Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Rétesfronton háború dúl Győrben

Folytatás az 1. oldalról.

A hártyavékonyra kinyújtott alap a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI) udvarán összetolt asztalokon csak rövidke időt pihent, ugyanis a tésztának nem tett jót a hűvös, szeles idő. A rekordhosszú rétest 15 méter 18 centiméterrel, összetekerve 16 méterrel Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora jegyzőkönyvezte. Ennél hosszabb sütemény még nem került hazai tepsikbe, s meglehet, hogy ezt Guinness-rekordként is jegyzik majd.

Hagyomány és fantázia

– Életem első rétesét 13 éve-

sen sütöttem – árulta el Kovács Lászlóné rekorder. – Anyukámtól tanultam, s mivel nagy a család, otthon mindig keletje volt a finom süteménynek. Nyugdíjas- éveimben a rekordnak számító mennyiséget tíz méterrel kezdtem. Ez a negyedik ilyen hosszú rétesem, amelyet – a szponzoroknak köszönhetően – az intézmény és az idősklubok lakóinak ajánlottunk fel. A fiaim s az unokáim is remekül sütnek-főznek, de ha valamiben megakadnak, ma is tőlem kérnek tanácsot. Ha én nem tudok valamit, nem szégyellek kérdezni – akár nyolcvanévestől is.
Ilona szerint csakis a fantázia szabhat határt az ízvilágnak. Így az alma, a rumos meggy, a szilva és a dió mellett gombás-paprikás töltelék is gazdagította a tésztát.

A csornai liszt titka

Ha a rétesnek lelke van, akkor ez nem kis részben a csornai lisztben rejtezik – hallottuk az alkalmilag összetolt asztalok körül.
A bőszen számoló és jegyzetelő Sebestyén István regisztrátor a rétest hungarikumként, Győrt pedig e témában a városok között abszolút listavezetőként említette, hiszen rövid időn belül – a réteshosszakat tekintve – új és még újabb eredmények születtek. Egyúttal a Kovács Lászlóné, Kiss Imréné, Nagy Lajosné, Rácz Jolán és Tánczos Béláné alkotta csapatot ünnepélyesen meghívta a budapesti SzeptEmber Feszt programjára, a „legek” bemutatójára.

Rekorddöntés még a héten?

– Mi mindig jótékony célra fordítjuk a rétessütő verseny bevételét, ez idén sem volt másként – nyilatkozta lapunknak Havasrétiné Méry Judit, a Győri Nők Független Szervezetének elnöke. – Örülök, hogy a nyugdíjasok ekkora süteményt nyújtottak, mindenesetre már ezen a héten, pénteken megpróbáljuk ezt túlszárnyalni, no és ott leszünk a legek fesztiválján.

Guinness vagy hazai csúcs?

A Guinness védett márkanév, amelyet az angol jogrend szerint csakis előzetes engedéllyel használhat(ná)nak a rekordkísérlettel próbálkozók. Az engedélyt a világ legnagyobb példányszámú könyvét kiadó könyvkiadótól kellene beszerezni, bár ezt a kísérletek esetében a legtöbben figyelmen kívül hagyják. Sebestyén István, a hazai rekordok regisztrátora a Kisalföld érdeklődésére általános tapasztalatként elmondta, hogy évente 60–80 ezer rekordkísérletről kap a kiadó jelzést, ebből válogatnak. Így előfordul, hogy a kivételes teljesítményt felállító kérelmező érdeklődésére semmilyen választ nem kap.
A hazai adatbázis érdekes és sok szempontból figyelemre méltó adatokat tartalmaz. Elérhetősége: Hotelinfo Kft., 1056 Budapest, Váci utca 78– 80., telefon/fax: 36-1/266- 3741, 36-1/267-0896; www. hotelinfo.hu, www.szeptemberfeszt.hu, www.rekordok.hu. E-mail: info@hotelinfo.hu, info@szeptemberfeszt.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megcsapolják a beszállítókat

A multik a beszállítóknak csak azt követően fizetnek, hogy a járandóságból levonják maguknak a… Tovább olvasom