Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Rákkeltő szerrel szennyezett bébiétel a Tescóban

Rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett bébiétel forgalmazását tiltotta meg a Tesco Global Zrt. áruházaiban a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága - tájékoztatott a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) közleményben kedden.

Az MgSzH közleménye szerint a Tesco Global Zrt. áruházaiban megvásárolható, szlovák eredetű, OVKO márkájú, Novofruct előállítású bébi desszertben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszer-hatóanyagot mértek, holott a bébiételek a hatályos jogszabályok szerint egyáltalán nem tartalmazhatnak növényvédőszer-maradékot. Különösen igaz ez a kaptán hatóanyag esetében, amelynek rákkeltő hatása egyes laboratóriumi kísérletek alapján feltételezhető.

Az analitikai vizsgálatok kapcsán a riasztás az "alma málnával" megnevezésű (az Import Trade Hungary Kft. által kizárólagos hazai importálású) OVKO bébiétel növényvédő szer szennyezettsége miatt indult, melynek tényét a hatóság az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe is jelentette.

Az értékesítés helyén a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság a szennyezett bébi desszert forgalmazását azonnali hatállyal megtiltotta. A kifogásolt alma tartalmú gyártási tételek beazonosíthatóságát a gyártási szám feltüntetésének hiányában nem tudták biztosítani, ezáltal a nyomon követhetőség kritériuma sérült. Így a kiemelt fogyasztói csoportot érintő kockázat miatt az illetékes hatóság az adott gyártó valamennyi almát tartalmazó termékét a tények tisztázásáig, a megerősítő analitikai vizsgálatok lezárásáig lefoglalta.

A Tesco közleménye szerint az áruházlánc 2010. április elsején értesült a Fővárosi és Pest megyei MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságától, hogy az OVKO márkájú, Novofruct előállítású alma-málna ízű bébi desszertben növényvédőszer-szennyeződést mértek.

A MgSzH hatósági határozata kézhezvétele után, a hatósággal maximálisan együttműködve, azonnal levették a polcokról a kérdéses terméket, sőt nemcsak ezt, hanem a gyártó összes olyan termékét visszavonták, amely almát tartalmazhatott - hívja fel a figyelmet a Tesco.

A bébiételek a folyamatban lévő hatósági vizsgálat eredményétől függően kerülhetnek majd vissza a polcokra, amint bebizonyosodik, hogy semmilyen szennyezést nem tartalmaznak - hangsúlyozza a Tesco. A cég közleményében hozzáteszik: a hatósági határozatról a beszállítót szintén értesítették.

A beszállító Import Trade Hungary Kft.-t képviselő Nemes Tibor az MTI érdeklődésére nem kívánt nyilatkozni az ügy kapcsán addig, amíg az MgSzH-tól hivatalos értesítést nem kap a vizsgálatról. Hozzáfűzte: ő is csak a sajtóból értesült a történtekről, amint megkapja az értesítést, a sajtó rendelkezésére áll majd. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kérdéses termékből az Import Trade kizárólag a Tesco-ba szállított.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. karma 2010. április 07. 22:45
  „Megetetném a fönökséggel”
 • 74. purgator 2010. április 07. 18:16
  „Akár hónapokra szóló felfüggesztett irgum-burgumot is szabhatnak a megvesztegetni is képtelenek fejére.”
 • 73. Pottyos66 2010. április 07. 17:47
  „A közel múltban Kínában 4 embert kivégeztek a szennyezett gyermektápszer miatt,kíváncsi leszek, nálunk egyáltalán pénzbírságig eljutnak e ?”
 • 72. purgator 2010. április 07. 16:42
  „rt0831

  Tisztában vagyok a hazai készítmények tökéletlenségével is - érintve a konzerviparban, svájci kooperációs kisérlet során egy bizonyos gyárunk egy bizonyos termékéről a semleges laborvizsgálat során 72-szeres kéntartalom derült ki a max. megengedhető igényhez képest , ami meghiúsított minden további lépést - tehát érzem a súlyát. A szándékos szélhámosságok külön bűntényként és súlyosabban kezelendők.
  Ismerem a szűkös keret esetében, mennyiség/minőség eldöntésénél jelentkező teli gyomor meggyőzőbb elvét, amire épültek a multi kereskedőláncok a mandulaszemű piacokkal egyetemben. Talán nem elég egyértelműen sikerült megfogalmaznom:
  Az emberi hovatartozás igényét kifejező nemzeti érzés megnyilvánulásaként, ha már a kor velejárója a pénzhajhász, divatmajmoló, értékvesztett gondolkodás, akkor a saját, viszonylagos mikrokörnyezetünk védelmében döntsük el kikhez, hová tartozunk? A rendelkezésre álló limitált önvédelmi módok egyike, a sok kicsi sokra megy alapú egyéni támogatás lehetősége.
  A csökönyösséget a liberofejű, szabados, identitászavaros, globalizmusmajmoló néhány egyedre értettem, akik itt is a falkaszindroma jegyében győzködnek a "nagytestvér" előnyeiről, fasisztáznak(stb.) egy praktikusan gyakorlati elképzelés gondolatszabadsága miatt.”
 • 71. rt0831 2010. április 07. 11:22
  „purgator

