Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Programajánló: Az ORTT filmfesztiválja

Kétnapos program keretében ORTT Mustra lesz a Győrben a Rómer Házban. Filmek áradata a program alatt, Dés László koncert és mindez ingyen!

MUSTRA 2006. október 27-28. - Program

Az ORTT filmfesztiválja

Program

Győr
Rómer Ház
2006. október 27-28.

A program 2006. október 27-én 16.00 órakor filmvetítéssel, 19.00 órakor nyilvános megnyitóval kezdődik és mintegy ötvenórányi különleges filmanyag vetítéseivel folytatódik.


A Nagyteremben és a Kisteremben játékfilmek, az Előtérben nonstop animáció és kisfilm-installáció, valamint a házon kívül minden este 20:00-02:00-ig videoprojektoros installáció látható a filmekből.Bónus: Dés László - Balázs Elemér Quartet (Ensemble Contemporary Gregorian)
Közreműködik a Voces4 énekegyüttes

2006.október 27. (péntek)

Nagyterem

16.00 Csodálatos vadállatok
Színes, magyar filmdráma, 53 perc, 2005
Rendezte: Török Ferenc
Történik karácsony előtt, Budapesten, napjainkban. Egy kiskorában magára hagyott testvérpár, valamint Amerikából az ünnepekre hazalátogató édesanyjuk drámája. Családi karácsony elhallgatott titkokkal és megelevenedő gyermekkori emlékekkel. Garaczi László tollából, Garas Dániel elgondolkodtatóan kifejező képeivel. Főszereplők: Eszenyi Enikő, Hámori Gabriella, Vajdai Vilmos.

17.00 Hamvadó cigarettavég
Színes, magyar játékfilm, 120 perc, 2001
Rendezte: Bacsó Péter
Egy film a magyar Díváról. Karády Katalin, Zsüti és a Tábornok legendává vált háromszögéről, három különböző világ a negyvenes évek Budapestjén. Nagy-Kálózy Eszter, Cserhalmi György és Rudolf Péter főszereplésével.
Magyarország, 1942, második világháború. A hazától távol, az ukrajnai fronton dörögnek a fegyverek, hullanak a katonák, de Budapest még a béke városa. Itt fonódik össze egy népszerű énekes-színésznő, egy vezérkari tábornok és egy üldözött kis dalszövegíró sorsa. Már-már úgy tűnik, minden sikerül: a szerelmesek kibékülnek, a költő túlél minden életveszélyt, ám ekkor a náci németek bevonulnak Magyarországra, a nyilas hordák átveszik a hatalmat, és hőseink most már együtt menetelnek a végtelen országutakon.

20.00 Dés László - Balázs Elemér Quartet (Ensemble Contemporary Gregorian)
Közreműködik a Voces4 énekegyüttes

Élő, ingyenes koncert a Nagyteremben

 

22:20 Történetek az elveszett birodalomból
Színes, magyar játékfilm, 58 perc, 2004
Rendezte: Gödrös Frigyes
A Párizsban élő szociológus egyetemi tanár Ajtony Árpád a 1968-ban induló írónemzedék tehetséges és kritikus szellemű tagja volt, tabusértő írásai miatt nem volt a korabeli kultúrpolitika kedvence. A Bródy-díjas író annak idején Bacsó Péternél volt dramaturg, majd a 60-as évek végén emigrált Franciaországba. Írásai éppen arról szólnak, miért volt kénytelen elhagyni az országot.

Rákóczi Kázmér története egy legendás gimnáziumi tanár, és egy gimnáziumi fiúosztály köré épül. Az erős hangulatú, az emlékezés képeivel átszőtt film egy tanárról szól, aki a nehéz időkben mindent megtesz, hogy valódi tartást, életre szóló példát adjon diákjai számára. Rákóczi Kázmér osztálya ezért úgy dönt, megőrzik az utókor számára is kedvenc tanáruk alakját, és egy este különös, végső találkozóra hívják a tanár urat. Az Elmentem Cselebihez című novella címszereplője, Cselebi, kétes egzisztenciájú, rejtélyes figura. Különös adás-vétel keretében a lányok sorra vele tapasztalják meg először az érzékiség ízét. Cselebi jelenti számukra az első lépést önrendelkezésük felé egy időszakban, amikor jórészt csak kísérővel járhatnak táncolni, és csak szülő jelenlétében rendezhetnek házibulit. A film főhőse, Fruzsina számára is elérkezik a pillanat, amikor el kell döntenie, elmegy-e Cselebihez? A két egymásba fonódó történet a hatvanas évek, az örök kamaszkor világába kalauzol vissza bennünket. Forgatókönyv: Can Togay; főszereplő: Gáspár Tibor.

