Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Rendőrségi szakértő: a kislétai gyilkosok megvannak

A rendőrség ugyanabba a körbe sorolja a nagycsécsi, a tatárszentgyörgyi, a tiszalöki és a kislétai gyilkosságot. Még soha nem ajánlottak fel 100 millió forintot a nyomravezetőnek, és más eseten sem dolgozott még 130 nyomozó.
A nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tisztjein óriási a nyomás: a közvélemény, a politika az elkövetők kézre kerítését várja. A rendőröknek azzal a tudattal kell dolgozniuk, a gyilkos bármikor újra lecsaphat; a legtöbb szakértő úgy véli, hogy magától nem hagyja abba.

Gyanúsítottnál azonban még nem tartunk: egy ország hátán fut a hideg, ha a "láthatatlan gyilkos" bűneiről esik szó. Annyit lehet tudni, hogy a rémtetteket általában vasárnapról hétfőre virradó éjjel követik el, a falu szélső házai a célpontok (melyek mögött már szántó vagy kukoricás van), általában felhős az idő (a polgári műholdak ilyen időben nem látnak), vagy zuhog (mint Tatárszentgyörgyön); így nyomok is alig maradnak. A helyszínek egyike sem esik 25 kilométernél távolabb az autópályától, de könnyen lehet, hogy a sztrádák figyelőkameráinak elemzése sem segít, hiszen egy jó autóval és éjjellátó készülékkel bármilyen dűlőúton elmenekülhetett a tettes. Komoly az esély arra, hogy az akciókat (legalábbis eleinte) néhány fős kommandó hajtotta végre, volt sofőr, biztosító, megfigyelő - írja a hetivalasz.hu.

Kiképzett gyilkosok

A bűncselekmények előkészítettsége miatt egyesek korábbi katonákat, rendőröket sejtenek a tettesek között. Ez nem elképzelhetetlen, de szakértőink arra hívják fel a figyelmet: az internetről ma már letölthetők olyan anyagok, melyekből bárki megtanulhatja, miként kell rajtaütni egy célponton. A Google Earth korában pedig szükségtelen a hosszas vizuális felderítés, hiszen az internetes térképen a legkisebb magyarországi település legutolsó háza is rajta van, a környezettel együtt.

Ráadásul az elkövetők mintha apránként jöttek volna bele piszkos munkájukba. A rendőrség szerint ők voltak azok, akik tavaly júliusban Galgagyörkön sörétes és golyós fegyverrel is rálőttek három házra. Egy éve pedig Piricsén dobtak Molotov-koktélt házakra, s az egyikből kilépő nőt súlyosan megsebesítették. Ugyanezzel a technikával dolgoztak Tatárszentgyörgyön idén februárban: a benzinespalacktól lángra kapó épületből kirohanó apát és kisfiát lőtték agyon - azaz az eszközt arra használták, hogy az áldozatokat kicsalogassák otthonukból. A rendőrség szerint a Kislétán használt sörétes puskával két másik esetben is lőttek, ami azért is furcsa, mert egy bűnöző általában megszabadul a gyilkos fegyvertől. Petőfi Attila ezredes, a nyomozást végző NNI vezetője a Figyelőnetnek adott hétfői interjújában elkülönítette egymástól a cselekedeteket: szerinte a tavaly novemberi nagycsécsi eset lehetett a vízválasztó. Ott voltak ugyanis az első halálos áldozatok (két embert öltek meg), s a rendőrtiszt szerint ez megbonthatta az eredetileg többfős kommandót. Leváltak azok, akik csak ráijeszteni akartak a cigányokra, s a gyilkos magányosan folytatta. Petőfi szavaiból kiderült a rendőrség (egyik) stratégiája: a nyomravezetői díj, a tanúvédelmi program és a csoport tagjai eltérő jogi megítélésének nyomatékosítása alapján valószínűsíthető, hogy a brigád korábbi tagjainak jelentkezését, vallomását várják.

"Az elkövetőnek a hatalom érzetét adhatja, hogy embereken éli ki vadászösztönét, s hosszabb-rövidebb megfigyelés után eldönti, kit öl meg" - mondja a Heti Válasznak Tarjányi Péter rendőrségi szakértő. Mint a terrorelhárító szolgálat volt őrnagya fogalmaz, a hatalom érzése könnyen eluralkodhat az emberen: a rendőrségnél ezért havonta szűrték a bűnözőket megfigyelő s később rajtuk ütő alegység tagjait. Tarjányi szerint egy sorozatgyilkosságnál eleinte nem látszik az egyéb esetben gyorsan napfényre kerülő motiváció. Úgy látja, nem magányos gyilkossal állunk szemben. A volt rendőr szerint az elkövetők pszichésen sérültek, de nem elmebetegek. "A gyilkosok már megvannak, csak még nem látjuk őket" - hökkent meg Tarjányi, aki állítását más sorozatgyilkossági ügyekkel támasztja alá. A tapasztalat azt mutatja, hogy a nyomozók által felhalmozott hatalmas adatmennyiségben gyakran már kezdetben ott rejtőznek az elkövetőkre vonatkozó információk, csak esetünkben még nem tudták kiszűrni őket.

