Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Regőczi szerint a BKV kifizetőhelyként működött

Az elmúlt húsz évben a BKV a fővárost irányító koalíció kifizetőhelyeként működött Regőczi Miklós, a BKV volt vezérigazgató-helyettese szerint, akivel a Népszabadság és a Magyar Nemzet is közöl interjút szerdai számában.
A közlekedési vállalatnál folyó nyomozás egyik gyanúsítottja a Népszabadságnak azt is megemlítette, hogy ilyen kifizetőhely volt az MTV, a Magyar Posta, vagy a MÁV is, épp az adott kormánytól függően, de ez a jelenség minden állami és önkormányzati cégre igaz szerinte.

"Két-háromhetente kaptam politikai kérést. Főként Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes kabinetjének tagjai, illetve az SZDSZ részéről leginkább Tóthfalusi György igazgatósági elnök intézett hozzám utasításokat" - mondta a Népszabadságnak Regőczi. Hozzátette: Demszky Gábor és Hagyó Miklós lobbistái próbálták befolyásolni, kivel kösse meg a BKV a nagyobb értékű közbeszerzési szerződéseket. Műszaki területen fordulhatott elő, hogy a nyertes cég utólag árat emelt vagy határidőt hosszabbított, a megemelt összegből pedig bizonyos százalékot vissza kellett csorgatni.

Demszky Gábor egyszer hívta személyesen, hogy a Sawyer Miller Grouppal kössön szerződést, de "ők legalább megdolgoztak a pénzükért". A koalíciós politikusok, vagy leginkább az ő közvetítőik folyamatosan kérésekkel álltak elő - állítja Regőczi a Népszabadságban.

Az interjúban egyebek mellett azt mondta: konkrét politikai kérés volt a Csapó Bt. ügye. Lelovics Ottó, Hagyó kommunikációs igazgatója kérte, hogy Csapó Gábor vízilabda-iskolájának adjanak pénzt. A 4-es metró Rákóczi téri állomásának újraterveztetését pedig azért kellett elvégeztetni, mert a lakók tiltakoztak a fák kivágása miatt. Mint kiderült, szó sem volt semmilyen igazi lakossági tiltakozásról, ez csak ürügy volt, hogy 600 millió forintot kérhessenek az állomás átterveztetéséért.

A Magyar Nemzetnek adott interjúban Regőczi Miklós említést tesz arról is, hogy Tóthfalusi György több nagy értékű ingatlanprojekt ügyében adott utasítást, egyebek között arra, hogy kerüljék ki a közbeszerzést, és hozzanak helyzetbe egyes cégeket. A speciális fővárosi elvárások közé sorolta, hogy legyen minél több olyan rendezvény, amelyen Demszky és Hagyó pozitívan szerepelhet. Állítása szerint nemcsak a fővárosi, de az országos politikából is érkeztek kérések. Példaként említette: Antal Attila volt BKV-s vezérigazgató kereste meg azzal, hogy Lendvai Ildikó (MSZP) egyik ismerősét kellene elhelyezni, illetve egy államtitkár, vagy államtitkár-helyettes feleségét kellett alkalmazni a cégnél, Nyakó István és felesége pedig buszokat kért kölcsön pár alkalommal ifjúsági táboroztatáshoz.

Médiumokat is megemlít: a Hócipővel 3 millió forint értékben szerződött a BKV, de a Klubrádió és a Napkelte is fontos volt Lelovics Ottónak, utóbbinak 10 millió forintot fizettek PR-beszélgetésekért.

Olvasóink írták

 • 2. Léni 2010. március 24. 13:34
  „Én azért azt javaslom, várjuk meg a vizsgálatok eredményét! Arra pepdig kifejezetten kíváncsi
  lennék, hogy miért nem szavazta meg a Fidesz a korrupció ellenes javaslatot soha a
  parlamentben? Mert éppen nem voltak bent, csak a mocskolódók? Azt is érdekesnek tartom,
  hogy csak a kormánypártiak szerepelnek a listán. Kövér pedig a jóhírnevének a védelmében
  bírósághoz fordult /nyert is/. Azt tanácsolnám azoknak, akiket most meg akarnak hurcolni,
  hogy ha úgy érzik nem igaz a vád, azonnal becsületsértésért feljelenteni a vádlót!”
 • 1. klj_54 2010. március 24. 11:38
  „Életfogytiglant neki!
  Miért csak most mer dumálni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A volt rendőrkapitány a gyilkos patrónusa volt

Császár Mihály volt csepeli rendőrkapitány már 2001-ben kapcsolatban állt Kun Tamással, a múlt… Tovább olvasom