Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Quimby: Káosz Amigos

Bő két év után új albummal jelentkezik a hazai alternatív(nak nevezett) zenei színtér egyik legnépszerűbb zenekara, a Quimby. A "Káosz Amigos" című korong tíz vadonatúj dalt tartalmaz.  
Az együttes
Az együttes legutóbb 1999 telén jelentetett meg új dalokból álló stúdiólemezt (sorlemezt) Ékszerelmére címmel, melyet egyébként 2001 tavaszán egy remixekből és koncertfelvételekből álló lemezcsemege, a Morzsák és szilánkok követett. Közben persze nem állt meg az élet: a Quimby az elmúlt évek alatt az ország egyik legmarkánsabb és legkedveltebb koncertező zenekara lett – klubkoncertjeiken és fesztiválfellépéseiken garantált a táblás ház – , említett legutóbbi stúdiólemezük nyomán pedig óriási érdeklődés előzi, előzte meg a most megjelenő friss dalgyűjteményt.
A beszédes címmel ellátott Káosz Amigos nem is okoz csalódást. A lemez egy zaklatott, zűrös és ki-be fordított világ vibráló, érzékeny, dinamikus, tragikus és humoros, sokszor tragikomikus zenei és szöveges lenyomata, sőt, ha úgy tetszik: zenés-szöveges kalandkáosz amigóékkal a látható világ fonákján, meg egy jókora fityisz.

Igaz, hogy a 43 perces, 10 dalt tartalmazó új Quimby-album a zenekar eddigi „ legszűkszavúbb " nagylemeze, ám ez esetben a klasszikus bakelitalbumokra emlékeztető játékidő fordítottan arányos a lemez izgalmas pillanatainak mennyiségével. A Káosz Amigos letisztult, ugyanakkor színes, izgalmas és élvezetes zenei hullámvasút, ráadásul ismételten bizonyítja, hogy bizony, bizony, lehetséges olyan emlékezetes számokat írni, melyek még holnapután is izgalmasak lehetnek, és amelyeket csak azért nem nevezünk slágernek, mert az manapság ebben az országban egész mást jelent.

A lemez a már ismert quimbys zenei univerzum egy újabb szemszögből: hallhatunk spanyolos sanzont, keringőt – amelyből minden Quimby-albumra jár legalább egy – , feszes ritmusalapra úsztatott, sejtelmes gitárokkal megtűzdelt pörgős és táncos számokat, álmatag, ám ragadós lassúkat, sajátos rapes szerzeményt, sőt, még egy gyermekmondóka-ízű dalt is, mindezekhez pedig okosan és színesen használt karakteres dobot, ütőhangszereket, gitárt, basszust és billentyűs hangszereket, jó ízzel bekevert modern elektronikát, végül, ám nem utolsósorban pedig trombitát, melyet a zenekar stúdióalbumon debütáló tagja, Kárpáti József szólaltat meg.

Nos: egy ilyen lelkendező anyagnak úgy kellene végződni, hogy „ kedves mindenki, ez a lemez bizony a Quimby zenekar eddigi legjobb munkája " , ám maradjunk annyiban, hogy – miként az album címadó dala is mondja – szélbe a vitorlát és utazzunk együtt az új Quimby-lemezzel! Jó utazást mindenkinek!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megidézik Arrabonát

Az idei Győri Nyár fesztiválnyitó műsorának vendége a szombathelyi Savaria Legio. A Savaria Legio… Tovább olvasom