Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Rejtélyes börtönhalál - az ombudsman vizsgálatot kezdeményez

Előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálatokat indít az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a hazai börtönökben azután, hogy rejtélyes körülmények között meghalt egy rab a kaposvári börtönben.
Szabó Máté egyben arra kéri az embereket, hogy akik a rendszerváltás óta kínzás vagy megalázás áldozataivá váltak valamelyik büntetés-végrehajtási intézetben, jelezzék. Korábban a Független Hírügynökség is beszámolt róla, hogy a kaposvári börtönben meghalt egy rab, információink szerint a férfinek fejsérülései voltak, állítólag az őrök verték meg.

Közös fellépést sürget a kínzás és az embertelen bánásmód ellen a büntetés-végrehajtási intézményekben Szabó Máté ombudsman. A kaposvári börtönből kórházba került egy rab, majd az intézményen meghalt. Információink szerint a férfinek fejsérülései voltak - állítólag az őrök verték meg.

Szabó Máté megdöbbenését fejezte ki a történtekkel kapcsolatban és arra figyelmeztetett, hogy a raboknak is joguk van az emberi méltóságukhoz, az élethez és az emberséges bánásmódhoz. Magyarországon ugyanakkor gyanús halálesetek utalnak arra, hogy a börtönökben elterjedt az erőszak a fogvatartottak között és a személyzet bizonyos csoportjainál is.

Szabó Máté ezért előzetes bejelentés nélkül helyszíni vizsgálatokat kezd a büntetés-végrehajtási intézményekben és egyeztetést kezdeményez a büntetés-végrehajtás országos parancsnokával, jogvédő szervezetekkel és egyházakkal. Közben felkérte a katonai ügyészséget is, hogy vizsgálja ki a kaposvári esetet.

Az emberektől Szabó Máté ombudsman azt kéri, hogy akik a rendszerváltás óta a büntetés-végrehajtási intézetekben - főként az ott dolgozók részéről - kínzás vagy megalázó bánásmód áldozataivá váltak, panaszaikkal forduljanak hozzá. Szóban, írásban vagy elektronikus formában, névvel vagy név nélkül is várja a bejelentéseket. Azt kéri, hogy akkor is tegyenek panaszt, ha a sérelem nem bizonyítható.

Szabó Máté a húszéves jogállam szégyenének nevezte a börtön falain belüli erőszakot és főként a büntetés-végrehajtásban dolgozók visszaélésszerű fizikai és pszichikai erőszakát egy olyan országban, ahol a 20. században különböző diktatúrák börtöneiben százezreket kínoztak, aláztak meg, tettek földönfutóvá vagy gyilkoltak meg. Ez alól szerinte nem ad felmentést az sem, hogy a demokratikus jogállam nem mindig érvényesíti jogelveit a börtönökben, ahogyan azt az Egyesült Államok iraki beavatkozását követően az Abu Graib börtönben a kínzások, az embertelen bánásmód esetei mutatták.

Az ombudsman arra is emlékeztet, hogy Magyarország - szemben például Lengyelországgal és Szlovéniával - még nem fogadta el az ENSZ kínzással és a megalázó bánásmóddal szembeni egyezményének opcionális kiegészítését. Ez az opcionális kiegészítés független nemzeti ellenőrző mechanizmus felállítását és jelentések készítését, vizsgálatok elvégzését írja elő főként a büntetés-végrehajtásban. Az ombudsman 2007-ben többször felhívta a kormányzat figyelmét arra, hogy szükséges volna előkészíteni az ilyen független ellenőrző mechanizmus bevezetését, amelyben - több Uniós tagállam gyakorlatának megfelelően - az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, az ombudsman is szerepet vállalna.

Olvasóink írták

 • 19. Mathiasking 2009. március 12. 08:55
  „18. hozzászólás flexsnake 2009.03.11. 21:12

  1.) A tüzet, a hivatalos verzióban, nem elítélt okozta.

  2.) Édesapád is börtönviselt ember! Te mondtad!

  3.) Megijedtem! Juj!

