Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Reformok: 19 %-ra emelkedne az szja alsó kulcsa

A korábbinál határozottabban patrióta, önfinanszírozó gazdaságpolitikát ígért a kormányfő. Gyurcsány beszédéről most is kivonult a Fidesz-KDNP. Adóváltozások, nyugdíjreform és szociális támogatások a középpontban.
Megkezdődött az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első plenáris ülése hétfőn kora délután. Az ülés elején esküt tett Bácskai János fideszes képviselő, aki a ferencvárosi időközi országgyűlési választáson szerzett egyéni mandátumot január végén. Korábban Gegesy Ferenc volt a kilencedik kerületi körzet képviselője, de ő tavaly lemondott mandátumáról, és az SZDSZ-ből is kilépett. Az új taggal most 139 fő a Fidesz-frakció létszáma. A parlament megemlékezett Mádai Péter egykori szabad demokrata képviselőről, aki két hete hunyt el, 70 évesen, súlyos betegségben.

13 óra után néhány perccel elkezdte napirend előtti felszólalását a kormányfő "Válságkezelés és növekedés" címmel, Gyurcsány Ferenc az adó-, a járulék, a foglalkoztatási és a szociális rendszer átalakításának részleteit ismerteti. A Fidesz és a KDNP-frakció tagjai kivonultak, mielőtt a miniszterelnök beszélni kezdett, csak a frakcióvezetők maradtak bent az ülésteremben a két ellenzéki párttól.

A rendszerváltás óta sorrendben a harmadik nagy reformprogramot tervezi elindítani a kormány - jelentette be a miniszterelnök napirend előtti felszólalásban. Gyurcsány Ferenc szerint átfogó, egymással összefüggő beavatkozásokra készülnek, amelyek meghatároznák a társadalompolitika alappillérjeit. Magyarország most kényszerpályán van: ha meg akarják őrizni a költségvetés egyensúlyát, akkor idén 200-220 milliárd forinttal kevesebbet költhet az ország a korábban tervezetthez képest.

Jövőre 550, 2011-ben pedig már 650 milliárd lehet ez az összeg a becslések szerint. Fűnyíró-elven azonban nem lehet takarékoskodni, mert ebben tönkremegy az ország - tette egyértelművé a kormányfő. Gyurcsány Ferenc a fő célok között említette a foglalkoztatottság arányának 65-70 százalékra történő emelését, az euró bevezetését 3-4 éven belül, valamint azt, hogy a magyar gazdaság növekedése legalább másfél-két százalékkal meghaladja majd az Unió átlagos növekedését. A miniszterelnök szerint idén 3 százalék körüli lesz a magyar gazdasági visszaesése.

Adóváltozások

A jelenlegi 18-ról 19 százalékra emelkedik a személyi jövedelemadó alsó kulcsa, valamint ennek a sávhatára a mostani 1,7 millió forintról 2009 júliusától 2,2 millióra, 2010-től pedig 3 millió forintra emelkedik, efelett pedig a mostani 36 helyett 38 százalékra emelkedik az szja - jelentette be Gyurcsány Ferenc hétfőn a parlamentben. Ezen kívül a munkáltatói járulékok a mostani 32 százalékról 27 százalékra csökkennek, valamint megszűnik a 4 százalékos különadó a személyek és a társaságok számára is. A kormány ugyanakkor elvetette az egészségügyi hozzájárulás emelését.