Olvasóink írták

96 hozzászólás
 • 96. flexapja 2009. augusztus 24. 06:56
  „Senkit sem zavar, hogy a rendőrségi diadaljelentések mögött mennyi ellentmondás rejtőzik megint. Először hat személy lefogását említették, aztán csak négyét. Kezdetben úgy tudtuk, azzal bukott le a csoport, hogy lesből rálőtt a nyírpilisi cigány járőr kocsijára. Aztán: semmi közük az esethez, sőt nem is lőtt senki, magától esett ki az autó ablaka. Még izgalmasabb a DNS-vizsgálatok eredménye, amely, láss csodát, most azonnal megvan - Kiskunlacházán három hónapot kellett rá várni. A rendőrség azt is bejelentette, hogy hosszú ideje figyeli már a Debrecenben lefogott csoportot. Akkor miért engedték, hogy mégis gyilkolhasson Kislétán?”
 • 95. Hell 2009. augusztus 16. 16:00
  „IMÁDLAK flexsnake :D
  Jó ez a szám:D”
 • 94. flexsnake 2009. augusztus 16. 14:12
  „93.
  HétköznaPI CSAlódások : Mi nem tetszik?

  ,,Nyugodtan mondhatsz véleményt,
  sok ilyen fickó kéne még
  Neked még nagy jövőt jósolok,
  de elötte kiverjük a fogsorod

  Refr.:
  Mi nem tetszik?
  Üvölts te állat
  Mi nem tetszik?
  A fiuk már várnak
  Mi nem tetszik?
  Üvölts te állat
  Mi nem tetszik?
  A smasszerek várnak
  "

  :D”
 • 93. miniszterelnok 2009. augusztus 16. 01:31
  „moderálva off”
 • 92. flexsnake 2009. augusztus 15. 08:46
  „moderálva off”
 • 91. flexsnake 2009. augusztus 15. 08:43
  „90. kifelejtetted: és nem öl embert, sem állatot, tiszteli a törvényeket és soha még egy piroson sem ment át. Nem kapsz 100millát. Az elkövető személyiségrajza ráillik a legtöbb magát nemzeti radikálisnak beállító nácira.”
 • 90. arvisura 2009. augusztus 14. 17:35
  „Az elkövetőről alkotott jellemrajz, ráillik flexsnake-re.
  Az összes hozzászólása felsőbbrendűséget sugall, és isteníti a rendvédelmi szerveket, jár lőgyakorlatokra, stb.
  Ez egy 100 milliós tipp volt!”
 • 89. flexsnake 2009. augusztus 14. 15:28
  „85. büntetett előéletűként nem hiszem hogy te lőgyakorlaton részt vehetnél.... Minden egyes darabbal el kell számolni.
  A dns azonosítás meg teljesen elfogadott lesz az új világrendben. Nincs is olyan messze. Már alakul a dolog.”
 • 88. maci52 2009. augusztus 14. 12:57
  „A szekerce is meg van,igaz hogy beleesett a Tiszába,de meg van,csak nincs nálunk!”
 • 87. lidocain 2009. augusztus 14. 11:35
  „egy francokat vannak meg.nem is lesznek,majd ráverik a balhét valami félkegyelműre mint lacházán.”
 • 86. Mathiasking 2009. augusztus 14. 09:20
  „59. hozzászólás flexsnake 2009.08.13. 16:03

  Adatvédelmi aggálya van a dolognak! USA-ban sem teszik!”
 • 85. Mathiasking 2009. augusztus 14. 09:18
  „64. hozzászólás flexsnake 2009.08.13. 16:52