  Van-e még valami? A kérdésem továbbra is megválaszolatlan marad? Elvesztetted a fonalat, mi?

  12. hozzászólás flexsnake 2009.03.10. 22:53

  A rabokra nem kellett vigyázni, mert tudtommal munkáltatva voltak, csak felügyelni kellett! Jó lenne ha tisztában lennél olyan fogalmakkal, melyek a pontosság és a tájékozottság érdekében kellenek. Édesapád pedig művezető volt! Egyenruhában!”
 • 18. flexsnake 2009. március 11. 21:12
  „TE volt elítélt nem vagyok hajlandó veled tárgyalni, ennek több oka van.
  1. a tüzet ha utánanéztél akkor tudhatod ki okozta, akkor azt is olvashattad ugyanott hogy pontosan ki és hogyan halt meg.
  2. mivel a jelenlegi cikkhez ehhez nincs, kizárólag azért említettem hogy felfogd míg te apámat pocskondiázod ő jobb ember mint te valaha is leszel. Illetve te nem leszel hiszen börtönben is ültél...
  3. A továbbiakban az engem becsmérlő hozzászólásokat ami egy volt elítélt tollából származik, csatolom a jegyzetekhez és megy az ügyészséghez.”
 • 17. Mathiasking 2009. március 11. 16:11
  „Kitálal a börtönparancsnok - váratlan fordulat az ügyben!
  2009. március 11. 14:41 | Forrás: STOP/Sonline.hu
  nyomtat | elküld

  Már eleve sérülten került be? - Képünk illusztráció

  Nem kizárt, hogy váratlan fordulat történik annak a halálesetnek az ügyében, amely a közelmúltban nagy port vert fel: belehalt sérüléseibe egy fogva tartott, akit a kaposvári börtönből szállítottak a megyei kórházba.

  A büntetés-végrehajtás képviselői eddig nem nyilatkoztak, azonban most Berta Sándor alezredes, a kaposvári börtön parancsnoka megdöbbentő információkat közölt a Sonline.hu-val. Elmondta: az elhunyt férfin már befogadásakor súlyos sérüléseket láttak az intézmény dolgozói. Ezt rögzítették, felvételeket is készítettek róla. Érkezése után fél órával a férfi már úton volt a kórház felé. A kórházból azonban még aznap visszaküldték azzal, hogy büntetés-végrehajtási intézetben elhelyezhető.

  - A férfit ezután elkülönítve, betegszobában helyezték el - folytatta Berta Sándor. - Másfél nap múlva az állapota rosszabb lett, úgyhogy visszaszállították a kórházba, ahol megműtötték. A férfi ezután már nem is került vissza a börtönbe, kómába esett és három hét múlva meghalt.

  Berta Sándor, alezredes, a kaposvári börtön parancsnoka hangsúlyozta: a Kaposvári Katonai Ügyészség nagyon korrekt és alapos nyomozást folytat az ügyben, ismeretlen tettes ellen, az eljárás befejeztével remélhetően kiderül, hogy a szerencsétlen férfi hol és milyen körülmények között szerezte sérüléseit.

  Flexi! Tudtommal a rendőrök szállították börtönbe, ugye? Nem erőszakoskodnak a rend őrei, ugye? Csak hazudnak és vernek! No comment!”
 • 16. Mathiasking 2009. március 11. 12:35
  „14. hozzászólás flexsnake 2009.03.11. 00:35
  "Megkérdeztem olyan embert aki volt katona és üzeni hogy ő sem hajlandó börtöntöltelékkel tárgyalni."

  Te még katona sem voltál gyerek! Te beszélsz nekem? Te csak jelenthetsz és csodálkozhatsz, valamint kérhetsz egy jelvényt!”
 • 15. Mathiasking 2009. március 11. 12:31
  „Arról beszélj inkább, hogy amit leírtam igaz-e! Hülye gyerek!