Gyurcsány Ferenc elmondta: ezekkel az intézkedésekkel 800-900 milliárd forint adóbevételtől esne el a költségvetés. Ennek ellensúlyozására a kormány azt javasolja, hogy a 20 százalékos áfa-kulcs 23 százalékra emelkedjen (az 5 százalékos áfa-kulcs változatlanul megmarad), a társasági adó pedig 16 helyett 19 százalék legyen. Emellett a benzin, a dohányáruk és a szeszesitalok jövedéki adója 3-7 százalék között emelkedjen. A kormány ezen felül megvizsgálja az adórendszeren belüli kedvezmények és mentességek (üdülési csekk, étkezési utalvány) eltörlését - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Egységes szociális számla, változó gyed-szabályok

A kormány tervei szerint a jövőben minden érintett állampolgár esetében külön nyilvántartanák, mennyi támogatást kap és pontosan milyen jogcímen. Ez lenne az egységes szociális számla. Most a támogatási rendszer nehezen átlátható, ezt akarják megszüntetni. Január elsejétől még csak az állami, egy évvel később, 2011-től pedig már az önkormányzati forrásból érkező utalásokat is számon tartanák ebben az új rendszerben, az adatvédelmi szabályok figyelembe vételével - mondta napirend előtti felszólalásában hétfőn a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy a gyed folyósításának idejét nem csökkentik 1 évre, továbbra is legfeljebb 2 évig lesz adható, de az eddigi 6 hónap helyett legalább 1 év munkaviszonyt kell igazolni ehhez a jogosultaknak. Emellett a gyed folyósításának ideje nem lehet majd több a munkában eltöltött időnél. Akinek megvolt a legalább 2 éves munkaviszonya, kaphatja a teljes időre a gyedet - magyarázta a miniszterelnök.

Nyugdíjreform

2009 júliusától a 13. havi nyugdíj beépül a havi ellátásba, azonban csak azoknak jár majd, akik jelenleg is kapják, az ezután nyugdíjba vonulók már nem kapnák a 13.havi juttatást - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a parlamentben. A kormány ezen kívül azt is javasolja, hogy 2016-től évente négy hónappal 2025-re a mostani 62 évről 65 évre emeljék a nyugdíjkorhatárt.

A kormányfő hozzátette: arra tesznek javaslatot, hogy módosuljon a nyugdíjak mostani számítási rendszere. A kabinet megtartaná a mostani - az inflációt és az átlagbéreket is figyelembe vevő - svájci index alapú számítást, azonban azt a gazdasági növekedéshez kötnék: 2 százalékos gazdasági növekedés alatt csak az infláció mértékével emelné a kormány a nyugdíjakat, így azoknak csak a reálértékét tartaná meg. 2 és 4 százalékos gazdasági növekedés között pedig együtt vennék figyelembe az inflációt és az átlagbérek alakulását is, úgy, hogy 4 százaléktól mindkét adat 50-50 százalékban számítana a nyugdíjak kiszámításában.

Gyurcsány Ferenc szerint ezekkel az átalakításokkal 2050-ig fenntartható lenne a nyugdíjrendszer.

A kormány február végétől kezdi benyújtani az Országgyűlésnek az adó-, a járulék-, a foglalkoztatási és a szociális rendszer átalakításával kapcsolatos javaslatokat. Emellett lesznek olyan lépések is, amelyeket a kormány saját hatáskörben megtesz. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) pedig már hamarabb, ezen a héten elkezdődik a társadalmi egyeztetés a tervekről - számolt be felszólalása végén a kormányfő. Gyurcsány Ferenc azt mondta: átfogó megállapodásra törekszik, és tisztában van azzal, hogy "nem ilyen programokkal szoktak választást nyerni". Az ellenzékre utalva úgy fogalmazott: nem biztos abban, hogy a kormány javaslatai lehetnek az egyetlenek, meghallgatnak ezért másokat is. Kicsinyes, személyeskedő vitákba, vádaskodásba ugyanakkor nem megy bele - tette egyértelművé.

A kormányfő beszélt arról is: 1-2 héten belül megállapodás várható az áruházláncokkal arról, hogy kínálatukban a mezőgazdasági áru és az élelmiszer nyolcvan százalékát magyar termékek tegyék ki. Egy másik fejezetben pedig azt mondta Gyurcsány Ferenc: még ebben a félévben parlamenti döntést kezdeményeznek arról, hogy a paksi atomerőmű kapacitását egy fejlesztéssel megkétszerezzék.

