Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Putyin: Magyarország egyik legfontosabb partnere Oroszországnak

Hozzátette, Moszkva osztja Budapest készségét a párbeszéd erősítésére és a közös nagyszabású beruházások megvalósítására.
Vlagyimir Putyin az Oroszországban akkreditált 15 új külföldi - köztük Balla János magyar, John F. Tefft amerikai és Katarzyna Pelczynska-Nalecz lengyel - nagykövet megbízólevelének átadásán, a Kremlben beszélt minderről.

Putyin hangsúlyozta, hogy Magyarországra úgy tekintenek Moszkvában, mint Oroszország egyik legfontosabb politikai és kereskedelmi-gazdasági partnerére, s a két ország kapcsolatai "gazdag történelemre és a népek kölcsönös tiszteletére támaszkodnak".

"Osztjuk a magyar vezetés készségét a konstruktív párbeszéd erősítésére, a tervezett, igen nagyszabású beruházási projektek közös megvalósítására" - hangoztatta Putyin.

Putyin-nyilatkozatot idézve a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség tágabb teret szentel a magyar-orosz viszony közelmúltbeli fejlődésének, és szakértőkre hivatkozva megjegyezte, hogy az orosz-magyar kétoldalú kapcsolatok az utóbbi időben kedvezően alakulnak, de Moszkva és Budapest energiaipari együttműködését nemtetszéssel fogadták a Nyugaton.

A megbízólevelek átadása alkalmából Putyin arról is beszélt, hogy Oroszország kész együttműködni az Egyesült Államokkal a belügyekbe való beavatkozás kizárása és az egyenjogúság elve alapján.

"Abból indulunk ki, hogy Oroszországra és az Egyesült Államokra különös felelősség hárul a nemzetközi biztonság és stabilitás fenntartásában, a globális kihívásokkal és fenyegetésekkel való szembenézésben. Készek vagyunk a gyakorlati együttműködésre az amerikai partnerekkel a legkülönfélébb dolgokban egymás érdekeinek tiszteletben tartásának, az egyenjogúság és a belügyekbe való beavatkozás kizárásának elve alapján" - hangsúlyozta Putyin.

Az új amerikai nagykövet Moszkvában John F. Tefft lett, aki korábban Washington kijevi, grúz, illetve litván külképviseletét vezette.

A kelet-ukrajnai válság miatt feszültté vált orosz-lengyel viszonyról szólva Vlagyimir Putyin meggyőződését fejezte ki, hogy a két ország közötti nézeteltéréseken kölcsönös tisztelettel, rugalmassággal és közös munkával felül lehet kerekedni.

"A kétoldalú kapcsolatok nem egyszerű úton fejlődnek. Sokat kell tennünk ma azért, hogy magasabb szintre emeljük őket" - mondta Putyin, és felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszországot és Lengyelországot több évszázadra visszatekintő közös történelem köti össze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetnek a pedagógusok a költségvetés ellen

Úgy vélik, amennyiben a büdzsét a jelenlegi formájában fogadják el, az katasztrofális helyzetbe… Tovább olvasom