  Egyébként mit mondanál ezeknek az embereknek, azt hogy sz@r alakok, mert börtönviseltek voltak:
  GÖNCZ ÁRPÁD
  BOCSKAI T.JÓZSEF-
  FAZEKAS JÁNOS LÁSZLÓ
  FÓNAY JENŐ-
  MÁDI JENŐ-
  MÁTÉ FERENC-
  MÉCS IMRE-
  REGÉCZY-NAGY LÁSZLÓ-
  SUJLYÁNSZKY JENŐ- FRANCIAORSZÁG-
  VASVÁRI VILMOS-

  De még sorolhatnám. Tudod aki hazug világban élt, annak a lelke is hazug és nem tud felülemelkedni a saját előítéletességén és erkölcsi alapbeállítottságán.
  Horn Gyula pl.: pufajkás ÁVOS volt! Később miniszterelnök! Göncz Árpád Köztársasági elnök, talán a sorba nem illő, de szintén börtönviselt ember aki az ország élén volt Rákosi Mátyás! Ilyen emberek irányították ezt az országot. Talán el kellene gondolkodnod bizonyos erkölcsi ítéleteidről, mert a hsz.-ből egy keserű, tudálékos, arrogáns, csalódott ember hozzászólásai érződnek.

  Várom a válaszod. Igaz-e amit leírtam? 3 ember halt csak meg!”
 • 14. flexsnake 2009. március 11. 00:35
  „Megkérdeztem olyan embert aki volt katona és üzeni hogy ő sem hajlandó börtöntöltelékkel tárgyalni.”
 • 13. flexsnake 2009. március 10. 22:56
  „Egy elítélt oktat ki engem? Nézz már magadra!
  Helyedben nagy ívben kerülném a tömeget. Nem leszel mindig szerencsés.”
 • 12. flexsnake 2009. március 10. 22:53
  „Szerinted a rabokra ki vigyázott mikor dolgoztak? Marinéni dabasról?
  Idióta.”
 • 11. Mathiasking 2009. március 10. 16:12
  „10. hozzászólás flexsnake 2009.03.10. 14:49

  Kedves Flexsnake!

  Hazudsz, mint a vízfolyás. Tudtommal a tűz nem a Szegedi Fegyház és Börtön területén volt, hanem az Alföldi Bútorgyár területén keletkezett. 3 ember halt meg: K.H.G. bv.őrgy, Sz.I. bv.alhdgy. és K.J. elítélt. Utána néztem. A belvárosi temetőben a díszsírhelyen vannak eltemetve a bv-sek az elítélt a lakhelyén, ami nem Szeged. Melyik pártba nem lépett be édesapád? Egyébként még egy: Az elítélte és/illetve az állományra vonatkozó adatokat mindenkor a szolgálati titoknak megfelelően kellene kezelni. Kérdezz meg egy olyan embert aki volt katona!”
 • 10. flexsnake 2009. március 10. 14:49
  „7. hozzászólás Mathiasking 2009.03.10. 14:13
  Azóta közérdekű adat a börtönök telítettsége mióta az újak építésekor nyilvánosságra hozták mint indokot.
  Vaktölténnyel lövöldözöl :)
  Apámról meg a cikk kapcsán úgy beszélj hogy az égő épületből mikor a csillagban tűz ütött ki nem csak a társait mentette hanem azokat az elítélteket akik gyilkoltak is. Sürgősen nézz utána hány ember halt meg abban a tűzben amit egy rab okozott. Úgy összeégett apám hogy kétséges volt hogy életben marad-e.Úgy vedd a szádra hogy ma is sokan köszönhetik neki az életüket.
  És ennyit erről. Tudod miért nem kapott kitüntetést? Mert soha nem volt hajlandó belépni a pártba.
  Amiről nem tudsz arról ne mondj véleményt.”
 • 9. Horton 2009. március 10. 14:36
  „" Matyi "

  Tanulj meg a sorok közt olvasni......
  Tisztában vagyok azzal, hogy vannak olyanok is, aki egy szerencsétlenség folytán kerültek oda....
  De, nem ők vannak többségben, és abban is biztos lehetsz, hogy nem őket " alázzák ".
  Errő ennyit, és ne kívánj másnak rosszat, mert biztos, hogy visszafele sül el.

