Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Rába: középpontban a vevő

A Rába-csoport 2002 első negyedévében 270,3 millió forint adózott eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 98,9 millió forinttal – derül ki a társaság tegnap közzétett gyorsjelentéséből.
A Rába értékesítési árbevétele 16,1 százalékkal csökkent az előző évihez képest, most 11,885 milliárd forint volt. Az árbevétel 64,4 százaléka exportból származott. Az Amerikai Egyesült Államokban 11,1 millió dollár bevételre tett szert, szemben az egy évvel korábbi 13,2 millió dollárral. Az ázsiai kivitel ugyanakkor csaknem megháromszorozódott, ez 9,1 millió dollár volt. A belföldi értékesítés 4,227 milliárd forintra csökkent a 2001. első negyedévi 5,857 milliárd forintról. A Rába rt. jegyzett tőkéje 12,687 milliárd forint, a konszolidált mérleg szerinti saját tőke értéke 25,455 milliárd forintot tett ki az időszak végén.
Steiner László vezérigazgató elmondta, az árbevétel csökkenése a belföldi és dél-amerikai értékesítések visszaesése mellett az elmúlt időszakban folytatott profiltisztítás következménye. Itt a kispesti öntöde és a kandallógyár eladását, az autóbuszgyártás megszüntetését említette. E folyamatban következik a motorgyár értékesítése, és érintett az alkatrészüzletág is.
Az exportban továbbra is vezető szerepet szánnak az észak-amerikai piacnak, bár az elmúlt negyedévben a Rába Amerika-függősége csökkent. A tengerentúlon még mindig stagnál a piac, de várható a növekedés. Kedvező, hogy a futómű-értékesítés a kelet-európai térségben több mint duplájára nőtt, és a kitartó piacszerzési munka Ázsiában is hozza már az eredményeket, különösen Iránban.
A Rába az átalakulás új szakaszához érkezett. Törekvésük az, hogy a termékközpontúság helyett a vevőközpontúságra helyezzék a hangsúlyt, célirányos kereskedelmi és marketingtevékenységgel. De mindenekelőtt a gondolkodásmód igényel változást, s mint mondta, ebben az út elején járnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertnézőben

Tartalmasan töltötték idejüket a kapuvári kertbarátok az elmúlt hónapokban – számolt be… Tovább olvasom