Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Profi munkát végeztek az élelmiszerhamisítók

Egyre hatékonyabb ellenőrzéssel próbálják megfogni a profi élelmiszerhamisítokat - közölte kedd reggel a főállatorvos. A rendőrségen külön 17 fős nyomozócsoport alakult az átcímkézési ügy kivizsgálására. A botrány főszereplője ellen pedig több áruházlánc is jogi lépéseket fontolgat.
Az élelmiszerhamisítók profi munkát végeznek, de az ellenőrzések egyre hatékonyabbak - mondta Süth Miklós országos főállatorvos. A lejárt szavatosságú árut újracímkéző cég olyan fejlett technikai eszközökkel rendelkezett, hogy a hamisítást nehéz volt felfedezni. A hatóságok végül a fogyasztói bejelentések alapján kezdték meg vizsgálataikat.

A szakember véleménye szerint a kereskedők is a hamisítók áldozatai. Nehéz helyzetbe kerültek az üzletláncok, mert "őket is becsapták", az ő vásárlóikban is kétségek támadtak. Nekik is érdekük tehát, hogy mindent megtegyenek a hamisítások felfedésére. A főállatorvos azt mondta: a kereskedő "teljes joggal" lehet kíváncsi a beszállítók minőségi teljesítményére. Joga és lehetősége, hogy pontos információkat, úgynevezett "beszállítói auditot" kérjen a szállítóktól, megbizonyosodjon az áru kifogástalan minőségéről.

A MEGA cégcsoportnál idén többször is találtak súlyos szabálytalanságot. Budapesten 22 tonna, Heves megyében közel 90 tonna romlott húst fedeztek fel a cégcsoport raktáraiban. A cég ugyanakkor elsőrendű felszereléssel rendelkezett, a raktárakban kifogástalan tisztaság volt, ezért az ismételt ellenőrzés legtöbbször semmit sem talált.

A hatósági vizsgálatok folytatódnak, az ellenőrzésekbe újabb szakemberek kapcsolódnak be.

Mivel Magyarországon 6500 élelmiszer-előállító üzem működik, sok a tároló és a raktár, ezért az ellenőrök csak lassan haladnak. A főállatorvos ugyanakkor azt mondta: üzeni a feketevállalkozásoknak, hogy "egyszer mindenkihez" eljutnak.

A rendőrök eközben folytatják a nyomozást, jelenleg a cégcsoport törökbálinti raktárának dolgozóit, fuvarozóit hallgatják ki, gyanúsítottjuk még nincs.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon gazdaságvédelmi nyomozókból szerveztek külön erre az ügyre 17 fős nyomozócsoportot. A nyomozók a német hatóságoktól jogsegély keretében kérnek információkat - sok lejárt áru ugyanis innen származott. Jelenleg azt igyekeznek tisztázni, hogy az áruk magyarországi átvevői tudták-e, hogy lejárt termékeket vesznek át. Az is vizsgálják, személy szerint kik intézték a szállításokat és az átcímkézéseket.

A többféle bűncselekmény elkövetésének a gyanúja is felmerülhet: a csalás, az "áru hamis megjelölése", a "rossz minőségű termék forgalomba hozatala", a fogyasztók megtévesztése, az ártalmas közfogyasztási termék forgalomba hozatala mellett okirat-hamisítás, adócsalás, pénzmosás gyanúja is felvetődik. Nehezíti a hasonló ügyekben való eljárást, hogy még nem alakult ki egységes joggyakorlat ezek kezelésére.

Az ügyben ugyanakkor feljelentést tesz a Spar a MEGA cégcsoport ellen, és rajta kívül a többi áruházláncnál is jogi lépéseket fontolgatnak. Egyesek kártérítést kérhetnek, mások az üzleti jó hírnévhez való jogaik megsértésére hivatkozhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

költözött a csapat

Skövdéből Göteborgba tette át székhelyét a magyar női kézilabda-válogatott, amely… Tovább olvasom