Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Rabosították az RTL Klub riporterét

Tenyér- és ujjlenyomatot és DNS-mintát vettek, illetve fotót készítettek az RTL Klub Fókusz című műsorának riporteréről kedden reggel a Gyorskocsi utcában, ahol egy oknyomozó riportja kapcsán rabosították.
Őrizetbe nem vették, szabadlábon védekezhet. Polgár Géza gyanúsított lett egy olyan ügyben, amiben a rokkantigazolványokkal való visszaélést leplezett le munkája közben.

Polgár Géza fél éves oknyomozói munka után a rokkantigazolványokkal való visszaélésekről forgatott. Rejtett kamerás felvételek segítségével mutatta meg, hogyan lehet hamis orvosi papírokkal, önkormányzati dolgozói segítséggel parkolási engedélyt szerezni. A felvételeket még az adásba kerülés előtt leadta az illetékes rendőrkapitányságon, illetve feljelentést is tett, melynek nyomán az ügyben nyomozást indítottak.

A leleplező felvételek elkészítéséhez a riporter - a riportban lebuktatott - közvetítő és okmányügyintéző segítségével maga is hamis orvosi papírhoz, illetve az okmányügyintéző további segítségével mozgáskorlátozottak számára kiadható parkolási igazolványhoz jutott, melyeket a felvételekkel együtt szintén leadott a rendőrségen. A Magyar RTL Televízió Zrt. a demokrácia és a sajtószabadság szempontjából aggályosnak tartja, ami a Fókusz riporterével történt.

Polgár Géza a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy kedden reggel a Gyorskocsi utcai BV épületben rabosították. Ez azt jelenti, hogy tenyér- és ujjlenyomatot, illetve DNS mintát vettek tőle és fotót készítettek róla. Az ügyben egyébként már múlt héten gyanúsítottként hallgatták ki, néha azonban előfordul, hogy a kihallgatást és az ujjlenyomatvételt nem tudják egyszerre megcsinálni, így ez most történt meg. Szabadon távozhatott, nem vették őrizetbe, de mint mondta, korábbi kihallgatásán enyhítő körülmények sem kerültek szóba.

Egy korábbi interjújában rendőrségi szakemberek mondták el neki, hogy nincs - illetve akkor még nem volt - a rokkantigazolványokkal való visszaélésekkel kapcsolatos ismerete a rendőrségnek. Emberük sincs a felderítésre. Ezért gondolt arra, hogy munkájával egybekötve, maga jár utána az ügynek és ezzel a társadalom javára cselekszik, akár a jogalkotók figyelmét is felhívhatja a hibás szabályozásra, amiben egy közhiteles okiratot egy hamis orvosi papírral meg lehet szerezni. Az ügyészség azonban úgy tűnik, ezt nem így gondolja - mondta Polgár Géza.

Az újságírókat egyébként védi a közélet tisztasága elleni bűncselekményekkel kapcsolatos törvény egyik pontja. Ebben az szerepel, hogy nem büntethető az, aki még mielőtt közzé tenné a vesztegetéssel szerzett adatait, bemutatja bizonyítékait a rendőrségnek és vallomást tesz. Ettől eljárás még indul ellne, de elítélni nem lehet. A fő probléma a riporter szerint, hogy közokirat-hamisítással is gyanúsítják, ez pedig nem szerepel ebben a jogszabályban. A másik különös dolog, hogy őt - vagyis egy bűncselekmény lelplezőjét - ezzel a lépéssel egy kalap alá vették azokkal, akiket a rokkantkártyás ügyben gyanúsítanak.

A rendőrség később ígért tájékoztatást az ügyben.

Olvasóink írták

 • 4. k.elvis 2008. november 11. 23:23
  „Végre egy retek klubost is szívat a "magyar" rendőrség.”
 • 3. Ajna 2008. november 11. 20:24
  „lám egy riporter jobb munkát végzett, mint maga a felelős szerv ... :) vicces a reakció ... féltékenységi roham?”
 • 2. flexsnake 2008. november 11. 17:55
  „Szóval ha én beépülök a mafiába és mondjuk beviszek a rendőrségre 20kilo heroint még frissen azért mert újságíró vagyok én olyan tiszta maradok mint a hó?
  Ugye nem gondolták ezt komolyan :)
  Az ilyen nyomozós riportokkal maguk is részt vesznek büncselekményben.”
 • 1. Zs 2008. november 11. 14:25
  „Erre számíthatunk a mai rendőrségtől - Drazséval az élén.... :((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törőcsik Mari továbbra is kórházban

Törőcsik Mari állapota stabil, a művésznő már sétál, közérzete jó. Ugyanakkor továbbra is intenzív… Tovább olvasom