Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Részben megváltoztatták Szabadi Béla ítéletét

Részben megváltoztatta kedden a Fővárosi Ítélőtábla Szabadi Béla korábbi ítéletét és az egyik vádpont, a repülőjegyek vásároltatásával elkövetett hűtlen kezelés vádja alól felmentette a volt államtitkárt.
Egyebekben bűnösnek találták Szabadi Bélát, ezért "kiszabottnak tekintette", vagyis helybenhagyta a Fővárosi Bíróság négy év próbaidőre felfüggesztett 2 éves börtönbüntetését. Az államtitkár két volt munkatársa pénzbüntetést kapott, egy vádlottat pedig felmentettek.

Szabadi Bélát, Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egykori helyettesét, volt országgyűlési képviselőt 2006. október 17-én 2 év, négy éves próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság, ugyanakkor négy vádlott-társát pénzbüntetésre ítélte, hatot pedig felmentettek.

A Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett másodfokú ítéletében a repülőjegyek vásárlásával kapcsolatos hűtlen kezelés vádja alól felmentette Szabadi Bélát, kimondva: nem bűncselekmény, hogy titkárságvezetőjének is első osztályú repülőjegyet vásároltatott. Két esetben viszont bűnösnek találta az Ítélőtábla a volt államtitkárt hűtlen kezelésben, mint felbújtót, mert utasította a TIG Kht., illetve a Concordia Rt. vezetőit, hogy munkatársaival, titkárságvezetőjével, illetve gépkocsivezetőjével kössenek szaktanácsadói szerződést, de "semmilyen konkrét munkavégzés nem történt". Ugyancsak megállapította az Ítélőtábla Szabadi felelősségét hivatali visszaélésben, mert az egykori államtitkár a hozzá tartozó cégeket utasította, hogy kössenek reklámszerződéseket az FTC-vel.

A másodfokú ítélet indoklásakor a büntető tanács elnöke, Tóth Éva bírónő hangsúlyozta: a büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy 8 éve folyik a büntetőeljárás, valamint azt is, hogy Szabadi Béla sok éven át végzett felelősségteljes munkát és évek óta súlyos beteg.

Az ítélet nem jogerős, mert ellene az ügyész súlyosításért a Legfelsőbb Bírósághoz fellebbez, a vádlottak és védőik pedig teljes felmentést szeretnének.

Olvasóink írták

 • 5. kaboca 2009. február 05. 21:18
  „mekkora m-ha vagy elek! ha nem lenne politikus egy likvidált pártból, soha nem került volna bíróság elé, mert nem követett el semmit!
  ha a bíróságok abból ítélkeznek, ami előttük van, akkor nincs szükség rájuk. nem véletlen, hogy az ügyészség ilyen "eredményes": a váderedményessége 98 %.”
 • 4. Dr. Szabadi Béla 2008. május 02. 22:20
  „Kért Eleknek üzenem: ha valamit tudna peremről, nem írna ilyeneket. Közhelyeket kár írnia, bölcsességeket is. Mert igaz, hogy holló a hollónak nem vájja ki a szemét, de ez a bírókra igaz, én meg nem vagyok bíró. Ha nem hallott volna eddig arról és ha nem is tapasztalta, jegyezze meg: ember embernek farkasa.
  Kívánom, hogy legalább egy hétre élje meg, milyen börtönben lenni. Ha netán ártatlan lenne, ott lenni még nagyobb élvezet. Ehhez útravalóul olvassa el könyvemet. Ha pedig tájékozódni akar és nem csak köpködni, nézze meg honlapomat:
  http://www.szabadibela.hu/
  Dr. Szabadi Béla”
 • 3. Cseter János 2008. április 30. 07:30
  „Szerintem a Bíróságok, abból ítélkeznek ami előttük van! Ha a vád vagy az eléjük tett anyag esetleg híányos akkor selejtes munka (ítélet) születik! Persze az sincs kizárva, hogy felszínes a munka, mivel a magyar bírókat nem lehet e téren sem felelősségre vonni! A Nemzetközi bíróság is csupán a Magyar Államot bünteti és nem a károkozót a posztjára esetenként alkalmatkan egyént! No meg az sem utólsó, hogy ha egy megyei bíró sáros egy-egy ítéletben akkor azért a Legfelsőbb Bíróság Elnök széke is inog! Így nem is vitás ebben az országban, hogy nem csak a mundér hanem a talár szennyesének a takargatása ép oly fontos mint annaka becsületének látszatának megörzése!”
 • 2. Boróka 2008. április 29. 18:37
  „Isten malmai-nál, már csak isten barmai őrölnek lassan!!! Szégyen gyalázat!!! Az ilyen "malmozó" bírákat, bíróságokat kéne NEM Felfüggesztett börtönnel sújtani!!! Éveken át húzzák-vonják, mint a rétestésztát!! Ha nem ért hozzá, adja vissza a tandíjmentes diplomáját, és húzzon el a p...ba... MIért kapják ezek a dilettánsok a fizetésüket????”
 • 1. Kért Elek 2008. április 29. 16:27
  „Kutya, kutyát nem bánt, holló, hollónak nem vájja ki a szemét!!!!
  és még sorolhatnám.
  Bezzeg ha nem politikusról, vagy államtitkárról lenne szó, már régen a börtönben rohadna, és leszarná a bíróság a betegségét is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány is elment a Népszava előtti ellentüntetésre

A miniszterelnök mellett Hiller István, Lendvai Ildikó, Gusztos Péter, Horváth Csaba és Csécsey Béla… Tovább olvasom