23:30 Stammbuch
Színes, magyar játékfilm, 68 perc, 2005
Rendezte: Mészáros Péter
Petőfi Sándorhoz annyi legenda, kulturális beidegződés, mítosz és sajnos klisé kapcsolódik, hogy rendkívül nehéz feladat játékfilm témájának választani – még ha a valódi hős ezúttal nem is ő, hanem özvegye, Szendrey Júlia. A rendezőnek mégis ugyanúgy meg kell küzdenie ezekkel a sztereotípiákkal (sőt továbbiakkal, újabbakkal is, melyek már a nő alakjához kötődnek), ugyanakkor meg is kell felelnie nekik. Mészáros Péter – aki „A bolond gránátalmafa" című nagyjátékfilm és az „Eső után" című Arany Pálma-díjas kisfilm után vágott bele művébe – kísérletéhez Krúdy Gyula „Az éji madár" című novelláját hívja segítségül, melyben az író kifejezetten cinikusan és kegyetlenül közelít Júlia figurájához. A film alkotói ennél sokkal óvatosabban, mégis szintén Szendrey deheroizálására tesznek kísérletet.

02.00 Rosszfiúk
Színes, magyar filmdráma, 101 perc, 1999
Rendezte: Sas Tamás
A „Rosszfiúk" mai magyar történet, egy képzeletbeli kisvárosban, Szacsán, a fiatalkorúak javítóintézetében játszódó, felkavaró, kortárs zenés /Ganxsta Zolee/ film, amely montázzsal indul: villanásnyi epizódokban, életszerű helyzetekben ismerkedünk meg a főszerepeket alakító fiúkkal. A történet szereplői kitalált személyek. Érthető, motivált jeleneteknek vagyunk szemtanúi. Végül is mit üzen a  film? Talán azt, hogy óvakodjunk a rosszaktól, és merjünk szembeszállni velük. És aki nem olyan, aki nem mer, azt eltapossák! (Bodó Viktor és amatőr szereplők, valamint Fullajtár Andrea, Máthé Gábor, Stohl András, Szacsvay László, Söptei Andrea)
Kisterem

16.00 Cantata Profana / Bartók /
Színes, magyar filmetűd, 25 perc, 2001
Rendezte: Czigány Zoltán
Tóth Zsolt lírai képei után, egyedi feldolgozású koncertfelvétel. Filmetűd Bartók Béla hangjával.


16:30 Jakab útja
Színes, magyar dokumentumfilm, 87 perc, 2005
Rendezte: Tolvaly Ferenc
A spanyolországi Santiago de Compostela, ahol Szent Jakab sírhelye található, Jeruzsálem és Róma után a kereszténység harmadik legfontosabb zarándokhelyévé vált az idők során. Az oda vezető út, az Észak-Spanyolországon átvezető Camino pedig a világörökség részeként a maga 1800 történelmi épületével Földünk első számú kulturális úticéljának tekinthető. Hívők és hitetlenek is tapossák 800 kilométeren át milliók nyomát, hisz mind a mai "macerás" világ bizonytalan, értékekért kapálózó emberei, akik a szabadságot keresik. Zarándokút önmagunkhoz.


