Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a kormány

Január 29-re rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a kormány - mondta az MSZP elnökségének kétnapos ülése után csütörtökön Gyurcsány Ferenc újságírók előtt.
A kormányfő hangsúlyozta: az ülésen a parlament előtt mondhatja el a kormány a gazdasági válság kapcsán kialakult helyzetről a véleményét és a tervezett intézkedéseket. Gyurcsány hozzátette: elsősorban adóreformot, valamint a foglalkoztatás és a szociális rendszer átalakításét tartja szükségesnek a kabinet.

További újdonság, hogy a miniszterelnök vezetésével új kormányzati kabinet jön létre: a Kormányzati Válságmegelőző és Válságkezelő Központnak (KVVK) Gyurcsány Ferenc mellett a gazdasági miniszter, a pénzügyminiszter, a szociális miniszter és a kancelláriaminiszter lesz a tagja. A testület kéthetente ülésezik és feladata a válság kezeléséhez szükséges szabályozási döntések előkészítése, illetve meghozatala, illetve adott esetben célzott, egyedi beavatkozás eldöntése a válság miatt bajba kerülő vállalatok és munkahelyek megmentése érdekében.

A KVVK mellett ugyanakkor tovább ülésezik heti rendszerességgel a Tukacs István kormánybiztos vezette szakértői válságkezelő testület is. A KVVK egyébként nem jár külön kormányzati apparátussal, így költséggel sem - tette hozzá a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: "szédítő és sorsfordító változások elején" van az ország, olyan változások jönnek, amilyet "még a szüleink sem láttak és nem lehet megmondani, hol van a válság mélypontja."

A kormányfő elmondta: az adóreform területén a kormány elsősorban a munka terheinek csökkentésén gondolkodik, emellett élénkítené az állami és nem állami beruházásokat, valamint a keresletet. "A jelenlegi helyzetben nem szabad adót emelni, hanem inkább kiadást kell csökkenteni" - fogalmazott a pártelnök-miniszterelnök. A foglalkoztatás területén az Út a munkához programhoz hasonlóan azokon a területeken, ahol a versenyszféra nem tud munkát adni, ott a helyi közösség kezébe adnának forrásokat. A szociális rendszerben pedig tovább erősítenék a célzottságot.

A miniszterelnök szerint ehhez a három területhez lehet parlamenti többséget szerezni és például a rendkívüli parlamenti ülésnap összehívásáról a kormányfő tájékoztatta is Fodor Gábort és Kóka Jánost az SZDSZ pártelnökét és frakcióvezetőjét.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: ezeken a legfontosabb területeken kívül a kormány hajlandó lenne változtatni a politikai képviselet és az igazgatás területein is. A kormányfő úgy fogalmazott: akár holnap hajlandó lenne megállapodni, egy egyfordulós, arányos, tisztán listás választási rendszerben és egy 200 fős parlamentben. Emellett a kormány olcsóbbá és hatékonyabbá tenné az önkormányzati rendszert is, ezek azonban kétharmados többséget igénylő kérdések.

A költségvetéssel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc elmondta: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy 4-5 százalék legyen a költségvetés hiánya, azonban a jelenlegi 2,6 százalékos terv "sincs kőbe vésve."

A miniszterelnök egyébként pénteken tájékoztatja az MSZP frakcióját, ezt követően vasárnap a kormány tagjaival, a frakció és az Országos Választmány vezetésével, valamint az MSZP megyei elnökeivel találkozik. Január 24-én a párt Országos Választmánya előtt mond beszédet, majd 28-án egész napos ülést tart a kormány, ahol már a kiosztott feladatok első eredményeiről, így az első módosításokról egyeztetnek. Szintén 28-án a kormányülést követően délután pedig újabb frakcióülést tart az MSZP.

A kormányfő egyébként azt kezdeményezi, hogy az Európa parlamenti választások idejére se függessze fel munkáját. A kormány ugyanis február végétől folyamatosan terjeszti a reformokhoz szükséges törvényeket az Országgyűlés elé.

