Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Régi tulajdonosok érdeke lesz májustól a gépjármű-átíratás

Május elsejétől, a közlekedési bírságok változásával a gépjármű-átírásokra is az eddiginél jobban kell figyelni. A kocsi eladásakor eddig is kötelező volt bejelenteni ha más lett a tulajdonos, de sokan nem tettek eleget az átírási kötlezettségnek.
A májustól változó, jelentősen megemelt közlekedési bírságok miatt a rendőrség azt ajánlja az autósoknak, hogy május elsejéig rendezzék kocsijuk iratait. Az új szabályok szerint, ha nem lehet megállapítani, hogy ki vezette a kocsit, mikor az autós szabálytalankodott, akkor az objektív felelősség elve alapján a tulajdonost büntetik. Ha a kocsi nincs átírva, akkor azt az embert, akinek a nevén van az autó.

A közigazgatási bírság május elsejétől 300 ezer forint is lehet egyes esetekbenAz Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a kocsi eladása után tizenöt napja van az új tulajdonosnak a változást bejelenteni. Ha a régi tulajdonos jelezte a hatóságnak, hogy az autót eladta, de az új gazdája nem jelentette be, akkor a kocsit kivonják a forgalomból.

Ez eddig is így volt, de ha sem a régi, sem az új tulajdonos nem jelezte a változást, akkor csak egy közúti ellenőrzés, vagy valamilyen más rendőri intézkedés közben bukhatott le egy-egy kocsi használója.

Május 1-jétől a régi tulajdonosnak súlyos pénzügyi érdeke fűződik az átíráshoz. Ha ugyanis az új tulajdonost szabálytalanság miatt közigazgatási bírságra büntetik, akkor 30- és 300 ezer forint közötti összegről érkezhet csekk annak, aki adott esetben már nem is az auto tulajdonosa.

Olvasóink írták

  • 2. A 2008. február 07. 08:46
    „Fogjam a kezét addig mig át nem iratja az autot.Véletlen ne én fizessek még neki????Ez agyrém nincs semmi más dolguk az okosoknak ottfent.Márt megint a kis embert kell baszogatniuk.”
  • 1. bogyó 2008. február 06. 18:36
    „És mi van akkor,ha az eladó bejelentése ellenére nem írtatja át at új tulaj. akkor is a régit büntetik? Ez agyrém,hogy én írassm rá a vevőre az autómat miután megvette tőlem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozottan készül a világ az influenza vírusok keveredésére

Szakértők szerint már nem az a kérdés, hogy lesz-e influenza világjárvány, hanem hogy mikor. A jelenleg egyre fokozódó humán influenzajárvány idején rendkívül megnőtt az esélye annak, hogy a humán influenza vírus keveredik a madárinfluenzával. Tovább olvasom