Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Protokollzavar az államfő március 15-i távolmaradása miatt

Az államfő, a házelnök és a miniszterelnök protokollosztálya között némi zavart okozott, hogy ki helyettesítse Sólyom László köztársasági elnököt, aki külföldi útja miatt nem vesz részt a március 15-i Kossuth téri zászlófelvonáson - értesült az MTI a kormányhoz közel álló körökből szombaton.
Március 15-én délelőtt katonai tiszteletadás mellett a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében vonják fel a magyar köztársaság lobogóját a Kossuth téren. A zászlófelvonás előtt a köztársasági elnök ad engedélyt az ünnepség megkezdésére és a nemzeti lobogó felvonására.

Olyan eset a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy a köztársasági elnök nem vett részt a zászlófelvonáson. Sólyom László viszont az idén március 15-én a délelőtti órákban még nem hivatalos magánlátogatáson Erdélyben lesz.

Az alkotmány szerint az államfő átmeneti akadályoztatása esetén az Országgyűlés elnöke helyettesíti őt. Az MTI azonban úgy értesült, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) és az Országgyűlés Hivatala eltérően értelmezi az erre vonatozó szabályokat.

A KEH - az MTI információi szerint - úgy látja: az, hogy Sólyom László március 15-én délelőtt még hivatalos látogatáson Erdélyben lesz, a szó jogi értelmében nem azt jelenti, hogy akadályoztatva van, ráadásul a zászlófelvonás nem közjogi esemény, így nem kell átadnia államfői funkcióját.

Az Országgyűlés Hivatala viszont közjogi eseménynek tekinti a nemzeti ünnepen a zászlófelvonást, ezért szerintük Szili Katalinnak kellene helyettesítenie az államfőt.

A távirati iroda úgy tudja, hogy az államfő végül nem átadta a tisztségével járó feladatot, hanem helyettest jelölt ki maga helyett, és a miniszterelnököt kérte meg erre a feladatra.

A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal jelezte a Miniszterelnöki Hivatal felé Sólyom László kérését, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vállalta a helyettesítést.

Kerényi György, a házelnök kabinetfőnöke nem kívánta kommentálni az ügyet. Az MTI-nek azt mondta: véleményük szerint, ha egy konkrét esetre nincs konkrét szabályozás, akkor az alkotmány betűje és szelleme az irányadó.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha elveszne...

Mint a tavaszi virágok, úgy bújnak elő emlékezetemből azok a „szíp” szavak,… Tovább olvasom