy kezdték az évadot, hogy negyven művésznek nem volt aláírt szerződése. A debreceniek várják a létüket eldöntő választ, a szegediek és pécsiek talán megmaradnak.
A huszonhetedik évadját kezdő társulat hivatalosan nyugdíjazta alapítóit, gyakorlatilag továbbra is számít a munkájukra. Fellépnek Ingolstadtban, Susan Oswell koreográfus A megváltó utolsó hét szava a kereszten című művét táncolják Haydn zenéjére a német városban.

Az évad új produkciója tavasszal Raphael Bianco olasz koreográfus Víziók című táncjátéka és Kun Attila Tavaszünnep című koreográfiája lesz. Az utóbbi balett Sztravinszkij zenéjére készül.

A győri közönség először szeptember 24-én láthatja az együttest a felújított Giovanni-előadással. Ebből negyven előadást terveznek, tízet a budapesti Művészetek Palotájában.

A további külföldi turnékról megtudtuk: ez évben Athénban díszelőadáson vendégszerepelnek a magyar nagykövetség meghívására a Carmina Burana, a Stabat Mater és a Trójai játékok című tánckompozíciókkal. Az évad második felében Németország és Ausztria több városában lépnek fel a Macbethtel és a Giovanni című koreográ-
fiával.

Mennyiért táncolnak?

A művészek valamennyien közalkalmazottak.
2004-ben nettó havi jövedelmük 75–135 ezer forint volt, amely nemcsak az alapilletményt, hanem az illetményen felüli juttatásokat is tartalmazza (bruttó 135–270.000).
Vendégszereplésekkel ez a jövedelem havi 5–15 ezer forinttal egészült ki átlagosan.
2005-ben szerény, de érzékelhető növekedésre került sor – önkormányzati segítséggel.

Különleges feladatnak ígérkezik egy nemzetközi zenés-táncos nemzetközi produkcióban való részvétel. A győri együttes 18 tagja a bécsi és a prágai operaház muzsikusaival és éneke-
seivel Torontóban, Floridában és Detroitban szerepel.
A tervek között szerepel az V. Magyar Táncfesztivál megrendezése a kulturális tárca és a helyi önkormányzat támogatásával. A kétévenkénti táncos seregszemle ismét keresztmetszetét adja a hazai táncélet reprezentánsainak a néptánctól a kortárs balettig. Újdonságként lehetőséget kívánnak teremteni a külföldi menedzserek előtti bemutatkozásra azoknak az együtteseknek is, amelyek a fesztivál programjában nem szerepelnek.

Kiss János meggyőződése, hogy a túléléshez csak ez az út vezethet mindenki számára. A Győri Balett több ügynökséggel és impresszárióval dolgozik, száz helyre küldi ki az ajánlásait. Ha ebből bejön kettő, már megmozdul az üzlet. A siker mellett a pénz diktál. Ma már nem egy évadban, hanem többen kell gondolkodni. A spórolás lehet az egyetlen út a nagyszabású produkciók megvalósításához.

Miért kedvelem a Győri Balettot?
Szulák Andrea elfoglalt, de ha teheti, nagyon szívesen megnézi a Győri Balett előadásait. Bár amikor a Győri Nemzeti Színházban játszik, akkor a balett pont nem szerepelhet. Ám a színházi próbák idején azért van módja a táncosokhoz beugrani. A televíziós show-műsorait forgató színésznő minden perce be van osztva, rengeteget dolgozik, így tudja, mit jelent az, ha egy balettos napi 12 órát készül egy-egy szerepre. A tánc szépsége és nemzetközisége a zenével mérhető, ezért is szükséges, hogy minél több emberhez eljusson.


Purim először

Miből gazdálkodik a társulat?
A Győri Balett éves költségvetése 293 millió forint volt 2004-ben, hozzávetőlegesen idén is ennyiből gazdálkodik a társulat. Ez nem tartalmazza az épületfenntartást, amely a Győri Nemzeti Színház költségvetésében van.
Az intézményi költségvetés forrásainak összetétele év közben is változik.
Bevételek:
25–30 százaléka saját bevétel: jegy- és bérletbevételből, vendégszereplések bevételeiből, szponzori és egyéb támogatásokból áll;
55–60 százaléka a fenntartó győri önkormányzat által nyújtott felügyeleti szervi támogatás;
15–20 százaléka a központi költségvetés által nyújtott ún. produkciós vagy művészeti támogatás (amelynek összege nem független az önkormányzati támogatás nagyságától), és pályázati támogatások, elsősorban az Nemzeti Kulturális Alaptól.
A Győri Balett alapító tagjai nyugdíjba vonultak, helyüket fiatal táncosok veszik át. A hat táncos a japán Asuka Horio, az orosz Alekszej Dolbilov, valamint Kapitány Dorottya, Rába Diána, Jekli Zoltán és Dobi András.
A két fiúnak alighogy megszáradt az aláírás a szerződésén, megkezdődtek a próbák. Sérülések miatt kellett beugraniuk a Purim című produkcióba. Két hét próba után vasárnap léptek fel a budapesti Zsidó Fesztiválon.

Dobi András (20) nem sokáig tudta titkolni, hogy nem a véletlenek hozták a Győrbe. A balettintézetben került a szívéhez közel Kakuk Zsófia, aki édesanyja, Ócsag Anna nyomdokain szintén táncosnak készül. András sokszor vendégeskedett a családnál, az, hogy a Győri Balett előadásait többször is látta, több ma már, mint véletlen.

– A balettintézet elvégzése után egyéves ösztöndíjat kaptam a Nemzeti Kulturális Alaptól, így a birminghami Royal Balett iskolájában képezhettem magam. Az első gondolatom az volt, hogy külföldön maradok, de mivel nem fejeztem még be a táncművészeti főiskolát és az álláskeresés sem olyan egyszerű, hazajöttem. És mivel a modern és kortárs táncot kedvelem, az út a Győri Baletthez vezetett. Belülről is ugyanolyan profi csapatként dolgoznak, mint azt a nézőtérről láthattam. Az előadás előtt biztattak a táncosok, úgy érzem, maguk közé fogadtak.
Jekli Zoltán (19) a balettintézet idén érettségizett növendékei közül szerződött. Osztálytársai az Operában maradtak vagy Pécsre szerződtek, ő három másik társával Győrt választotta.

– Próbatáncra jelentkeztem, az alapján döntött úgy az igazgató, hogy szerződést ajánl. Teljesen más a légkör, mint amit az Operában növendékként megtapasztaltam: barátságos és bensőséges. Két hete ismerem a táncosokat, de a fellépések előtt nem azt láttam a szemükben, hogy „na lássuk, mit tudsz", hanem az őszinte szorítást. Jó pár évet szeretnék közöttük eltölteni, hogy legyen elég időm megmutatni, mire vagyok képes.

Az érkező hat táncos közül egyik sem a győri középiskolából került ki, bár Kiss János lenne a legboldogabb, ha saját nevelésű gyerekeknek ajánlhatna szerződést. Vannak olyan évek, mikor a Győrben végzett képzett táncosok nem felelnek meg az együttes színvonalának, az idei ilyen volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Győri ETO FC helyezései 1986 óta

1985/1986: 3. 30 13 11 6 60–47 37 Tovább olvasom