Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Rabszolgaszállító hajó roncsait fedezték fel magyar búvárok

Egy 300 éves rabszolgaszállító hajó roncsait fedezte fel Brazília észak-keleti partjainál az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület. A magyar búvárok már egy éve kutatnak Brazíliában, Recife közelében.
Az értékes rakománnyal 1700-ban elsüllyedt holland hajót, a Voetboogot szeretnék megtalálni, de a kutatás ideje alatt több más, eddig felfedezetlen roncsra bukkantak már.

A korábbiakhoz hasonlóan a rabszolgaszállító hajót is ultrahangos szonárral sikerült bemérni. A tengerfenéken heverő csontok között egy zárt nyakbilincs töredékét is megtalálták a búvárok, ez a nyom volt az, ami végül bebizonyította, hogy tényleg rabszolgaszállító roncsairól van szó. A brazil haditengerészettel közösen a kutatók úgy döntöttek, kegyeleti okok miatt nem bolygatják a maradványokat.

Recife közelében egy másik roncsot is találtak az elmúlt másfél hónapban a magyarok. Bár a hajótest nagy részét homok fedi, rengeteg kínai és japán porcelándarabot fedeztek fel. A roncs maradványai közül először az üledéket kell kiszivattyúzni, ami hónapokig is eltarthat. Ezalatt a haditengerészet védi majd a kincsvadászok ellen a kutatókat.

A rossz vízalatti látási viszonyok és a viharos idő miatt a magyar kutatók nyárra hazajöttek, de ősszel utaznak vissza Brazíliába. Addigra a feltárási engedélyt is megkapják arra a bort szállító 200 éves portugál hajóra, amit fél évvel ezelőtt fedeztek fel - fedélzetén több száz palack érintetlen portói borral.

Az Octopus Egyesület világszerte elismert csapat. A brazil partoknál csaknem 5800 négyzetkilométeres területet vizsgálnak át, ez a valaha engedélyezett legnagyobb kutatási terület - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szalóky K. Attila, a búvárcsapat vezetője. A kutatás kezdete óta naponta 6-8 lehetséges roncs koordinátáit mérték be. Az eddigi vizsgálatok több mint 300 lehetséges roncsot mutattak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emufiókák születtek a debreceni állatkertben

A tolluk csíkos, és minden lépésüket felügyelik a szüleik. A debreceni állatkert hat kis emuja… Tovább olvasom