Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Rákász Gergely Orgonahangverseny Mosonmagyaróváron

A hangverseny időpontja: Május 17-én, Szerda 19 óra

A hangverseny helyszíne: 
Mosonmagyaróvár – Szent Gotthárd Templom
(Szent László tér)

Az interaktív koncerten Bach, Vierne, Franck és Liszt Ferenc nagy orgonadarabjai szólalnak meg történeti összekötő szövegekkel, így megismerhetjük a zeneszerzők életét, körülményeit, és a kort, amelyben éltek és dolgoztak.
Igényes kikapcsolódás és egyszerre izgalmas családi program.

Jegyelővétel a Tourinform Irodában – Tourinform Iroda – Kápolna tér 16. Tel: 96 206304

További információk: www.rakaszgergely.hu


Életrajzi összefoglaló:

Rákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét, majd az iskolaévek alatt folytatta a koncertezést szerte Magyarországon.
Később virtuóz sikerrel játszott Európában, valamint az Egyesült Államokban.

Eközben, elvégezte az ELTE művész tanári szakát, 2000-ben diplomázott.
2000 óta, folyamatosan hangversenyezik. Programjai, mint a Barokk Light, és Romantika Light, üdítő visszhangra találtak, mind a sajtóban, mind a közönség körében, a Látványkoncert gondolatával, pedig új távlatokat nyitott a klasszikus előadásmódban. Koncertjei izgalmas zene-történeti barangolások, ahogy beszél a darabokról, a szerzőkről és korszakokról ismertetve a fontos jellemzőket. Így hallgatva a zenét, nem csak halljuk, de értjük is azt.

1998-2002-ig a Magyar Rádió Intermezzo című műsorát szerkesztette és vezette, amely zenei válogatás azzal a céllal készült, hogy széles körben megismertesse és megkedveltesse a klasszikusokat.

Rákász Gergely fiatal kora ellenére a világ számos híres katedrálisa mellett nem kisebb helyeken hangversenyezett, mint Magyarországon a csodálatos Gödöllői Királyi Kastély, vagy a Bécsben Schönbrunn-i kastély, valamint szabadtéri fesztiválokon, ahol Rákász játéka kísérte a tűzijátékokat, ékes példáját adva, hogy lehet része a klasszikus művész és művészet a 21. századnak.

Eredményeire és közösségi munkájára felfigyelve a Templomos Lovagrend www.osmth.org sorai közé hívta, és lovaggá ütötte.
Ma ő Magyarország és a régió egyik legkeresettebb koncertorgonistája.


További koncertek a régióban:

2006. Május 16. Kedd 19 óra – Győr – Belvárosi Református Templom (Kossuth utca)
Jegyelővétel: Tourinform Iroda – Árpád u. Pavilon Tel: 96 311771
Alexandra Könyvesbolt – Győr Plaza, Vasvári Pál u. 1/a Tel: 96 410588

2006. Május 15. Hétfő 20 óra – Csorna – Jézus Szíve Templom (Szent István tér)
Jegyelővétel: Városi Művelődési Központ - Szent István tér 36 96 261250

2006. Május 18. Csütörtök 20 óra – Sopron – Szent György Templom (Szent György u.)
Jegyelővétel: Alexandra Könyváruház – Sopron Plaza Lackner K. u. 35. Tel: 99 506230
Alexandra Könyvesbolt – Várkerület 104. Tel: 99 505247

2006. Május 19. Péntek 19 óra ¬– Kapuvár – Római Katolikus Szent Anna Templom (Fő tér)
Jegyelővétel: Rábaközi Művelődési Központ – Győri út 2. Tel: 96 241823

Új CD lemez

Mozart & Gershwin címmel.
Widor, Beethoven, Bernstein, Kodály, Copland műveivel 
Fanfár az egyszerű emberért, V. szimfónia nyitány, Holdfény szonáta, Esti Dal, Maria (a West Side Storyból).

Közép Európa legnagyobb Református templomában, a Debreceni Nagytemplomban került sor a felvételre 2005. októberében. A lemez mind magyar mind angol nyelven kapható így a Magyar közönség mellett a hangszer nemzetközi rajongótábora is gyönyörködhet a debreceni nagyorgona csodálatos hangjában.

A Barokk és a Karácsonyi CD után ez a 3. megjelent Rákász lemez

„Hathónapnyi munka után végre befejeztük a Mozart&Gershwin CD munkálatait és a lemez kész!
Nem merem igazán méltatni, mert a „saját gyerekem" de annyit azért mondok, hogy három lemezem közül ez a kedvencem, és talán a legjobb is.

Az orgona csak a felvétel alkalmára külön karbantartást kapott.
Sepsy Karcsi bácsival, a nagytemplom kántorával együtt jártuk, néha kúsztuk (oly kevés hely volt egy magamfajta megtermett embernek) végig az orgona belsejét, hogy láthassam, melyik sípsor hol fog szólni, hogy a hangszín kompozíciók tökéletesek legyenek. Több napot töltöttem a hangszerrel éjjel – nappal gyakorolva, hogy (kérlek, ne gondolj patetikusnak) együtt dobbanjon a szívünk, ha meg akarok szólaltatni egy darabot rajta.

Azután két éjszakát csak felvételekkel töltöttünk, s a mai napig csodálom Osváth Zoli barátom türelmét, aki a hangmérnöki munkával járult hozzá a lemezhez, hogy szó nélkül visszaült a Nagytemplomba kitelepített stúdió pultja mögé, és felvette a nyolcadik és kilencedik variációt is egy-egy tételből, hiába volt már előtte hét tökéletes felvételünk. Normális hangmérnök összecsomagolt volna, erre a kérésre. Én azért ragaszkodtam mégis ehhez, mert többféle hangszínnel is vissza szerettem volna hallgatni az egyes darabokat, hogy azután a legszebbet, leghatásosabbat tehessük a CD-re. Ez a munka persze további három hetet vett igénybe, mire a tizennégy órányi nyersanyagból, hangszín, tempó és zenei változatokból sikerült kiválasztani azt az egyet, amelyik a legjobbnak tűnik.

És amikor a zene már kész volt, a korong még mindig meztelen volt, hiszen a borító munkálatai még hátra voltak. Ez alkalommal új résztvevővel, Papp Norbert festőművésszel dolgoztunk, aki szintén nagyon komolyan vette a dolgát. Elkérte a mesterlemezt és többször is meghallgatta, mielőtt akár egy vonalat is húzott volna, a munkája pedig magáért beszél…

A magam részéről nagyon szeretem ezt a lemezt. Felvillanyoz, feltölt energiával, a darabokat dúdolom még órákkal a vége után is, és remélem mindenkinél ezt a hatást éri majd el!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sült kolbász után csokipálinka

Gyermekekre jellemző tulajdonság, hogy ha valamivel kísérletezni szeretnének, azt akkor teszik meg, amikor a szülők nem tartózkodnak otthon. Magdika is így tett 13 éves korában: a szülők Téten szüreteltek, ő pedig nekiállt rétes nyújtani. A túrós finomság kitűnőre sikeredett, így a munkából fáradtan hazatérőket kellemes meglepetés várta. Finom süteményei is bekerültek receptkönyvünkbe. Tovább olvasom