Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Rendszeresített könnygázzal oszlatott a rendőrség szombaton

A rendőrségnél rendszeresített könnygázzal oszlattak a rendőrök szombaton a fővárosban, a 64 Vármegye Ifjúsági Szövetség agresszióba forduló tüntetésekor.
Korábban több radikális internetes portálon is megjelent, hogy a rendőrség a tömegoszlatáskor CR harci gázt - a rendőrségnél valójában használtnál tízszer erősebb anyagot - használt.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, szeptember 20-án délutánra több, nagy tömegeket vonzó tüntetést is bejelentettek Budapesten. A Magyar Demokratikus Charta és az Országos Cigány Önkormányzat rendezvénye békésen zajlott le. A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom tüntetése azonban erőszakba torkollott: a demonstrálók ugyanis dobálni kezdték a Szabadság térre kivezényelt rendőröket, akik emiatt oszlatni kezdték a tömeget. Az összecsapás a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Andrássy úton, az Izabella utcában és a Szondi utcában is folytatódott: a demonstrálók kövekkel és a kezükbe akadó tárgyakkal támadtak a rohamrendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

Az ezt követő napokban főleg radikális hírportálok beszámolói alapján terjedt el, hogy a rendőrség nem engedélyezett könnygázt használt, hanem úgynevezett CR harci gázt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerdai tájékoztatása szerint a rendőrség a szombati tömegoszlatáskor kétféle, engedélyezett könnygáz gránátot használt. Ezek a rendőrségnél rendszeresített kényszerítő eszközök típusairól és fajtáiról szóló rendelet mellékletében szereplő 40 milliméteres Skat Shell CS könnygázgránátok és CS hatóanyaggal ellátott univerzális könnygázgránátok - UKG-200típusút - voltak. A könnygázt használó rendőrök a gránátokat és a spray-t is a használati utasításnak megfelelően alkalmazták. Mind a két könnygázgránát rendszerbevételi javaslatát 2007. szeptember 14-én hagyta jóvá az igazságügyi és rendészeti miniszter.

A Független Hírügynökség információi szerint a különbség a két gáz, a CS és a CR között a hatóanyaga, illetve a hatóanyag különbségből adódó erejük között van. A CS gáz hatóanyaga az orto-klorobenzilidén-malononitril, ami a nyálkahártyákon keresztül irritálja a szervezetet, könnyeztet és köhögtet. A CR egy körülbelül tízszer erősebb anyagot, adibenz-oxazepin-t tartalmaz, ami ingerli a bőrt is, fájdalmat, köhögést és akár ideiglenes vakságot is okozhat.

