Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Rendőrségi autókat kaptak a polgárőrök

Használt, de jó állapotú, a rendvédelmi szolgálatból kivont gépkocsikat adott át Bajnai Gordon kormányfő az Országos Polgárőr Szövetségnek (OPSZ) kedden Budapesten.
A kormány összesen 132 olyan gépkocsit ad tulajdonba az OPSZ-nek, amelyet korábban a rendvédelmi szervek használtak. A miniszterelnök az első, műszakilag felkészített 32 járművet a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti laktanyájában adta át a 85 ezer tagot számláló szervezetnek.

A rendőrségtől 51, a büntetés-végrehajtástól 49, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatától pedig 32 alsó kategóriájú, használt, jó műszaki állapotban lévő, szolgálatból kivont jármű került a polgárőrséghez. A gépkocsikkal járőrszolgálatokat látnak majd el.

Bajnai Gordon az átadáskor mondott beszédében úgy fogalmazott: a polgárőrök hétköznapi hősök, önkéntes alapon, önfeláldozással mások biztonságát teremtik meg, hogy Magyarország jobb és élhetőbb ország legyen.

Hozzátette: a polgárőrség az idén már 250 millió forint költségvetési támogatást kapott, és a jövő évi tervezetben ennek háromszorosát, 750 millió forintot irányoztak elő a szervezet számára.

"Lesz pénz, van paripa is" - mondta a miniszterelnök, megjegyezve: a közbiztonság erősítéséért dolgozó "másik oldal", a rendőrség az idén és jövőre 7 milliárd forintos többlettámogatást kap.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Rend és biztonság elnevezéssel tízpontos közbiztonsági programot hirdetett meg. Elindult a településőrségi program pályázata, eddig 350 jelentkező 650 településőrre nyújtott be igényt - közölte a miniszterelnök, hozzátéve: ennek a programnak és a polgárőrségnek a segítségével elérhető, hogy minden településen legyen rendőr.

Túrós András nyugalmazott rendőr tábornok, az OPSZ elnöke a miniszterelnöknek azt mondta: szervezetük kidolgozott egy programot annak érdekében, hogy azokon a településeken, ahol nincs rendőr, önkormányzati segítséggel posztos polgárőröket alkalmazzanak. Ez a kezdeményezés kapcsolódna az Egy iskola - egy polgárőr elnevezésű programjukhoz, így nőne az állampolgárok szubjektív biztonságérzete és a polgárőrség társadalmi felelősséget vállalna a biztonságért.

Az OPSZ elnöke kitért arra, hogy a most átadott és a műszaki felkészítést követően átadandó 100 további autóval összesen 950 gépjárműve lesz a 2050 egyesületet tömörítő szervezetnek. Túrós András arra kérte a kormányfőt: jogszabályi módosítással vagy támogatás juttatásával érje le, hogy a polgárőrségnek a szolgálatra használt járművei után ne kelljen cégautóadót fizetnie, mert a 130 millió forintos kiadás megnehezítené a működésüket.

A gépkocsik átadásánál jelen volt Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Turi András szakállamtitkár, Bencze József országos rendőrfőkapitány és Tóth László, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának gazdasági főigazgatója.

Olvasóink írták

  • 1. Rosmary53 2009. október 13. 18:19
    „Már rááll a szemem a lopásra...azt olvastam, hogy rendőrségi autókat loptak a polgárőrök. Ugye, ha az ember sokat beszél egy témáról..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájkra készülnek a vasutasok

A napokban dönt a vasutassztrájk időpontjáról a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének sztrájkbizottsága. Tovább olvasom