18.00 Privát forradalmak
Magyar dokumentumfilm, 40 perc, 2006
Rendezte: Krasznai János
Filmmúzeum mindig is különös figyelmet szentelt az amatőr filmesek anyagainak: az elmúlt évek során gazdag archívumot gyűjtött össze, amelynek darabjait „Privátfilmek vágatlanul" illetve „Privát filmmúzeum" című műsorában mutatja be folyamatosan a közönségnek. A „Privát forradalmak" című dokumentumfilm alapját szintén szuper 8-as kamerával rögzített felvételek képezik, ezúttal 1956 mindennapjaival kapcsolatban. Mert ’56-ban is főztek, közlekedtek, gyereket neveltek, udvaroltak és kutyát sétáltattak az emberek ugyanúgy, mint máskor. A műsorban megszólaló interjúalanyok között van író, taxisofőr, szórakoztató zenész és persze amatőr filmes is. Ez utóbbiak között pedig feltűnik egy ember, aki most tárja először a világ elé évtizedekig rejtegetett 56-os filmfelvételeit.


19:00 Hukkle
Színes, magyar játékfilm, 75 perc, 2002
Rendezte: Pálfi György
Öregúr csuklik a padon, részeg fiú horkol a kocsin, jóságos arcú nénike gyöngyvirágot szed, asszonyok varrnak a varrodában, férfiak kugliznak a kocsmában, a méhész kipörgeti a mézet, aratógép aratja a búzát, amiből a malomban liszt, a nagymama konyhájában nokedli lesz.
Ha valaki azt találta volna jövendölni, hogy az ezredvég legjobb magyar krimije egy természetfilm és egy falusi burleszk házasságából születik meg, nyilván csak mosolygunk. Márpedig így történt: a Hukkle az elmúlt évek legkülönlegesebb magyar filmje, egy idős bácsi csuklásának ritmusára komponált nagyszabású falusi tabló, bűbájos életképek és gyilkos titkok szövevénye. Pohárnok Gergely szenzációs természetfotóival.


20:30 Magyar Szépség
Színes, magyar játékfilm, 112 perc, 2002
Rendezte: Gothár Péter
Herendi András élelmiszer-technikus (Máté Gábor) élete összeomlani látszik: kirúgják munkahelyéről, felesége (Udvaros Dorottya) megcsalja egy sikeres topmenedzserrel, lánya, Erna (Hámori Gabriella) pedig éppen beleszeret a szomszéd család szerencsétlen, drogdíler fiába, egy egykori elszánt katona sarjába (Fenyő Iván)…


22.15 Egy hét Pesten és Budán
Színes, magyar filmdráma, 90 perc, 2003
Rendezte: Makk Károly
Egy férfi és a számára fontos három nő drámai története. Egy idős férfi negyven év elmúltával kényelmes nyugalmából egy különös telefonhívás hatására visszatér szülőhazájába. Találkozik régi szerelmével, és megtudja, hogy múltjukban számos titok rejtőzik, mellyel szembesülnie kell. Dés László zenéje Balázs Elemér előadásában.


23:45 Ritter napja
Színes, magyar filmdráma, 50 perc, 2005
Rendezte: Siklósi Szilveszter
Kalász István egyfelvonásosa alapján készült „bűnfilm". A Ritter napjá"-ban egy bűnügy előkészületeit látjuk, majd egy kudarcba fulladt pénzszerzési kísérletet idő- és szemszögváltásokban elmesélve. Bűnfilm, ugyanis nem a rejtély kinyomozása a fontos (nincs is rejtély, hiszen csak a bűnügy előkészületeit látjuk), hanem a szereplők motivációi, a kialakult szituációk és maga az emberi természet. Mindenki lúzer, a szereplők a "romlottság különböző fokán állnak", amely főként az általános értékvesztés állapotából fakad. Ezekbe a vesztes helyzetekbe nagyon könnyen bele lehet sodródni. Sok kézikamerázással és közeli felvétellel készült, színházi tempójú kamaradarab Jancsó Nyika szemével,Horkay Péter, Földi László, Kovács Ferenc és Pikali Gerda főszereplésével.


