Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Pssejtkutatás

a kórházban

Folytatás az 1. oldalról.

– Az egyik kiemelt kutatási területünk az úgynevezett gennyvérűség – amikor egy kórozó kering a véráramban, amely nagyon súlyos szervi károsodást hoz létre, illetve immunológiai háttere – folytatta dr. Sipos József. – Ezért telepítettek ide egy rendkívül korszerű, nagy értékű készüléket, amelyet azonban nem működtethetünk, mert az OEP egyelőre nem finanszírozza. Ez a berendezés a vérből, csontvelőből másodpercenként tízezer sejtet vizsgál meg. Az eredményből következtethetünk arra, hogy milyen állapotban van az immunrendszer, illetve milyen az aktivitása. Sajnos azonban kénytelenek vagyunk másfajta és lassúbb módszereket alkalmazni. A másik terület a szívelégtelenség kialakulásának vizsgálata, illetve az ennek hátterében fellépő sejtpusztulás, az úgynevezett szívizom-átépülés mechanizmusának feltérképezése. Napjainkban sokat hallani az őssejtekről, amelyek ott vannak mindenki szívében, csak nem tudnak átalakulni működő szívizommá. Hogy miért, ezt is vizsgáljuk. Ugyanis akinek a legnagyobb szüksége lenne rá, azoknál ez az átalakulás nem megy végbe. Valószínűleg hiányoznak azok a faktorok, amelyek az őssejtek differenciálódásához, kifejl ődéséhez kellenének. Minél rosszabb egy szív, annál jobban hiányoznak ezek a faktorok. Magyarországon is foglalkoznak őssejt-implantációval, de az eredmények sehol a világon nem egyértelműek, ezért további kutatások szükségesek. Másrészt az őssejtek – különösen a nem saját őssejtek – tudnak differenciálódni bizonyos daganatok felé. Az ilyen irányú kutatásainkat még Zalaegerszegen kezdtük el három kollégámmal, akikkel Sopronban is együtt dolgozunk. A daganatos betegségek esetében új igényként jelentkezik, hogy milyen sejtekből indul ki, mi lesz a várható kimenetele, illetve annak kimutatása, milyen tényezők befolyásolják a kezelést.
A patológia (kóroktan) tárgya betegségek kialakulásának vizsgálata. Az osztály alapvető munkája ezért a sejt- és szövettani vizsgálatok elvégzése. Ezek nagyságrendje évi tíz-, illetve hatezer, mert minden műtéti preparátumot kötelező szövettani vizsgálatra küldeni.
Az értékelés is az osztályon történik, 3–5 napos határidővel. Ez teszi ki munkájuk zömét. A kórbonctani tevékenység a másik alapterület, amely az elhunytak kilencven százalékára terjed ki.
– Az elmúlt években jelentősen megváltozott a szemlélet, mert gyakran előfordul, hogy a hozzátartozók tudni szeretnék, az elhunyt betegsége örökölhető-e – folytatta a főorvos. – Ez különösen a fiatalon meghaltak esetében lehet nagyon fontos.
Az egészségügyben ma már kiemelten kezelik a minőségbiztosítást. A patológiában ezt részben a saját tevékenység ellenőrzésével, illetve utólag, az ellenőrizhető végleges szövettani feldolgozással érik el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB II: Rajt egy nappal később

Teljes az NB II Nyugati csoportjának sorsolása is. Az első fordulót az augusztus 12-i,… Tovább olvasom