Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Részvénytársaság lesz a Főszerből

Rövidesen részvénytársasággá alakul az a Főszer-Elektroprofil Kft., amelynek ügyvezető igazgatója kapta meg fél évvel ezelőtt a Délmagyarország Presztízs Díját. Az Év üzletembere cím birtokosa, Lakatos Jenő szavaiból az derül ki: nincs olyan döntés, amelynek meghozatalában legközelebbi munkatársai ne vennének részt. Ezért fontosnak tartotta, hogy a cég történetének egyik legmeghatározottabb lépéséről ne egymaga nyilatkozzon.
Kell egy csapat. Az év üzletembere és közvetlen munkatársai: balról jobbra Hajdú Szabolcs, Dunai Károly, Lakatos Jenő és Kispéter Gábor. Fotó: Karnok Csaba
A napokban tartották a száz százalékban magyar és dolgozói tulajdonban lévő Főszer-Elektroprofil Kft.-nél a leendő részvénytársaság alakuló taggyűlését. Zrt.-vé válva szeretnének az eddigieknél is gyorsabb ütemben fejlődni, jobb piaci helyzetbe kerülni – mondta el Lakatos Jenő, a cég ügyvezető igazgatója, a Délmagyarország Presztízs díjasa.

A 2005-ös esztendőben az Év üzletemberének választott cégvezető rámutatott: hosszú mérlegelés előzte meg azt a döntést, amelyben a különböző területek felelősei és a tulajdonostársak is egyetértettek. Már a Presztízs Díj átadását, 2005 novemberét követően összehívták az első taggyűlést ebben a témában, mert jó ideje tudták, hogy a jövő fejlődését, a cég megítélését alapozzák meg az átalakulással. „Azokban a munkákban, amelyek megszerzéséért küzdünk, a versenytársak szinte mindegyike részvénytársaság, holott gyakran kisebbek, mint mi" – mondta Kispéter Gábor kereskedelmi és vállalkozási igazgató. Noha elvben nincs jelentősége, hogy „jelentkeznek be", látszik, más szemmel néznek a részvénytársaságra. Nagyobbnak gondolják azokat a társaságokat, amelyek neve mellett az rt. – zrt. – áll.

Életút

Ma két diplomája van annak a Lakatos Jenőnek, aki villanyszerelő szakmunkásként kezdte pályáját, és jelenlegi cége valahai anyavállalatánál, a Főszernél került egyre feljebb a ranglétrán. A rendszerváltás után, 1992-ben alapította meg a Főszer-Elektroprofil Kft.-t. Folyamatos tanulással ért el a csúcsra, két nyelven, angolul és németül beszél. Környezetétől, közvetlen munkatársaitól csak azt várja el, amit saját magától is: az állandó megújulást, a helytállást, a kemény napirendet.

Hajdú Szabolcs pénzügyi igazgató elmondta, a cég 1992-es megalakulása óta mindig visszaforgatták a megtermelt jövedelmet, ezzel növelve a saját tőkéjüket. A részvénytársaság jegyzett tőkéje azonban a duplája lesz a jelenleginek. Ez azért fontos, mert nagy nemzetközi tendereken olyan szempontok alapján is minősítik a társaságot, mint a jegyzett tőke nagysága, s a hozzá kapcsolódó mutatók. Elmondta, ma Magyarországon és a környező országokban nincs olyan jellegű beruházás, ahol ne fogadnák a Főszert. Szerinte a cég felkészültsége, szervezettsége, nagyságrendje alkalmas arra, hogy gigaméretű munkákban legyen jelen.

„Az elmúlt fél év során olyan beruházási pályázatokat nyertünk – mondta Dunai Károly szolgáltatási igazgató –, amelyekkel a gyártóműhely kapacitását szeretnénk növelni." Folytatódnak azok a fejlesztések is, amelyek az átalakult vállalkozás jövőjét, a vevők, partnerek elégedettségét alapozzák majd meg – tette még hozzá.

A Főszer-Elektroprofil Kft. új neve még nem érett meg arra, hogy nyilvánosságra hozzák – jelentette ki Lakatos Jenő –, de az biztos, hogy a Főszert megőrzik belőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párhuzamos naplók: gyermeknapra

Átlagos a május végi ünnep ott, ahol minden egyes nap gyermeknap – mint az ásotthalmi Lajos, a… Tovább olvasom