Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Rendőrség: megfelelő ideig voltak nyílvánosak az olajakták

Múlt november közepétől egészen december végégig nyilvánosan elérhető volt a rendőrség internetes honlapján a korábban szigorúan titkosnak minősített olajakták egy része, ezután azonban valóban lekerültek a weblapról.
A rendőrség közleménye szerint a nyilvánosságra hozatal időtartamáról nem szólt szabályozás, így a "közvélemény számára a hozzáférhetőség időtartamát az ésszerűség okán biztosították".

A Miniszterelnöki Hivatal bizottsága tavaly nyáron döntött arról, hogy felül kell vizsgálni az államtitokká minősített olajaktákat, és azokat nyilvánosságra kell hozni. A rendőrség több dokumentumot november 12-én tett fel a honlapjára, miután a személyes adatok törölték belőlük.

Ezek közül több irat is foglalkozott egy akcióval, amelyben - úgy tudni - Draskovics Tibor, a Pénzügyminisztérium akkori államtitkára, hétfőtől az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium vezetője is érintett volt. A rendőrök azt gyanították, hogy a vámosok minisztériumi nyomásra csökkentették egy olajos cég büntetését. Az eljárást végül megszüntették, mert a bűncselekményre nem volt megfelelő bizonyíték.

A miniszter az iratok novemberi nyilvánosságra kerülésekor közleményében azt írta: "1996-ban egy jogértelmezési vita kapcsán valakik ügyet akartak kreálni. A rendőrség ezt alaposan kivizsgálta és megállapította, hogy nem történt bűncselekmény. A jogértelmezési vitát pedig egy törvénymódosítás zárta le. Itt tehát nem volt és nincs is olajügy."

A papírok december 29-ig voltak elérhetők, majd azon a napon újabb dokumentumokat hoztak nyilvánosságra, ezek február 1-ig voltak megtalálhatók a honlapon. "Ezáltal megvalósult a MeH Nemzetbiztonsági Iroda vezetésével működött olajbizottság részére kitűzött feladat, a nyilvánosság tájékoztatása" - fogalmaz a közlemény.

A rendőrség ezután leszögezi, hogy a nyilvánosságra hozott titkos nyomozások anyagának közzétételének idejére szabályok nem voltak. "Így a közvélemény számára a hozzáférhetőség időtartamát az ésszerűség okán biztosítottuk".

Demeter Ervin, fideszes képviselő csütörtökön közölte: a kormányfő demokráciához fűződő viszonyát jól jellemzi, hogy a rendőrség honlapjáról levették a korábbi olajügyekről szóló dokumentumokat, amelyek terhelőek Draskovics Tiborra nézve.

Olvasóink írták

  • 1. hiszékeny 2008. február 15. 12:34
    „Nem hiszek a véletlenekben. Ne nézzenek hülyének minket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentettek két büntetés-végrehajtási vezetőt

Két büntetés-végrehajtási vezető felmentéséről döntött csütörtökön Dömény Sándor a BVOP parancsnoka.… Tovább olvasom