Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Regionális neuropáthia centrumot adtak át Szekszárdon

Gyorsabban és pontosabban tudják felismerni a szekszárdi kórházban az úgynevezett neuropathiás betegséget, ígyl időben tudják azt kezelni. Az intézményben csütörtökön adták át a neuropáthiás centrumot, ahol egy neurométerrel vizsgálják a betegeket.
A neuropátia egy ideggyulladásos, idegsorvadásos betegség, amely a perifériás - például a kezekben, lábakban futó - idegpályákat támadja meg. Ez a betegség cukor-, májbetegség, valamint az alkoholizmus következménye. Az idegsorvadás miatt a beteg nem érzi, hogy például valami megsértette, vagy elvágta a kezét, vagy a lábát. Ha pedig a sebet nem látják el időben, az begyulladhat, elmérgesedhet, amely végső esetben végtag amputációjához vezethet - mondta a Független Hírügynökségnek Dr. de Châtel Rudolf, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. Hozzátette: ezt a betegséget hagyományosan úgy vizsgálják, hogy az orvos megtapogatja a beteg végtagjait és ha azt nem érzi, erről a betegségről van szó. Másrészt úgy is lehet diagnosztizálni, hogy egy rezgő hangvillát érintenek a beteghez, és ha azt nem érzi, szintén ez a betegség jöhet szóba.

A csütörtökön átadott centrumban egy elektromos műszerrel, az úgynevezett neurométerrel lehet gyorsan és pontosan kiszűrni azt, hogy melyik idegpálya sérült. Ennek a műszernek két elektródája van, amelynek egyik szálát a lábujjra, a másikat pedig a kézre csíptetik, majd elektromos impulzusokkal ingerlik azokat. A műszer megméri az inger sebességét, ha az lassú, akkor előrehaladott a betegség. - mondta az egyetemi tanár. A betegséget gyógyítani nem lehet, csak megállítani infúziós és gyógyszeres kezeléssel.

Az országban összesen két ilyen műszer van: az egyik a budapesti Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján, és a szekszárdi Kórházban. Márciusban pedig a nyíregyházi kórházban adnak át egyet. Magyarországon több százezer cukorbeteg él, közülük minden harmadik, negyedik szenved neoropátiás betegségben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél kamion telt meg a zirci kórháznak szánt adománnyal

Egy francia karitatív szervezettől kapott több mint hárommillió forint értékben adományt a zirci… Tovább olvasom