Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Részben jogellenesnek nyilvánították a VDSZSZ sztrájkját

Jogellenesnek nyilvánította a 10 százalékos béremelést célzó VDSZSZ sztrájkot hétfőn a Fővárosi Munkaügyi Bíróság.
A privatizációs bevételből származó juttatásokra irányuló sztrájkkövetelés azonban nem minősül jogellenesnek, a bíróság döntése szerint. A szakszervezet február elsején hajnali három órától délig, valamint február 4-én 3 órától lépett sztrájkba. Ez utóbbit határozatlan időre hirdették meg, de végül 7-én délben lefújták.

A VDSZSZ Szolidaritás 2007. július 1. óta követelt 10 százalékos béremelést és a MÁV Cargo privatizációból származó bevételből egyszeri 2,5 havi átlagkeresetnek megfelelő juttatást. A MÁV-START szerint e követelések a sztrájktörvénybe ütköznek, hisz a munkabeszüntetést a kollektív szerződésben rögzített megállapodás megváltoztatása érdekében a szerződés idejének hatálya alatt indították.

A bíróság döntése értelmében a munkáltató és az öt reprezentatív szakszervezet között 2006. december 30-án kötött négyéves együttműködési megállapodás része az éves bérmegállapodás, továbbá az a kikötés, hogy annak kikényszerítésére a szakszervezetek nem kezdeményezhetnek sztrájkot. Az előbbitől eltérő megítélés alá esik a privatizációs bevételre irányuló igény. A kollektív szerződés ugyanis nem rendelkezik privatizációból származó juttatásokról, ezért nem is lehet vizsgálni a megállapodás időbeli hatályát - áll a Fővárosi Bíróság sajtótitkárságának közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákokon gyakorolták a tömegoszlatást

Emberekkel kísérletezés, az emberi méltóság megsértése - alkotmányellenesnek ítélte az állampolgári… Tovább olvasom