  Sajnos a hazai készítmények sem mindég felelnek meg,az előírásoknak.
  Pl:téglaporos paprika,Indiából behozott élelmiszer adalék stb.
  "Felesleges csökönyös emberkéket győzködni - majd ha magától leesik füle-farka, akkor váltani fog."
  Azok a családok akik a létminimumon élnek,többnyire csak az olcsó árút képesek megvenni és nem csökönyösségből.”
 • 70. purgator 2010. április 07. 11:00
  „70. hozzászólás dave-id 2010.04.07. 10:41
  Jövőre pedig tescokámék eegyéni megokolásból ki is kívánják zárni a hazai beszerzési forrásokat és első sorban szlovák árúval kívánnak kereskedni. Ez nyilatkozatban hangzott el.
  Egszerű dolog, aki ragaszkodik a szemétevő versenyhez, tegye. Akiben viszont létezik felelősségérzet a "trendi" libero szabadosságtól amúgy is minden rossznak kitett gyermeke iránt, az talál megoldást annak étkeztetésére a moslékdákon és egyéb, a posztkommunista országoknak szánt szemét árukon kívül is.
  Felesleges csökönyös emberkéket győzködni - majd ha magától leesik füle-farka, akkor váltani fog.”
 • 69. dave-id 2010. április 07. 10:41
  „"Az MgSzH közleménye szerint a Tesco Global Zrt. áruházaiban megvásárolható, szlovák eredetű, OVKO márkájú, Novofruct előállítású bébi desszertben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszer-hatóanyagot mértek..."

  Nagyon kellenek azok a szlovák élelmiszerek a magyar piacra, úgyis annyira szeretnek minket...”
 • 68. flexsnake 2010. április 07. 10:34
  „67. nem feltétlen, egy adott gyártón belüli termékek is különbözőek. Én ettem bébipapit, sőt elég sok testépítő nyomja :D Némelyik eszméletlen gány ízű de van ami tényleg jó, és a legtutibb hogy a papinak is odaadhatod mert nem kell rágni :D
  Persze legjobb ha tudsz mondjuk a tél közepén barackot paszírozni meg banánt de erre nem mindig és nem mindenkinek van lehetősége. A jó táplálkozás nem azt jelenti hogy élből valamire azt mondjuk hogy szar. A vegyes táplálkozás fontos, később úgyis lesznek fogai amivel rágni is tud. Ez olyan hülye vita mint az anyatejes táplálás. Oké, és akinek mondjuk nincs teje az varázsoljon? Vegye más anyától?”
 • 67. flexsnake 2010. április 07. 10:31
  „Amíg minden szülő konyhájában nincs egy vegyészlabor és nem tudja vizsgálni az ételt még otthoni mérgezések is előfordulhatnak. Csak az arányokat kell nézni:
  egy cég legyárt mondjuk egymillió adag bébitrutyit ebből megvizsgáltak mondjuk 10et és 2ben találtak vegyidilit. Jó arány. Rá kell írni hogy nyomokban vegyszert tartalmazhat. Mi a garancia arra ha a kecskeméti bébipapiból megvizsgálok 10et , nem találok vegyszert benne? Mi? Semmi. Akinek ez a dolga annak vizsgálgatnia kell.”
 • 66. vogyo 2010. április 07. 10:24
  „Én is főztem mindig a csemetéimnek. Sokkal egyszerűbb, és az otthoni ízeket meg kell ismerni. Tartaléknak volt egy-két bébiétel otthon. Erre akkor szántam rá magam, amikor az elkészült papit elejtettem tányérostól:(
  Kóstoltátok már ezeket az üveges izéket? A legtöbb eszméletlenül sz@r. Az unokáim sokat ettek ilyesmit:( Nincs is egészséges étvágyuk. Szerintem a bébiétel a gyors-étkezdék előfutára. Egyenízűek.”
 • 65. kisscitrom 2010. április 07. 10:15
  „na 65, te sem panaszkodhatsz:)”
 • 64. franzvon 2010. április 07. 10:02
  „elég unalmas már ,hogy mindig veled akad össze az ember, de még most az egyszer: flexsnake 2010.04.07. 08:11
  "A másik meg ugye a mennyiség. 0,027mg/kg 27ezred egy kilogrammban :D Az olyan csekély hogy még kimérni is komoly művelet lehetett. Egyértelműen valamelyik konkurencia akciója."
  Hogyan is írtad a múltkor a Négy Mancsos cikknél, amikor én írtam, hogy az is a konkurencia műve volt?