Olvasóink írták

 • 13. achilleus 2009. január 17. 17:33
  „2009-01-17 10:44
  Hazánk kapja a legtöbb külföldi hitelt
  A legtöbb külföldi kölcsönt hazánk kapta nemzetközi pénzügyi szervezetektől - derül ki a valutaalap adataiból, amely a hitelválság hatásai miatt megsegítendő országoknak nyújtott összegeket veszi sorra. Eszerint még Pakisztán, Fehéroroszország, Lettország és Izland is jóval kevesebb hitelt vett fel pénzügyi egyensúlyának megőrzése érdekében. Ukrajna ugyan 16,5 milliárd dollárt hívhat le az IMF-től, de nem kap hitelt más szervezetektől, így hazánk az Európai Uniótól és a Világbanktól kapott hitelekkel együtt 25,1 milliárd dolláros eladósodással vezeti a sort.”
 • 12. Power 2009. január 16. 14:43
  „Hat éve tartanak a koalíciós "reformok" és mégis visszafelé haladunk, mint a rák. Hat év alatt majdnem ötszörözték az államadósságot. Hisz még valaki a kormány reformjaiban ezek után?
  A szocialista érában Kádárék nem csináltak ekkora államadósságot.”
 • 11. achilleus 2009. január 16. 13:11
  „Aranka2. Nem veszítene sokat a fidesz, sőt. A mostani rendszerben a kompenzációs (megyei, országos) rendszer miatt, az 5%-os listás eredményt meghaladó pártok olyan, az egyéni jelöltjeire leadott szavazatok, akik nem nyertek a választókerületükben - szétosztásra kerülnek ezen pártok kompenzációs listáin, ezért a jelenlegi rendszerben is szinte kizárt a 2/3-os arány! Tehát, a Fidesz nyugodtan belemehetne a Gyurcsány által javasolt megoldásba, mert bár lehet, hogy veszítene néhány képviselői helyet, de összességében az eredményt ez a rendszer nem befolyásolná jelentősen. Mellesleg a Jobbikkal együtt így még a 2/3-ra is esély van! Az 5%-os küszöböt pedig fenn KELL tartani!”
 • 10. spiler 2009. január 16. 11:11
  „miért feloszlatják?????????????????????????,,”
 • 9. papsajt 2009. január 16. 10:25
  „Burkoltan: ismét elqrtuk, de ezt bárki ekqrhatta volna.”
 • 8. aranka2 2009. január 16. 09:23
  „Igen, Achilleus, most azonnal kellene szaván fogni az mszp-t! A baj csak az, hogy a mostani rendszerben a fidesz esetleg reménykedhet a 2/3-os többségben, a sokkal arányosabb listásban sokkal kevésbé valószínű ilyen eredmény.
  A bejutási küszöb leszállításáról meg ne is ábrándozzatok, ez ugyanis a két nagyobbik pártnak nem érdeke.”
 • 7. KolompárRómeó 2009. január 16. 09:09
  „Es az ules hol lesz? A Bahamakon? Hova mennek szajat tepni az adofizetok penzebol? Kaja, pia, egyebek.

  "Magyarország nem engedheti meg magának, hogy 4-5 százalék legyen a költségvetés hiánya" - mondja ezt az, aki 10%-ra vitte. Koszonjuk a kovetkezetesseget, mindig is szavahihetonek ismertem ezt a lenyt.”
 • 6. achilleus 2009. január 16. 08:37
  „Kisokos! Nem vonom kétségbe, amit a 4-es hozzászólásban írtál (sőt eggyel több ok a változtatásra), én arra céloztam, hogy az átfogó változtatást, apró-cseprő egyetnemértések fogják megtorpedózni, mint például a bejutáshoz szükséges szavazatarány 5-ről 2%-ra csökkentése, amit itt - el nem tudom képzelni milyen apropóból - felvetettél.(Az "arányosság" az alsó korlát beiktatásával valóban sérül, de ez a "sérülés jelenleg is fennáll, és a 2% beiktatásánál is fennmarad.)”
 • 5. homer 2009. január 15. 21:06
  „További takarákossági lépésként, meg lehetne tartani az ogy.választást is az ep.vel egy időben...
  Persze ezt nem mernék bevállalni fletóék..”
 • 4. kisokos 2009. január 15. 20:22
  „achilleus !

