Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Rekordokat döntenek a folyók

Vészhelyzetet és rendkívüli fokozatú védekezési készültség elrendelését kérte csütörtökön a Csongrád megyei védelmi bizottság, árvízvédelmi veszélyhelyzetet hirdetett pénteken a kormány. A Tiszán és mellékfolyóin sosem látott méretű árhullám vonul le, közvetlen fenyegetettségben él 38-40 település, összesen 2500 kilométeren van készültség. E folyók Csongrád megyei szakasza mentén élők már többször is megéltek rendkívüli napokat.
„A Víz" 1879. március 12-én 806 centiméteres tetőzéssel pusztította el Szegedet. 1970 májusában és júniusában az 1932. évi árvíz rekordjait döntötte meg a Maros (tetőzését 630 centiméterre várták) és a Tisza (960 centiméteresre nőtt). Tegnap Makónál 487 centiméteres volt az áradó Maros. Április 17. és 18. között várják, 970 centiméteresre becsülik a tiszai árhullám tetőzését Szegednél. Ezzel várhatóan 10 centiméterrel dönti meg az 1970-es rekordot, amikor – lapjaink akkori beszámolói szerint – ugyancsak hosszan tartó árhullámmal kellett megküzdeniük a Csongrád megyeieknek.

Szegedet 1970-ben majd felfalta a folyó Fotó: Somogyi-Könyvtár helyismereti gyűjtemény
„Nagy erőt és éber figyelmet követelnek a gátak"


Kiabáló címek, riportok, helyszíni tudósítások, kolumnás összeállítások mutatják be a Délmagyarország és a Csongrád Megyei Hírlap (a mai Délvilág elődje) hasábjain: 1970-ben nagy volt a küzdelem a rekord magasságú Marost és a Tiszát kordában tartó gátakon.„Nem kellett iskolába járni"
Buzgár Makónál Fotó: Somogyi Károlyné


Kiadónk igazgatója, Pap Klára 1970-ben tízéves gyerekként élte át azokat a drámai heteket, amikor Makót árvíz fenyegette és végül, május 21-én az egész város kitelepítése mellett döntöttek. A Maros akkor a város legalacsonyabb pontjához képest közel négy méter magasságban hömpölygött.


Magyar és szovjet katonák segítették a védekezést Szegednél Fotó: Somogyi Károlyné
Az akkori nagy víz

A magam szemével láttam akkor is a vízi világot, elnézést kell kérnem mindenkitől, hogy mostani soraim is egyoldalúak lesznek. Horvát Dezső visszaemlékezése.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézi még a politikai vitaműsorokat?

Tovább olvasom