Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Ráckevei Anna és Dénes Zoltán atya is kiállnak Geréb Ágnes mellett

Ráckevei Anna színművésznő, Besenyei Zoltán rendező és Dr. Dénes Zoltán atya is fontosnak tartotta, hogy saját jelenlétével is súlyt adjon civil szülők szimpátiatüntetésének, s ezzel is próbálja megtörni az érdektelenséget, mely a doktornő fogva tartását övezi. Üdvözlik a kormány jogszabály-alkotási szándékát, azonban úgy gondolják, hogy Magyarországon Geréb Ágnes az, aki ennek kidolgozásában leginkább kompetens, hisz mind kórházi, mind otthonszülési tapasztalata neki van.
A demonstráció azt a Geréb Ágnest mutatta meg, akit neves hazai és külföldi szaktekintélyek elismernek, s nem csupán elismerik, hanem ki is állnak mellette. Hazai viszonylatban neves szülész-nőgyógyászok (többek közt Bálint SándorKrasznai Péter), orvosok (Szebik Imre), pszichológusok (többek közt Ranschburg Jenő, Feldmár András) teszik ezt.

Szegeden októberben tüntettek Geréb Ágnes és a szabad szülés mellett. Fotó: delmagyar.hu
Szegeden októberben tüntettek Geréb Ágnes és a szabad szülés mellett. Fotó: delmagyar.hu

A nemzetközi felháborodás legfontosabb érve éppen az, hogy amíg Magyarországon a jogi helyzete tisztázatlan az otthonszülést választó szülőnek és a szaksegítséget nyújtó bábának, addig a szabályozás híján nem ítélhető el Geréb Ágnes. 30 neves szakember (többek közt Lesley Page, Marsden Wagner) írta alá azt a petíciót, melyben Geréb Ágnes szabadon bocsátását követelik. A New York-i szakemberek (többek közt Ina May Gaskin) is azt kérik, hogy a magyar hatóságok engedjék szabadon Geréb Ágnest, és engedjék meg, hogy az otthonszülés szabályozásához „értékes tudásával és tapasztalataival hozzájárulhasson".

Az elhangzott szövegek arra is felhívták a figyelmet, hogy Geréb Ágnes ügyvédje által beterjesztett nemzetközi szakvélemények más ítéletet eredményezhetnének.

A doktornő születésnapja előtt két nappal az őt közvetlenül vagy közvetetten ismerő családok a debreceni hidegben a budapesti Markó utcában, a börtön előtt folyamatos jelenlétet biztosító, fagyoskodó szülőkkel is szolidaritást vállaltak.

Geréb Ágnes arcát mutató táblával kívántak békés, boldog ünnepeket, s ezzel azt is jelezték, hogy az ő ünnepvárásukat beárnyékolja, hogy bábájuk jogtalanul van előzetes letartóztatásban. Galambok reptetésével, s énekekkel pedig azt a bizodalmukat fejezték ki, hogy remélhetőleg ez már nem sokáig lesz így.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra három év lesz a gyes

Az Országgyűlés csütörtökön megszavazta a gyermekgondozási segély (gyes) folyósításának kettőről… Tovább olvasom