00:45 Simon mágus
Magyar filmdráma, 100 perc, 1999
Rendezte: Enyedi Ildikó
A történet úgy indul, mint egy rövidhír az esti lapokból. Párizs. Bűneset, semmi nyom. A rendőrség tanácstalan. Ahogy azt titokban sokszor megteszik, egy „extraszenz" segítségéhez folyamodnak. A különleges képességű ember, akit választanak, külföldi. Keletről jön, és úgy nevezi magát: Simon (Andorai Péter). Ahogy megérkezik, megjelennek körülötte a csodavárók, a paparazzók, egy tanítvány, és felbukkan egy régi rivális, egy másik mágus is (Halász Péter). Ő Párizsban él, sikeres és kifinomult, de titokban érzi, hogy Simon az igazi. Párbajra hívja, valódi „máguspárbajra". Három napot kell eltölteniük a föld alatt. S harmadnapra „feltámadni". Simon belemegy a párbajba, miközben egy gyönyörű, francia lány várja rendez-vousra.  Párizs fényes képei megannyi csodás Bartók- és Beethoven zenével (alá)festve.


02.00 Balra a nap nyugszik
Színes, magyar-német játékfilm, 93 perc, 2000
Rendezte: Fésős András
Szereplők: Szabó Győző, Takáts Andrea, Keszég László, Maria Schuster, Ernest Lenart, Csaplár Vilmos
Alex (Szabó Győző) Franciaországba indul autójával, de útközben balesetet szenved és megvakul. Zsolt, a barátja megy érte, aki mindent megtenne, hogy visszahozza Alexet az életbe, de a fiú durván elhárítja próbálkozásait. Alex egy nap válaszol egy utcai fülkében meghallott hívásra, és így megismerkedik egy lánnyal, aki nagyon messze, Németország tengerpartján él, és a maga módján pont olyan magányos, mint ő. Ettől kezdve a fiúnak a lány hangja, a lánynak pedig a fiú hangja jelenti az élet egyetlen értelmét. Rejtélyes szerelmüket senki meg nem értheti, csak ők ketten. Egy nap Alex úgy dönt, útra kel és megkeresi a lányt. Szenvedélyes történet két ember szerelméről, akik még mielőtt megismernék egymást, valamit elveszítettek vagy titkolnak. S van harmadik is. Film egy olyan világról, ahol elfelejtettek látni az emberek. Szemző Tibor és a Gordiusi Čomó zenéje!

2006. október 28.

Nagyterem

Mustra Matiné

10.00 Piroska világa
Magyar rajzfilm, 20 perc
Rendezte és rajzolta: Heim István
Piroska, Zöldecske és Fehérke utazik, horgászik, békakirályfizik, aztán emberrablók fogságába esik.

A Magyar népmesék VI. sorozat
Rendezte: Jankovics Marcell
A méltán népszerű „Magyar népmesék" tévésorozat filmváltozata. Mindig a legkisebb fiú győz, és mindig Kaláka-zenére.

Vízipók, csodapók - A téli álom-
Rendezte: Haui József

Árgyélus Királyfi
Magyar animációs film, 22 perc
Pannóniafilm
Rendezte: Richly Zsolt

Maszkok, lovak, szekerek
Animációs dokumentumfilm
Rendezte: Szoboszlay Péter
A Horse & Bamboo Theatre kalandjai, álló- és mozgóképekben. Egyedi hangulatú, 5 részes trükkfilm.

Süsüke, a sárkánygyerek
Színes, magyar bábfilm
Bábtervező-rendező: Foky Ottó
Süsü visszatér Sárkányföldre királynak! Megszületik kisfia, Süsüke, aki megtanul beszélni, járni, játszani és felfedezni a világot…

Fesztiválnagyterem

15.00  1956 - A sport forradalma
Magyar dokumentumfilm, 40 perc,
2006 A Filmmúzeum 40 perces műsorral emlékezik meg az 1956-os forradalom alatt történt sporteseményekről és a melbourne-i olimpiáról.
Az elmúlt 15 évben lett volna lehetőség az események feldolgozására, ám a sporttörténetírás a mai napig adós egy komoly áttekintő munkával. Bár negyven perc alatt a forradalom napjai alatt történteket lehetetlen bemutatni, a műsor így is számos fontos, érdekes és kevéssé ismert témát dolgoz fel. Grosics Gyula, Gyarmati Dezső, Kertész Alice, Markovics Kálmán olimpiai bajnokok, Borbély Pál és Kő András sportújságírók segítségével megtudhatjuk, milyen körülmények között készültek az olimpiára a versenyzők, miként terjedt el Puskás Öcsi halálhíre, miért nevezték vérfürdőnek a magyar-szovjet vízilabdameccset, és hogy miként élték meg október 23-át.