  Igazad van, hogy vannak sürgetőbb dolgok is mint a választási törvény módosítása, de nem kerülhető ki, mert előbb-utóbb a nyakukba csavarodik. Az Alkotmánybíróság már 2-3 éve megállapította, hogy a jelenlegi egyéni választókerületi rendszer felosztása annyira aránytalan, hogy az sért bizonyos alkotmányos jogokat. Az Országgyűlés emiatt mulasztásos alkotmánysértés, vagy valami ilyesmi bűnben leledzik.
  Azzal példálóznak, hogy Veszprém megyében van olyan egyéni kerület ahol 27.000 fő szavazásra jogosult választ egy képviselőt, míg Pest megyében van olyan ahol több mint hatvanezer.
  Azt pedig borítékolom, hogy emiatt a 2010-es választási eredményeket bíróságnál fogja megtámadni a vesztes Mszp. Ezzel pedig egy hónapokig elhúzódó procedúra kezdődhet, aminek még az is lehet a vége, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti a választási eredményeket.
  Jelzem már a ferencvárosi időközi választást is bíróságon fogja emiatt megtámadni a Political Capital, meg valami magánszemély. Persze ez még csak aféle próbaper lesz, de már előrevetíti a jövőt.”
 • 3. achilleus 2009. január 15. 19:45
  „Mellesleg ez a választásitörvény-módosítási javaslat az "elterelő hadművelet". Sokkal húsbavágóbb dolgok jönnek itt, és nem másfél év múlva esedékesek, hanem kvázi azonnal. Szerintem ÁFA-növelés lesz, hogy milyen munkaterheket csökkentenek, az számomra rejtély (eddig ezeket a fidesz-baromságok körébe sorolták). Az újabb kormányon belüli testület létrehozása a Tukacs-féle mellé, valamiféle fixa-idea szerűség, amúgy tök felesleges. (Nem igaz, hogy a kormányfő ne csődíthetné maga mellé a minisztereit, amikor akarja, attól nem lesznek okosabbak, ha "bölcsek tanácsának", vagy akár az "univerzum lángelméinek csúcsorgazmusának" nevezik magukat.)”
 • 2. achilleus 2009. január 15. 19:33
  „kisokos 2009.01.15. 19:19
  "Persze ehhez a parlamentbe jutási küszöböt is le kellene szállítani 2 %-ra,"

  Na ez a baj Kisokos!! És pontosan ezzel a technikával fúrnak meg minden javaslatot. Szerintem, ha maradna az 5%-os választási küszöb, Gyurcsányt azonnal szaván kellene fogni! De mindig jön valaki egy "apró" problémával, és elutasítják az egészet, marad a 386 tökkelütött-ingyenélő, de jókat vitatkoznak és egymásra mutogatnak. A Fidesz helyében azonnal (!!) elfogadnám és megszavaznám, az eredeti javaslatot, úgy, ahogy Gyurcsány mondja!”
 • 1. kisokos 2009. január 15. 19:19
  „Na végre egy olyan javaslat is elhangzott Gyurcsány szájából amit maximálisan támogatok. 200 fős parlament, egy fordulós csak pártlistás szavazás. Persze ehhez a parlamentbe jutási küszöböt is le kellene szállítani 2 %-ra, még annak árán is, hogy így az Szdsz is ott lesz. Ez végre egy valóban költségtakarékos javaslat. Persze nyilván, hogy amikor ezt elmondta, tisztában volt vele, ez most az Mszp-nek kedvezne. Egyéni választókerületekben jelenleg tarolna a Fidesz. Ha a választók csak tisztán pártpreferenciák alapján szavaznának, az Mszp valamivel jobb eredményt érne el, mint a jelenlegi rendszerben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MTV elnökválasztás: újabb pályázatot írnak ki

Újabb pályázatot írnak ki az MTV elnöki posztjára - erről döntött csütörtökön a Magyar Televízió… Tovább olvasom