Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Rendőrségi ellenőrzés az éjszakában

Folytatás az 1. oldalról.

Szalai Ottó és Gerebenics László már rutinos, összeszokott párost alkot: másfél évvel ezelőtt ők biztosították a helyszínt a Jereván-lakótelepi itallerakatban történt gyilkosságnál is.

Játéktermeket ellenőriztek

Járőreinket már várják az egyenruhás társak a Festő köz tájékán. A csapathoz csatlakozik Vig József Attila és Szántó Sándor, a Soproni Polgárőr Egyesület alapító tagjai, aznapi ügyeletesei.
Az akciócsoport aztán „nyakába veszi” a város kaszinóit, játéktermeit. Sorra látogatják az egységeket, körülnéznek, érdeklődnek, s talán nemcsak az alkalmazottakat, hanem még a vendégeket is megnyugvással tölti el a rendőri jelenlét. Akinek nincs félnivalója, az biztosan így érez. A diszkrét csöndet csak a játékgépek zaja zavarja meg. Ahol viszont a rablógyilkosság történt, még mindig zárt ajtókat találni; csak a mécsesek és a kitett tájékoztató utal a miértre. A rendőröket mindenütt ismerősként üdvözlik az éjszakai szórakozóhelyek teremvezetői és biztonsági őrei. Mivel a forgalom csütörtökre virradó éjjelen-hajnalon meglehetősen csekély, van idő szót váltani az elmúlt hetek borzalmairól, s a biztonságról. Hiszen nem pusztán rablógyilkosság fűződik e sajátos világhoz: néhány évvel ezelőtt egy öttagú banda körülállt és kinyitott egy játékgépet, s elvitt 3–400 ezer forintot. A zsaruknak végül sikerült rögtön elcsípni a társaságot. Akkor is Szalai Ottó volt a járőrparancsnok. Történt soproni játékterem ellen símaszkos támadás is.

P is lehetett volna áldozat

Az egyik kaszinó biztonsági őrét, Németh Attilát – aki nappal belsőépítészként tevékenykedik – különösen érzékenyen érinti a Színház utcai tragédia: – Korábban magam is abban a kaszinóban dolgoztam, amelynek két alkalmazottját meggyilkolták – mondja. – A lelőtt hölgy a kollégám volt, a fiatalembert azonban már nem ismertem. Hétfőtől csütörtökig éjszakánként egyedül láttam el a biztonsági őr és a kulcsos feladatát. Idővel jobb lehetőség kínálkozott, másutt helyezkedtem el. Bármennyire is sajnálom a fiatalembert, be kell vallanom: szörnyű belegondolni, ha nem lépek időben, lehet, hogy éppen én lettem volna az áldozat. Úgy hiszem, ha az ilyen egységekben többen dolgoznak éjjel – mint a mostani helyemen is –, az már eleve visszatartó erő. A biztonság pedig annál is inkább fontos a számomra, mivel a jövő hónapban fog megszületni első gyermekünk...
Sopron játéktermeinek és kaszinóinak munkatársai hasonlóképpen vélekedtek: mint mondták, bárhol, bármikor, bármi megtörténhet, mégis, a kettő vagy több alkalmazott együttes látványa nagy valószínűséggel meggondolásra készteti a bűnözőt. „Persze, jobb félni, mint megijedni” – vallja P. Zsolt (23), aki négy éve vállal éjszakai munkát. H. Linda és barátnője, Zsanett úgy fogalmaz: a tragédia után biztosan elgondolkodnak azok, akik eddig nem alkalmaztak biztonsági őrt. Megnyugtató érzés, hogy náluk többen is vannak éjszakánként.

Kábítószereseket is kerestek

A kora hajnali órákban megerősített akciócsoport Rózsás Imre főtörzszászlós, szolgálatparancsnok irányításával nemcsak a játéktermeket járta végig, hanem több más éjszakai szórakozóhelyet is, ahol a körözöttek és a drogosok szúrópróbaszerű kiemelése volt a cél. Kábítószerre utaló nyomokat – például fecskendőket – ez alkalommal sehol sem találtak. Az is igaz viszont, hogy teljes körű motozásra nem került sor.

Hajléktalanok és eltűntek

A rendőrségen aznap éjjel Varga Klára törzsőrmester látta el az ügyeletvezetői teendőket, akin a hajnali három óra ellenére egy csöpp fáradtság sem látszott. – Öt éve dolgozom a rendőrségen, s tapasztalatom, hogy vége azoknak az időknek, amikor csak pénteken és szombaton történtek nagyobb számban riasztások – mondja. – Manapság már teljességgel kiszámíthatatlan a hívásforgalom. A mai éjszaka azonban a csendesebbek közé tartozik: egy idős embert kellett visszakísérni a Kossuth utcai hajléktalanszállóra; egy győri férfi utazott jegy nélkül Sopronba; megint kaptunk bejelentést nevelőotthonosok eltűnéséről, s az Ágfalvi út egyik kátyúja miatt tönkrement egy autó lengéscsillapítója.
A taxisgyilkosság idején Varga Klára éppen szolgálatban volt, s a kettős gyilkosság hírére is a kapitányságra sietett. „A munkahelyen nincs idő feldolgozni az emberi tragédiákat, a munka, az intézkedések sorozata leköti minden energiánkat. Csak odahaza tudja átgondolni az ember, milyen szörnyűségek is történnek” – vallja a fiatal rendőrnő.

Farkas kapitány: Nincs szükség más munkastílusra

– A három soproni gyilkossággal kapcsolatban bebizonyosodott, városunkban nem bandaháború, leszámolás vagy a maffiához köthető bűncselekmény történt, hanem rendkívül szerencsétlen egybeesésről van szó. Épp ezért a kirívó esetek ellenére Sopront a nyugodt városok közé sorolhatjuk – nyilatkozta Farkas Gábor alezredes, Sopron rendőrkapitánya. – A rendőrség munkastílusával, munkaszervezésével összefüggésben tehát nincs szükség a változtatásra. Illetékességi területünkön éjjel-nappal egy időben 4-5 járőrautóval látjuk el feladatainkat. Ezen kívül gyors reagálású akciócsoportot, készenléti szolgálatot is fenntartunk. A rendőrség élvezi az önkormányzat anyagi támogatását, így túlórakeretet biztosíthatunk az éjszakai szolgálat megerősítésére. A közbiztonság fokozása érdekében kiváló kapcsolatot tartunk fenn a határőrséggel és a polgárőrökkel, ugyanakkor bűnmegelőzési és bűnüldözési munkánk hatékonysága szempontjából számítunk a lakosság együttműködésére is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Előellenőrzések” a schengeni csatlakozás előtt

A határőrség felkészült arra, hogy Magyarország 2007-ben csatlakozik a schengeni egyezményhez, s… Tovább olvasom