16.00  A „Nagy Könyv" filmjei
George Orwell: 1984
Rendezte: Antók Csaba / Főszereplő: Ákos

Jókai Mór: Az aranyember
Rendezte: Gárdos Péter / Főszereplő: Kulka János

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Rendezte: Fekete Ibolya / Főszereplő: Hernádi Judit

Molnár Ferenc : A Pál utcai fiúk
Rendezte: Török Ferenc / Főszereplő: Geszti Péter

18:00 Kísértések
Színes, magyar játékfilm, 88 perc, 2001
Rendezte: Kamondi Zoltán
"Egy mai srácot akartam, és a 19 éves srácok torkig tele vannak a hackeléssel"-mondta a rendező a filmről, amelynek indító mozzanata az volt, hogy egyszer három láda hagymáért eladtak neki egy cigánylányt. A hacker és egy tízéves cigánylány kapcsolatáról szól a film "a két civilizáció szükségszerű szembeállításával". Melis László újra kitűnő zenét komponált. S ha tetszik, a film után még bővebben: www.temptations.kamondi.hu

20:00 Csáó Bambino
Színes, magyar film Horváth Péter színműve alapján , 67 perc, 2005
Rendezte: Soós Péter
A történet egy úttörőmaszkabálon játszódik, valamikor a hatvanas években. A főhős, aki akkoriban még kiskamasz, de az elbeszélés idején természetesen már felnőtt, disszidálni készül, de előtte, még utoljára felhőtlenül boldog szeretne lenni a bál forgatagában - búcsúzik mindattól, amit itt hagy. És ebben a forgatagban, álarcot öltött pajtásai között fölfedezni véli szeretteit: szüleit, nagyanyját, nagyapját. Emlékezete felidézi a családi történelem különböző eseményeit, amelyek életre kelnek. A mulatság és a búcsú hangulata megidézi a hatvanas évek családi történelembe ágyazott, ismerős helyzeteit - a Szabad Európa Rádió közös hallgatását a pokróc alatt, a családi ultipartikat, az éjszakai házkutatások riadalmát, a gyerekkori játékokat, az első autót az utcában, a válóper, a szabadulás-hazatérés pillanatait. A megelevenedő emlékek és az úttörő bál élményeinek hatására hősünk mégis úgy dönt, mindezek ellenére vagy mindezekkel együtt, marad. Mert ő itt, ezen a bálon boldog, és ezt semmi nem veheti el és nem pótolhatja.

21:30 A porcelánbaba
Színes, magyar filmdráma, 74 perc, 2004
Rendezte: Gárdos Péter
Volt egyszer egy Tanya. Időnként idegen emberek érkeztek erre a Tanyára.
S akkor mindig elszabadult a pokol. Mert az idegenekkel jött a halál is, a pusztulás is, meg a gyűlölet, meg az irigység és hiúság. És a szégyen, és a hazugság. Ezen a Tanyán az idegenek mindig csak bajt okoztak. A tavalyi filmszemle rendezői és Gene Moskowitz díjasa, Máthé Tibor csodásan harmonikus képeivel, amatőr szereplőkkel, Lázár Ervin „Csillagmajor" című novellafüzére alapján.

23.00 Jadviga párnája
Színes, magyar filmdráma, 130 perc, 2000
Rendezte: Deák Krisztina
A kiváló naplóregény filmváltozata egy békési szlovák nagygazda önpusztító, lángoló és reménytelen szerelméről örökké titokzatos felesége iránt. Závada Pál azonos című regénye az utóbbi néhány év egyik legnagyobb könyvsikere, eddig 7 kiadást ért meg. Deák Krisztina filmjének egyik legnagyobb erénye, hogy a regény tájait, világát nagyon pontosan, korhűen ábrázolja, akárcsak az önemésztő szenvedélyt. A főszerepeket alakító Bodó Viktor („Kalózok", „Rosszfiúk") és Tóth Ildikó mellett a kisebb mellékszerepekben is nagyszerű, az atmoszférát, a hangulatot pontosan felidéző alakításokat láthatunk többek közt Ónodi Esztertől, Dzsoko Roszicstól („Szenvedély", „Cigánytörvény") és két szlovák színésztől, Roman Luknártól és a többek közt Jiří Menzel filmjeiből is ismert Marian Labudától.

