Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Puskást temetjük

Na most elképzelem, mi lett volna egy éve, ha bármelyik szerkesztőséget ezzel a hírrel keresik meg: „A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom újonnan megválasztott elnöke, Zagyva György bejelentette, december 9-én csatlakoznak a Puskás Ferencnek végtisztességet adók menetéhez, és oda minden »nemzeti érzelmű magyart« várnak.” Valószínűleg gratulálnak az illetőnek, hazaküldik, a nagymérvű bejelentés pedig a szemétkosárban köt ki.

Az a néhány száz, árpádsávos zászlóról elhíresült „tüntető” ma bármekkora hülyeséget is mond vagy csinál, nyomtatásba kerül. Ez a mostani bejelentés sem lóg ki a sorból (leginkább annak „a nemzeti érzelmű magyarra” vonatkozó kitétele), legfeljebb tovább keseríti szájízünket. Holott akár kegyelettel is emlékezhetnénk szombaton Puskás Ferencre. Nem érdekel, hány millióba kerül a szertartás, az sem, hogy Koltay Gábor milyen ívet akar húzni a gigaműsorának, amelyet nem mellékesen temetésnek neveznek, mert tény, a tankos attack (október 23.) után valószínűleg jó ideig ez lesz az utolsó esélyünk arra, hogy a világ híradásainak egyik vezető híre legyünk – a normális arcunkat mutatva.
Mégis már előre irtózom attól, hogy a gyásznapot is kisajátítják azok, akik igaz magyarnak hívják/hiszik magukat. Attól még inkább, hogy ez az esemény is minden másról szólni fog, csak épp Puskásról nem. S ha már az arcpirító szokásainknál tartunk, látom, amint előbb bizonytalan, majd egyre erősödő (ha más is csinálja, én miért ne...) taps szakítja meg a szertartást egy-egy produkció/beszéd után. Ahogy Hofi mondta egykoron, „mert hisz temetésen vagyunk...”
Ma felravatalozzák a világ legismertebb magyarját, szombaton – élő adásban – temetik. Azon nem aggódom, hogy esetleg nem telik meg a Puskás Ferenc Stadion, amiatt viszont igen, hogy még néhány ehhez hasonló Zagyva-bejelentés, s az utolsó reményünk is elszáll, hogy normálisan tudunk búcsúzni/ünnepelni. Meg merem kockáztatni, semmivel sem lettek volna kevesebben az utolsó meneten, ha a fent említett hír cetlin marad, s csak azokhoz jut el, akiket érint:

vagyis a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjaihoz. Most csak bízhatunk abban, hogy ezt a bejelentést mégsem tekinti felhívásnak keringőre az a néhány „rendszerváltó forradalmár”, aki megtanulta, az ismertségükhöz nyilvánosság, a nyilvánossághoz pedig az kell, hogy valami maradandót alkossanak – lehetőleg a világ szeme láttára. Nekik szólok, ez most nem táncos mulatság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését

Az Európai Unió igazságügyi és belügyminiszterei elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését az… Tovább olvasom