Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Restaurálás előtt utoljára láthatók a bükkábrányi ősfák

Két napig még bárki megnézheti a mocsári ciprusokat Miskolcon, aztán két évre eltűnnek a szem elől. A miskolci Herman Ottó Múzeum udvarán kiállították a tavaly nyáron, a bükkábrányi külszíni bányában talált 8 millió éves ősfákat.
Kedd délutánig egymást váltják az iskoláscsoportok a múzeum udvarán kiállított ősfáknál. A múzeum mögött nemrég felépített speciális épületben óriási fémtartályok állnak. Azokba emelik majd be daruval az udvaron álló fatörzseket. Egy fa már bent van, homokágyban várja meg, mi lesz a két éves kísérlet végeredménye. Korábban ugyanis sehol a világon nem próbáltak még ekkora törzseket sűrű cukoroldatban konzerválni. Eddig a szükséges cukormennyiség fele, 23 tonna gyűlt össze az adományozók révén. Eddig 32 millió forintot költött a múzeum a restaurálásra, és lesznek még kiadások bőven.

Veres László, a Herman Ottó Múzeum igazgatója elmondta, csak az első feltöltésnél, május elején 210 köbméter vízre lesz szükség, és komoly kiadást jelent majd azoknak a vegyszereknek a beszerzése, amely a víz algátlanításához kell.

Az ősfa-erdőre tavaly júliusban bukkantak a bükkábrányi bányában. Tíz törzset sikerült megmenteni. Hatot az ipolytarnóci látogatóközpontban állítottak ki. A Miskolcra szállított négy fát a restaurálás után, a később felépülő, föld alatti múzeumban állítják majd ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétharmadával nőtt a kullancsfertőzések száma

Tavaly csaknem kétharmadával többen betegedtek meg kullancsok miatt, Magyarországon mint egy évvel… Tovább olvasom