01:20 Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele
Színes, magyar játékfilm, 82 perc, 1999
Rendezte: Szőke András
Van vagy tizenvalahány ember, férfiak, nők, ezeket mogyoróknak hívják, és ezek a mogyorók megérkeznek ide. Együtt vannak vagy összeszorultak, így alkotnak egy kis csoportot. Ugyanakkor ha ezt egy közösségnek tekintjük, a közösséget mindig nagyon nehéz együtt tartani, nehéz benne együtt maradni, együtt gondolkodni. Ezért ebben a filmben is vannak olyan jelenetek, amelyek arról szeretnének szólni, hogy mennyire nehezen tud ugyanúgy működni minden személyiség ebben a csoportban. Nagyon egyszerűen fogalmazva ezek a mogyorók elkéstek, körülbelül 800 évet. Állandóan vitatkoznak. Van gumimatracuk, van rossz televíziójuk, van mosógépük, így jöttek, ahogy jönnek. De vannak érzelmeik, és van múltjuk, amiről szintén vitatkoznak, hogy jól értelmezik-e. Ellentétek vannak egymás között, olyan ez, mint egy szeleburdi család. Mintha egy nagycsalád érkezett volna. Igazi Szőke Andrásos mozi az elkésett honfoglalásról, hőstettekről, álmokról, varázslóval, sok-sok állattal, és vitézekkel, úgymint: Löhöl, Kadicha, Keve, Gejza, Árkád, Adilla, Ömese, Kisded.

Kisterem

15:00 '56 Poznanban kezdődött
Magyar dokumentumfilm, 55 perc, 2005
Rendezte: András Ferenc
1956 júniusában Poznan főterén 100 ezres tömeg gyűlt össze, követelve jobb munkakörülményeket és tisztességes bért. A tüntetésből fegyveres harc lett, aminek az akkori lengyel kommunista vezetés tankok és repülők bevetésével vetett véget. A poznani lázadásnak több száz halottja és sebesültje volt. Néhány hónap múlva Budapesten egyebek között azzal a jelszóval vonultak utcára az emberek, hogy: "Poznan, Varsó, Budapest". A film történészek, szemtanúk segítségével arra keresi a választ: hogyan hatott Poznan a budapesti októberre, milyen kölcsönhatás alakult ki a két országban zajló események között?

16.00 A „Nagy Könyv" filmjei
Gabriel García Márquez: Száz év magány
Rendezte: Gothár Péter/ Főszereplő: Udvaros Dorottya

A. A. Milne: Micimackó
Rendezte: Alföldi Róbert / Főszereplő: Alföldi Róbert

J. K. Rowling: Harry Potter és a Bölcsek köve
Rendezte: Silló Sándor / Főszereplő: Szántó Dávid

Szabó Magda: Abigél
Rendezte: Szederkényi Júlia / Főszereplő: Schubert Éva

J. Tolkien: A gyűrűk Ura
Rendezte: ifj. Vitray Tamás / Főszereplő: Csányi Vilmos

19:00 Indián nyár
Színes, magyar játékfilm, 80 perc, 2006
Rendezte: Erdőss Pál
A film egy szabályosan induló, de aztán nagyon szabálytalanná váló gyermekrablásról szól. Főszereplői egy tüneményesen pimasz kiscsaj és elrablója, egy morózus pasas, aki egy személyben rendőr és bűnöző, aki önmaga ellen folytat nyomozást. Találkozunk még a filmben multimilliárdos vállalkozóval, csóró rendőrökkel, gőgös újgazdagokkal és a múltból örökölt működésképtelen struktúrákkal. Anger Zsolt, Görög László és Kovács Judit szereplésével.