Olvasóink írták

98 hozzászólás
 • 98. ultra 2009. február 17. 13:38
  „A barnáknak alanyi jogon fog járni a gyed, gyes??? MIVEL NEKI 1 HÓNAPJUK NINCS MUNKAVISZONYBAN!
  Tisztelet a kivételnek, van ilyen, ismerek ilyet!

  Erre leszek még kiváncsi, ezt hogy oldják meg!”
 • 97. achilleus 2009. február 17. 09:57
  „""Kedves honfitársaim" - folytatta a vége felé járó beszédet, s újra vállhoz emelete a közhelyeket puffogtató gépágyúját, majd könyörtelenül tüzet nyitott. Azt mondta, hogy a kormány tudja a dolgát és kész is azt véghez vinni. Felmerül a kérdés, hogy eddig nem tudta? Vagy, ha igen, akkor miért tartunk itt?"
  Ágoston Dániel, ellenkultura.blospot.com /részlet/”
 • 96. cselac 2009. február 17. 09:50
  „polaris: lehet, hogy az kell? Mi kellett mindig is a magyarnak, ha valamerre jutni akart? Nem biztos, hogy sikerült is...de...”
 • 95. polaris 2009. február 17. 09:48
  „JÉZUSOM MI LESZ ITT???FORRADALOM??”
 • 94. dokinő 2009. február 17. 09:47
  „A megoldás egyre világosabb. Összepakolom a hátizsákom, és követem a korosztályom nagy százalékát. Adót fizetek -mindig csak többet és többet. A fizetés értéke meg csak csökken. Az, aki dolgozik, eltart még egy embert. A hazaszeretet nem azt jelenti, hogy kínlódni kell. Máshol ennyi munkával meg lehet élni becsülettel. Itt meg még azon is gondolkodni kell, hogy ha befizeted az összes rezsit, miből veszel enni.... A német segédmunkás meg a Balatonon nyaral két hétig....”
 • 93. achilleus 2009. február 17. 09:40
  „A szocialisták második ciklusa folyamatosan arról szól, hogy miért kell még egy kicsit várni a gazdaság fellendülésére, az életszínvonal javulására, az adó- és a munkát terhelő járulékok csökkentésére.
  inforadio.hu”
 • 92. lopicigazsi 2009. február 17. 09:23
  „Ha emelkedik az adókulcs, az mitől is adócsökkentés? Akkor lehet, hogy úúútálom az adócsökkentést? Vagy meghülyültem? Ez a biztos: www.afal.hu _ Noymd fel te is a tiédet!”
 • 91. ovis 2009. február 17. 08:27
  „Ezzel teljesen egyetértek, bár sajnos sokszor látom, hogy viskóban lakik, rongyokban jár a gyerek, alig van mit enni, de apuka és anyuka fejenként 2 doboz cigit szív naponta. Ja és anyuka nem dolgozik, mert "rokkantnyugdíjas". A piáról nem beszélek, mert azt már nem mindig lehet nyomon követni. Teljesen egyetértek a "luxus" élvezeti cikkek nagyobb adóztatásával. Hátha legalább pár százalék leszokik az önpusztításról és rájön, hogy így nem hal éhen a család.”
 • 90. AN 2009. február 17. 08:12
  „Már megint azokon ütnek egyet, akik amúgy is keveset keresnek!
  Átlagkeresetű házaspár esetében ez havonta 2-3000 forint minusz, viszont az ÁFA emeléssel majd drágulnak a fogyasztási cikkek, úgyhogy ez lehet havi több ezer forint is!
  Éljen.....”
 • 89. KolompárRómeó 2009. február 17. 07:45
  „Belefaradtam. Mar leszarom magasrol, amikor ez az idegbeteg "reform"-rol beszel. Csinaljon, amit akar. De lassan nelkulem. Adom masik orszagnak az adomat, ahol ezert jar valami.”
 • 88. FűzfaVessző 2009. február 16. 21:30
  „Laserdance, Logaritmus!
  Ugyan nézzenek már fel az eredményjelző táblára,na mit látnak rajta?

