Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Rekordforgalom a turizmusban 2007-ben

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2007-ben a rendszerváltás óta legnagyobb forgalmat érte el a turizmus Magyarországon. Tavaly 7,5 millióan fordultak meg a szálláshelyeken összesen 20,1 millió éjszakát töltve el. Ez 4,1 százalékkal több vendég és 2,4 százalékkal több éjszaka, mint egy évvel korábban.
A számokból az is kitűnik, hogy külföldiekből 4,3 százalékkal többen érkeztek hazánkba, de az általuk eltöltött éjszakák száma csak 1,2 százalékkal növekedett, a belföldi utazók 3,7 százalékkal voltak többen, és ők 3,9 százalékkal hosszabb időt laktak szálláshelyeken. Vagyis a belföldi idegenforgalom nagyobb mértékben gyarapodott, mint a külföldiek beutazása. A 7,5 millió vendégből 4 millió hazai volt 2007-ben, ők a 20 millió éjszaka felét vették igénybe.

A legtöbb külföldi turista változatlanul Németországból érkezik, a kereskedelmi szálláshelyeken tavaly 600 ezren laktak, ami 4 és fél százalék csökkenés 2006-hoz képest. Stagnált az osztrákok száma (246 ezer), és 14 százalékkal zuhant a britek száma, akik tavaly 234 ezren vették igénybe a szálláshelyeket. Mindhárom nemzet fiai ráadásul jelentősen kevesebb időt is töltöttek hazánkban. Óriási hányadban, 44 százalékkal nőtt a román állampolgárok ide utazása, és lényegesen több cseh (21 százalékkal), orosz (18 százalékkal) és lengyel (17 százalékkal) érkezett Magyarországra.

Az összesített számok kimutatják azt is, hogy noha az elmúlt 17 év legjobb forgalmi adatait érte el Magyarország, nem változik az a tendencia, hogy rendkívül alacsony - és összességében csökkenő tendenciájú - a szálláshelyeken eltöltött idő. A belföldi turizmusban stagnálva az átlagos tartózkodási idő két és fél nap volt, a külföldieké majdnem 3 százalékkal kevesebb, 2,9 nap.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bevétele 246 milliárd forint volt, ami 5,6 százalékkal több, mint 2006-ban, de a növekmény lényegesen alatta maradt a 7,9 százalék inflációnak. A vendéglátóhelyek bevételének gyarapodása (3,8 százalékkal 586 milliárd forint) még jobban mutatja a belföldi kereslet nagymértékű csökkenését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: 23 milliárd kormányzati kommunikációra?

A tárcák kommunikációs szerződéseibe való betekintést kéri a Fidesz Kiss Péter kancellária… Tovább olvasom