Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Rengeteg hibát találtak a magyar egészségügyi ellátásban

Lesújtóan rossz a magyar egészségügyi ellátás - derül ki a svéd Health Consumer Powerhouse felméréséből. Magyarország a vizsgált 29 ország közül a 24. helyre került, az itthoni ellátásnál - a lajstrom szerint - mindössze a román, a litván, a lengyel és a bolgár rosszabb.
A listát az osztrákok vezetik, majd a hollandok, a franciák és a németek következnek. A különböző szempontok alapján összesen ezer pontot lehetett elérni, az éllovas osztrákok 805 pontjával szemben a magyar egészségügy mindössze 513-at kapott.

A kutatásban számos paramétert állítottak fel, s ezeket kiértékelve rangsorolták az egyes országokat. Az öt alapkategória: a betegek tájékoztatása, a várakozási idő a beavatkozásoknál, a rendszer eredményei a statisztikák tükrében, a "bőkezű juttatások", illetve a gyógyszerekhez való hozzáférés.

A hazai egészségügyi rendszert a következők miatt marasztalják el: a betegszervezeteket nem megfelelően vonják be a döntéshozatalba, nem kielégítő a biztosítási rendszer a műhibákra vonatkozóan, kevés háziorvos használ elektronikus betegadatbázist, nem könnyen hozzáférhető a kamarai tag orvosok listája, nincsen állandó telefonos vagy internetes információs rendszer, sem pedig megfelelő rangsora az egészségügyi szolgáltatóknak.

Nem lehet közvetlenül szakorvoshoz fordulni, túl sok nem akut műtétre kell várni legalább 90 napot, túl sokan halnak meg szívinfarktusban, magas a csecsemőhalandóság aránya, kevés diagnosztizált rákbeteg él tovább legalább öt évet a betegségével, túl sok az elkerülhető elhalálozás. A rákbetegséget kezelő gyógyszerek, és a gyógyszerek általában is lassan kerülnek forgalomba.

A közép-kelet-európai országok ellátórendszerei közül az észt 12., a cseh 15. helyezést ért el, ami azt mutatja, hogy az egészségügyi rendszer minősége nem feltétlenül attól függ, mennyi pénzt pumpálnak az ágazatba.

Ha ez így lenne, akkor Svájcnak, vagy Luxemburgnak kellene az élen állnia, ahol egy főre vetítve évente több mint 5, illetve 4 ezer dollárt költenek az egészségügyre. A magyar költés 1321 dollár, ami a 21. helyre volt elég, ennek körülbelül a feléből, 771 dollárból Észtország egészen a 12. helyig jutott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az őszi szépségre hangolás lépésről lépésre

Amíg a természetben az ősz az elmúlás, addig a kozmetikai szalonokban ez a bőr megújításának, a test… Tovább olvasom