20:30 Glamour
Színes, magyar film 115 perc, 2000
Rendezte: Gödrös Frigyes
A hithű zsidó Gold nagyapa, a bútorkereskedő ügyesen átvészeli az első világháború utáni évek politikai viharait, forradalmait és ellenforradalmait. Egy generációval később a fia német árja lányt vesz feleségül, hogy ne fogjon ki rajtuk a történelem. A bútorüzlet nagy íróasztala alatt lévő rejtekhely segítségével 1944-ben mindannyian megmenekülnek a deportálástól. Matild, a tyúk halála árán pedig átvészelik a háború végét. Kibírják az ötvenes éveket is, miközben a szomszédban lakó vérbíró és nyilas házmester megbűnhődik. 1956-ban a család néhány tagja elhagyja az országot. 1963-ban meghal Gold nagyapa. Az unoka azt gondolja: ettől kezdve a nagyapa halála fog történni szakadatlanul ezen a világon. Főszerepben Eperjes Károly és Ónodi Eszter, Kardos Sándor gyönyörű képeivel.

22.00  Dokumentumfilm Mustra !!!
Monarchia ízei
Színes magyar gasztrosorozat, 7 részben, 2006
Rendezte: Horváth Tamás
Gasztronómiai ismeretterjesztő televíziós sorozat az Osztrák-Magyar Monarchia kulturális, urbanisztikai, néprajzi és gasztronómiai hagyományairól.
A közép-európai nagyvárosokkal, többek közt Budapesttel, Béccsel, Pozsonnyal kapcsolatos kulturális-urbanisztikai és gasztronómiai ismereteket szerezhetünk helyszíni, archív és stúdiófelvételek segítségével.

22.45 Top Secret - Fedőneve: Achilleus
Magyar dokumentumfilm, 50 perc, 2006
Rendezte: Fazekas Lajos
Szerkesztő-riporter : Ritter László
A második világháború idején az angol Intelligence Service megbízásából hatékony hírszerző hálózat működött Budapesten egy lengyel úr vezetésével, amely az olasz-török-egyiptomi diplomáciák között teremtett kapcsolatot. A film ennek az egészen az 1950-es évek végéig Európa történetében is szerepet játszott hálózatnak a tevékenységét kutatja, szóra bírva a még élő kulcsfigurákat is, köztük a szervezet egykori vezetőjét, a Londonban élő, kilencvenes éveiben járó Jack Devert.

23.45 Világjáró bakancsok - Avagy magyar volt-e Old Shutterhand
Karl May világszerte népszerű indiánregényeinek fehér főhősét, Old Schatterhand alakját az író Xantus Jánosról mintázta meg. A film Xantus János életrajzának ezt a vonulatát kívánja felkutatni, dokumentálni. A valós helyszíneken történő időutazás Xantus János naplójegyzeteire és feljegyzéseire épít szoros párhuzamban a May írásokban fellelhető azonosságokkal.

01.00 Szódavíz
Magyar dokumentumfilm, Szegedi Városi Tv, 2006
Rendezte: Szögi Lackó
A film elmeséli a savanyúvíz történetét és megmutatja a víz útját a rézballontól az alumíniumballonon át a golyósüvegekig, ahogy azok, no meg a csőrös üvegek a kockás abroszú kisvendéglők és elegáns kávéházak asztalára jutnak.

02.00 Határtalan szellem
Magyar film, 2005
Rendezte: Sipos József
A 1970-es években, az első táncdalfesztivál után, egy fiatal magyar zenész Nyugatra indul szerencsét próbálni. A vasfüggönyön túl azonban csupán extra produkciókkal lehetett színpadra kerülni. Így fogant meg a magyar zenész fejében a Dzsingisz kán alapötlete. Ma már senkinek sem kell bemutatni ezt az együttest, hiszen világslágerek sokasága fűződik a nevéhez. A csodálatos zenei pályafutást sikeres produceri munkásság követte. Ő ma is Európa egyik legsikeresebb zenei producere. A film Mándoky László életpályáját mutatja be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máris 8-ra váltana az Internet Explorer?

A Microsoft képviselői máris az Internet Explorer böngésző következő verzióját tervezik. Tovább olvasom