  ÁLLAMADÓSSÁG :MAGYARORSZÁG 1:0
  Vesztésre állunk,ideje lenne kijózanodni !
  F.V.”
 • 87. LukSzusz 2009. február 16. 20:27
  „Ez a Feri megzakkant,2050-re Magyarország már nem is létezik,kivásárolják gazdag karvalyorrúak,az Apró villa kertjében rizs ültetvény lesz.”
 • 86. tahoszegedi 2009. február 16. 20:26
  „Csatlakozok!!!!!

  Utcára !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 85. tahoszegedi 2009. február 16. 20:23
  „Már megint hazudik......

  Amit a cégeknek megspórol azt elveszi az állampolgároktól.

  A MOTIM ZRT megint a fellegekben fog járni”
 • 84. achilleus 2009. február 16. 20:03
  „"Gyurcsány Ferenc szerint ezekkel az átalakításokkal 2050-ig fenntartható lenne a nyugdíjrendszer. "

  AHA, tehát kiszámította, hogy akkorra biztosan kihalnak azok, akik miatt egy tropára szétvert, elaránytalanított, feszültségekkel és megosztottsággal terhelt nyugdíjrendszer lesz még hosszú évtizedekig.
  Persze lehetséges, hogy mondani akart egy nagyot, amit úgysem kér számon rajta senki (élő). 2050-ig van még 41 év, ha ennyit visszaszámolunk valahová az 1960-as évek végére jutunk. Vajon ki emlékszik arra, mit ígért akkor Kádár vagy Losonczi? Nem lehetne a kormányprogramot, mondjuk 80 évre titkosítani? Na annak van hagyománya!”
 • 83. radenko 2009. február 16. 19:45
  „A birka kolompolt a birkáknak a parlamentbe csak az a baj nincs elég legelő.”
 • 82. PEPE 2009. február 16. 19:33
  „A megoldás vissza államosítani a közüzemi szolgáltatást, és a bankokat, és lesz pénz. NEM A NÉPRE TERHELNI AZ ELMÚLT 20 ÉV MÍNUSZÁT”
 • 81. dragboyz 2009. február 16. 19:32
  „Kádár fölmegy az emeletre és elkezdi a reggeli beszámolót:
  -Drága elvtársak, drága elvtársnők, drága minden. :-)”
 • 80. papaya 2009. február 16. 19:16
  „Logaritmus! Pártod és kormányod ma megint "nagyot alkotott"! Nagyon jól élhetsz,hogy rendületlenül véded népnyúzó,nemzetáruló, pszichopata nagyfőnököd és bandája országrombolását. Te akkor is a seggüket nyalnád ha 1000 ft- lenne a kenyér és minden sarkon tankkal őriznék a rendet!”
 • 79. Hazafi 2009. február 16. 18:55
  „Hova küldenéd dolgozni őket??? Gondolkozz már egy kicsit, mielőtt írsz!
  Én létrehoznék nekik egy vályogtégla gyártó telepet. Régen ezzel foglalkoztak, szabadon! Most miért ne tehetnék! Pár Önkormányzat összefoghatna, a környező falvakból összeszedné a cigányokat és üzemeltetne egy ilyen gyárat. A vályogtéglát el tudnák adni, úgyis egyre nagyobb igény lesz a természetes építőanyagra!! Futná a béreket meg ami a fenntartásra kell. Ha nem lenne sok haszna rajta, akkor is megérné, nem kéne a segélyeket fizetni.”
98 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költsünk vagy spóroljunk?

Miközben a kormányfő szerint ha a lakosság továbbra is erősen spórol, még mélyebb lehet a recesszió, a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők a takarékoskodás mellett érvelnek. Tovább olvasom