  Ja, és Matyi " !
  A börtönök kihasználtságáról tegnapelött írt a DM....onnan idéztem.....
  Keresd meg, tanúlságos....”
 • 8. Zs 2009. március 10. 14:25
  „5. lajosbá

  Nem kell Prágáig menni, van múzeum Egerben, a várban is... :)”
 • 7. Mathiasking 2009. március 10. 14:13
  „Még annyit, hogy országos szinten a börtönök 121 %-ban telítettek.
  Ebből a " csillagban " 479 férőhelyre 660-an vannak.

  Az intézet biztonságát veszélyeztető, nem közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala, szolgálati titok megsértésének alapos gyanuja áll fenn. Ez már bűncselekmény kategória, melyet majd Flexi kivizsgáltat!”
 • 6. Mathiasking 2009. március 10. 14:10
  „3. hozzászólás Horton 2009.03.10. 13:44

  Mi lenne, ha közlekedési vétség vagy büncselekmény miatt (pl.: halálos gázolás) a kaptárba kellene menned a gyilkosok közé? Jogod az annyi, mint a tyúkban a kukoricamálé. Gondolj a Farkas Rolandra aki jelenleg is tölti a 13 éves börtön bünteését. Szeretnél vele egy cellában időt tölteni? Pedig nem régen még a másik oldalon szaladgált Ő is!”
 • 5. lajosbácsi 2009. március 10. 14:05
  „tök egyszerűen nem kell olyasmit elkövetni, aminek a következménye a börtönbüntetés... én sem sajnálom a gyerek és feleség gyilkosokat. a rájuk fordított pénzeket már annál inkább.... továbbra is csendben támogatom a nyilvános megalázás módszerét! prágában van egy nagyon jó kis terror múzeum, onnan lehetne ötleteket meríteni....”
 • 4. Horton 2009. március 10. 13:53
  „Még annyit, hogy országos szinten a börtönök 121 %-ban telítettek.
  Ebből a " csillagban " 479 férőhelyre 660-an vannak.

  Szabó Máté !
  Erről is a smasszerok tehetnek, ugye?
  Szegény rabok, nem elég, hogy alázzák őket, de még szoronganak is.”
 • 3. Horton 2009. március 10. 13:44
  „A " jogállam szégyene " nem a börtönön belüli erőszak, hanem a börtönlakók sokasága...
  Többszörösen visszaeső, anyagyilkosok, gyerekgyilkosok, gyilkosok, rablók...na, itt tarta a 21. század a renszerváltás óta..
  Méghogy, emberi bánásmód..., ezeknek, mire föl?
  Már megint a " jogaik "....ó, azok a szegény kátrányos helyzetűek....

  A smasszer a munkáját végzi, ha valamelyik nem úgy viselkedik, ami a " házirendben " benne van, annak jogos a verés.....
  De, ha nem tetszik a szutyok börtöntölteléknek a " rendszer ", akkor nem panaszkodni kell / jogtalanúl /, hanem el lehet innen menni......haza, Indiába.”
 • 2. flexsnake 2009. március 10. 13:43
  „,,Szabó Máté egyben arra kéri az embereket, hogy akik a rendszerváltás óta kínzás vagy megalázás áldozataivá váltak valamelyik büntetés-végrehajtási intézetben, jelezzék."
  Minden elítélt jelentkezni fog, mivel utálják a fogva tartóikat, ez természetes.
  Szabó Máté mikor volt utoljára börtönben körülnézni? Egymást tépik szét a rabok. Verik, megalázzák egymást. Az ugye el nem képzelhető hogy hogy a fejsérülések egy másik rabtól származnak?”
 • 1. Mathiasking 2009. március 10. 13:22
  „Flexi!

  Édesapád hogy érzi magát a cikk olvasata után? És te? Majd úgy csinálsz, mint Pokornyi Zolika! Lemondasz! Miről? A múltról!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt csecsemő: minden lehetőséget ellenőriznek

Tucatnyi verziót ellenőriznek és idődiagrammot készítenek a településen élők mozgásáról Tiszabőn a… Tovább olvasom