Olvasóink írták

 • 11. flexsnake 2008. szeptember 30. 16:35
  „Megérdemelnék a ciklont is :D Egyébként igazán sajnálom hogy nincs még EU szabvány a tömegoszlatásra.Esetleg puhább gumiból készülnének a gumibotok hogy annyira ne fájjon mert ha erősen ütnek akkor az EU szabvány felet van.Vagy esetleg a könygázakat is lecserlhetnénk mondjuk hagymára és frissen pucolt hagymákat dobálnánk, az nem okoz akkora riadalmat.Mondjuk akkor meg az volna hogy miért nem adjuk inkább a szegényeknek, mondják ők akik millios károkat csinálnak forradalom cimszóval, de otthon meg egy szóra indulnak porszivózni mert félnek az aszonytól, a nagymagyarok.
  Igazán nyomhatna élesben az amcsi SWAt alakulat egy bemutatót egy ilyen kis hajigáláson.Ott aztán feküdne az egész tér percek alatt mert ők nem csak puffogtatnak hanem rendet csinálnak.Persze őket nem tömegoszlatásra képzik.
  Vezessék be itthon is a sokkolót aki már kapott belőle az ugy fog iszkolni ha meglátja hogy képes a saját lábát eltörni.
  Ja akkor meg ilyen cikek jelennének meg: Szivritmusszabályzós tatát sokkoltak a rendőrök.
  Ez az egész már vicc.Miért nem háborodnak fel hogy olyan durván bilincselték meg a móri mészárost vagy hogy a szegény bünőzőkkel olyan keményen bántak, szegények.”
 • 10. walaki 2008. szeptember 27. 19:36
  „No! Megint vízgereblyézés.
  Prehistoric!
  Felesleges itt hisztériázni. Azt okkal kétlem, hogy Posta Imre ott állt a belvárosban és vegyelemezte az alkalmazott gázt, majd a homlokára csapott és megírta a levelét. Kérnék szépen egy példát a HARCI gáz hatására bárkin is!
  Hurrrá!
  Már megint a régi lemez: "védjük a rendbontókat és támadjuk a rendőrséget!"
  Rohadtul elegem van az ilyen hisztérikákból, legyen az hím vagy nőnemű.”
 • 9. Prehistoric 2008. szeptember 25. 21:05
  „Nem vitatkozom veled, mert felesleges. Nem értelmetlen pusztítást kellene csinálni, de beletörődni sem kell mindenbe. De nem érdekelsz.”
 • 8. eqincu ocha 2008. szeptember 25. 17:25
  „Prehistoric, vagyis 6-os!
  Ha mindenki békésen tüntetne, akkor nem vetnének be ellenük könnygázt, és nem kezdenék szétoszlatni a tömeget!
  Akkor sem lenne változás, ahogy most sincs, hogy a sok barom több milliós kárt csinált! De aki hülye az haljon meg!
  Én kívánom, hogy menj el Te is tüntetni, és kezd el szétverni a belvárost! Ha te is ott vagy, akkor biztos lesz változás!
  Szánalmas, csak sajnálni tudlak!”
 • 7. kérdezem én 2008. szeptember 25. 16:46
  „Kérdésem: Németországban, Olaszországban, Franciaországban, hogy csak uniós országokat említsek, milyen könnygázt használnak az agresszív, vandál, gyújtogató huligánbanda ellen? Csak úgy kérdezem. Én úgy láttam a tv-ben, hogy ott, akit lefújnak, falnak megy, akit levízágyúznak, az nem kel fel.”
 • 6. Prehistoric 2008. szeptember 25. 15:59
  „4-es! Persze, menjünk haza, ha azt mondják... meg ki se menjünk az utcára. Mosolyogva hagyjuk, hogy kiárusítsák az országot, tönkretegyenek mindent, tegyük a nyakunkat a tőkére, ha azt akarják...egyébként nem voltam ott, de nő létemre szívesen ott lettem volna. Te vagy a nevetséges. Vagy sírnivaló. És még az sem vígasztal, hogy az én gyerekeimmel együtt valószínűleg a tieid is modern kori rabszolgaként fognak élni egy, a palesztinok sorsára juttatott országban.”
 • 5. trainman 2008. szeptember 25. 14:46
  „Érdemes elolvasni az egyik rendőrszakszervezet kérdéseit!Vannak kommentek is!”
 • 4. eqincu ocha 2008. szeptember 25. 09:38
  „Posta Imre, Te és Társaid is húzzanak haza a rendőri felszólításra, és akkor nem alkalmaznak ellenetek "harcigázt" !!!!
  Ennyi!
  Tán még a rendőrség kérjen elnézést????!!!
  Nevetséges!”
 • 3. Prehistoric 2008. szeptember 25. 06:46
  „Posta Imre, a rendőrség idegen irányítású ÁVH-vá válását leleplező volt őrezredbéli pszichológus nem csupán lélelkbúvár, hanem vegyvédelmi üzemmérnök is. Ilyen minőségében alapos okkal feltételezi, hogy a magyarellenes rezsim által a tőlünk ellopott pénzen, ellenünk bevetett szombati harci gáz akár halált is okozhatott volna. Alább Posta levele az Országos Kémiai Biztonsági Intézethez.

  Címzett:

  OKK - Országos Kémiai Biztonsági Intézet

  Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat
  Információs Központ


  Tisztelt Balázs Andrea osztályvezető!

  Bejelentéssel kívánok élni a 2008. szeptember 20-án, Budapesten a Szabadság téren és annak környékén, a Magyar Köztársaság rendőrsége által tömegoszlatás céljából alkalmazott, vegyifegyvernek minősülő gáz alkalmazásával kapcsolatban. A megjelent információk szerint a rendőrség egy CR nevű anyagot alkalmazott olyan közegészségügyileg is aggályos mennyiségben, amely akár halálos következményekhez is vezethetett volna. Az önök honlapján a terroristák által alkalmazott anyagok között is fellelhető vegyi anyag ilyen felelőtlen, szakértelmet nélkülöző felhasználása súlyos fiziológiai következményei mellett arra is alkalmas, hogy pánikot keltsen egy hivatalos rendezvényen megjelent hallgatóság körében, ezzel is fokozva a szer felhasználásának vétkes következményeit. A rendőrség tudatos és célirányos, ilyen irányú szakmailag megkérdőjelezhető fellépése, és a vegyifegyver alkalmazása magas, zárt teret alkotó épületek és statikus meteorológiai viszonyok között, sok egyéb kérdést is felvet.

  Kérem Önt, hogy tegye meg a szükséges intézkedését az eset kivizsgálása érdekében!

  Várom válaszát!

  Köszönettel és üdvözlettel:

  2008-09-23

  Posta Imre
  vegyivédelmi üzemmérnök, pszichológus”
 • 2. trainman 2008. szeptember 24. 21:45
  „Nyugodjon már békében az úgynevezett politikai elit!Durvák, kötekedők, agresszívek, bűnözők és még panaszkodnak meg vádaskodnak is!Nagy a média hatalma!A jövő meg lassan oda!Könnygáz az van,meg vízágyú!Éljen!”
 • 1. budai 2008. szeptember 24. 18:58
  „Nyugodjanak már meg és menjenek a picsába ezek az úgynevezett radikális barmok! Durvák, köteketők, agresszívek, bűnözők és még panaszkodnak meg vádaskodnak is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem ezer extasy a kocsiban

Majdnem ezer darab kábítószergyanús tablettát - vélhetően extasyt - foglaltak le a rendőrök még múlt… Tovább olvasom