  Hallottál-e már az egyedileg gyártott lőszerről? Esetleg adnék egy másik tippet: A rendvédelmi szervek lőgyakorlatain a lőszer elszámolás csak a kiadáskor veszik szigorúan. Ott is lehet "spórolni". Aztán meg egy másik éjszakai lőgyakorlaton felhasználják. Nos?”
 • 84. Sziszifusz 2009. augusztus 14. 09:06
  „82. .suhym!
  "Sokszor csinált hírt ebből a DM!", vagyis már többször áttárgyaltuk ezt a témát (a könny is elapad egy idő után)!”
 • 83. petymeg41 2009. augusztus 14. 07:46
  „74. QM!
  Teljesen igazat adok! A mi házunkban is lakott egy család - már kiköltöztették őket. Ez a család viszonylag normális életmódot folytatott eleinte, csak éppenséggel a ház központi villanyára "rákapcsolódtak", nem fizették a lakbért, és olyan kuplerájt csináltak az udvaron, hogy az egész házat ellepték az egerek. Volt ott vagy 20 számítógép, monitor, szekrények, meg minden. Nem beszélve az iszonyatos nagy rokonságról! Azt a kis lakást 3 embernek utalták ki (apa,anya,gyerek) és a végén már nyolcan laktak ott.
  Valahogy a Cigány Önkormányzatnak kéne rájuk hatni, ha már beköltöztetik őket a belvárosba, akkor valamiféle normához kellene igazodniuk. De, nem! Ők tényleg azt csinálhatnak, amit akarnak!
  Valamikor, mielőtt még nem alakították át a Szent István teret, úgy este fél kilenc fele battyogtam ott, mikor velem szemben jött hat markos roma legény meg egy nő. Hát én bizony féltem! Akkor ott, ki volt a kisebbség? Engem ki védett volna meg tőlük?
  Minden esetre a gyilkosságok szörnyűek, hiszen tény és való azért mégis csak embert ölnek! Valahogy nagyon nem jól van ez így!”
 • 82. .suhym. 2009. augusztus 14. 06:20
  „81. hozzászólás Sziszifusz 2009.08.13. 23:58

  "Több száz hozzászóláson keresztül sajnálkozott, ítélte el mindenki, szinte minden hozzászóló a gyilkosságot!"

  Légy szíves olvasd vissza, aztán majd rájössz, hogy mi is a mai magyar szomorú valóság.:(((
  Bár lehet moderáltak több hozzászólást....jogosan!”
 • 81. Sziszifusz 2009. augusztus 13. 23:58
  „80. WEB!
  Sokszor csinált hírt ebből a DM! Több száz hozzászóláson keresztül sajnálkozott, ítélte el mindenki, szinte minden hozzászóló a gyilkosságot! Mit akarsz még?”
 • 80. web 2009. augusztus 13. 23:18
  „Úgy látom azon senki sem gondolkozik,hogy ezeknek, akik ölnek mindegy, hogy kit. Jusson már végre eszébe néhány kritikusnak. Ezek embereket öltek.”
 • 79. Sziszifusz 2009. augusztus 13. 23:14
  „A 64. hozzászólásában flexsnake megemlíti, hogy annak nem kell elrejteni a fegyvert, aki minden nap használja! Jogos a felvetés, és kiegészíteném azzal a ténnyel, hogy Tatárszentgyörgyön a éjszaka, a tett elkövetésekor havazott, de a reggel a frissen hullótt hó tetején találták meg a lőszerhüvelyeket! A puskából kivett, vagy alsó csőtáras puska esetén kilökődött hüvely még forró, úgyhogy bele kellett volna olvadnia a hóba! A hüvelyeket később, a havazás és a gyilkosság után tették a frissen hullott hóra, csak az a kérdés, kik? Egyértelmű, hogy olyan, aki a gyilkosságtól reggelig a helyszínen tartózkodott!
  Ez pedig cigány, rendőr, helyszínelő lehetett csak, mert másokat elvileg nem engedtek oda! A hüvelyekre nagy óbégatással a cigányok hívták fel a figyelmet, tehát valószínűleg ők tehették oda, vagyis nem rendőrök lehettek a "bűnjelet biztosítók"!
  Viszont, ha a lőszerek hüvelyei meglettek, flex által említett módon visszakereshetők, HA nem lopott, vagy külföldi származásúak (külföldi lőszer esetében nehezebb visszakeresni, de nem nem lehetetlen egy kis szerencsével)!
  De legyen külföldi, nem beazonosítható! Akkor is ki tette oda? Egy biztos, nem az akit lelőttek! Rajta kívül bárki, aki a lezárt területen belül "tevékenykedett"!”
 • 78. Lúdasmatyi 2009. augusztus 13. 22:58
  „Mind egyforma.”
 • 77. AranyKözépút 2009. augusztus 13. 22:51
  „Nem tudom miért kezelik készpénznek, hogy itt a cigány gyűlölet a fő motiváció,hisz....nem ellenszenves cigókat nyirtak ki. Nem azt a dagadt ingyenélő fajtát, hanem pl az utolsóként meghalt nőnek is csak 2 gyereke volt, nem is volt olyan oláhcigáy külseje...volt munkája...
  szóval...én nem őt nevezném fő ellenszenvesnek, nem hiszem, hogy rajta állnék bosszút ha utálom a cigányokat. Ezen miért nem gondolkodnak el?!”
96 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Román kisbusz balesete az M7-esen, tíz sérült

Tízen sérültek meg abban a balesetben, amely csütörtök hajnalban történt az M7-es autópálya… Tovább olvasom