  " bizonyítsd be! addig ez egy hoax..."
  szorgalmas egy egyed vagy az egyszer biztos.
  Huszonhét mikrogramm egyébként bizonyos toxikus vegyületekből egy városnak elég.”
 • 63. abszurd 2010. április 07. 10:02
  „Az én gyerekeim, nem ismerték a bébiételt, mert inkább főztem nekik főzeléket, kistermelőtől vásárolt zöldségekből!”
 • 62. kisscitrom 2010. április 07. 09:37
  „Timcsike, valahol igazad van, persze.
  De honnan tudom, hogy a körtét, almát mivel vegyszerezik, mielőtt megveszem neki?
  Mi van a krumplival, a brokkolival, répával?
  Én is főzöka gyerekemnek, de vannak dolgok, amiket muszály vagyok készen megvenni, mert nem tudom eélőállítani.
  Az meg hogy ez egy ismeretlen márka, és nem a jól bevállt, nem jelent semmit.
  A nestlé is ismeretlen volt valamikor.Így indul az "élet".Meg kell ismerni dolgokat.A baj nem azzal az anyával van, aki ilyen termékeket vesz,hanem azzal, aki engedi komoly vizsgálat nélkül forgalomba kerülni.
  Szándékosan senki nem vesz a gyerekének sz@rt.”
 • 61. Timcsike 2010. április 07. 09:30
  „flexsnake, te biztos sokat főzöl a gyerekednek és sokat vásárolsz neki készételt is ezért nyilvánvalóan tudod a különbséget is. ÉN momentán arra (is) gondoltam, hogy amennyiben magad kotyvasztasz a kölködnek, akkor abban nincsen tartósítószer, rengeteg só és mindenféle egyéb káros anyag. Hiába írják rá a bébiételgyártók hogy ezmegaz a káros dolog nincs benne, apró betűvel az is ott van az alján hogy "szabvány szerint" vagy mi.. nem emlékszem pontosan, de ezzel csak magukat akarják védeni... Ki a franc ismeri azt a szabványt ami alapján a gyerekeknek és csecsemőknek készítik a kotyvalékjukat? Megszűnne ez az iparág, ha a szülők nem a kényelmüket néznék, hanem a gyerekük egészségét! Nyilván azt is tudod, hogy a tápszereket a "legszebb, legegészségesebb, legtökéletesebb" zöldségből-gyümölcsből készítik. Ja, vagy a hulladékból!
  Adjunk már esélyt a gyerekeinknek! Egy kisgyerek ebédjét elkészíteni mennyi idő? Az előkészületekkel együtt 45 perc? Vagy még annyi sem! Azok az életkorú gyerekek akiket a szülők még üveges bébiétellel etetnek (csecsemőtől az 1-2 éves korig) nem válogatósak. Egy kis gyümölcspüré házilag uzsonnára, ebédre meg répa-husika-vagy bármilyen zöldség kombináció megteszi nekik!”
 • 60. flexsnake 2010. április 07. 08:11
  „A másik meg ugye a mennyiség. 0,027mg/kg 27ezred egy kilogrammban :D Az olyan csekély hogy még kimérni is komoly művelet lehetett. Egyértelműen valamelyik konkurencia akciója.”
 • 59. flexsnake 2010. április 07. 08:08
  „58. és főzöd ugyanabból a permetezett gyümölcsből....
  Nem a cég tette bele. Az alapanyag beszállítója hozta így. Mondom: otthon fel kell állítani egy kis labort ahol ellenőrzöd, addig úgyis mindenfélét bekajálsz.”
 • 58. banderas 2010. április 07. 07:50
  „Az összeset megetetném a gyártójával. Az ember már semmit nem mer adni a gyerekének. Nem értem, miért nem előre/mielőtt a polcokra kerül/ vizsgálják meg az ilyen tápokat...”
 • 57. Timcsike 2010. április 07. 06:21
  „Édesanyák inkább főzzék maguk a gyerekük kajáját, aztán legalább tudják mi van benne (legalábbis sejtik) :-)
  persze jöhet a duma, hogy mostanában már nincs idő, meg anyuci dolgozik meg otthon is a sok házimunka, meg satöbbi.. Nekem is van három kicsi gyerekem, a legkisebb egy éves, de sose kapott bébiételt! Édesanyák manapság - mondjuk ki - lusták!!! Eldobható pelenka, kész bébiétel, satöbbi..
  Természetesen tisztelet a kivételnek.”
 • 56. vogyo 2010. április 07. 06:14
  „Annyi szemetet megetetnek velünk, és általában nem is tudunk róla. Úgyhogy nekem senki ne beszéljen a dohányzás ártalmairól.”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült! Nézze meg az új Pannonia motort

Bemutatták az új fejlesztésű Pannonia motorkerékpárt kedden Várpalotán; a 400 köbcentis 49 lóerős… Tovább olvasom