Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Rettegnek a britek a román és a bolgár bevándorlóktól

Képzettségi szintjük alapján korlátozná a román és a bolgár munkavállalók bevándorlását a két ország EU-csatlakozása után a brit kormány, írta magas rangú kormányforrást idézve a csütörtöki The Guardian.
A legnagyobb baloldali brit napilap értesülése szerint a rendszert úgy állítanák össze, hogy az általa támasztott követelményeknek "csak viszonylag kevés" román és bolgár munkavállaló feleljen meg.

A név nélkül idézett kormányforrás szerint a két majdani új EU-tagállamból érkezőknek igazolniuk kell, hogy olyan területeken tudnak elhelyezkedni, amelyeken hiány van képzett munkaerőből.

Az EU-n kívüli országokból érkezőkre jelenleg is alkalmazott, pontrendszert használó brit engedélyezési gyakorlat előnyben részesíti az egyetemi végzettséget, a szakmai képesítést és a potenciális keresőképességet. A The Guardian szerint valószínű, hogy hasonló rendszert fognak alkalmazni a Romániából és Bulgáriából érkezők esetében is.

A lap szerint a románok és a bolgárok munkavállalását engedélyhez kötő rendszert a brit belügyminisztérium, a munka- és nyugdíjügyi minisztérium, valamint a pénzügyminisztérium is pártolja. Jóllehet a kérdés még nem került a kabinet elé, a kormánytagok szerint azonban a jelenlegi légkörben, amelyet a biztonsággal, az ország multikulturális jellegével és a bevándorlással kapcsolatos lakossági aggályok jellemeznek, "egyszerűen nincs politikai támogatottsága" annak, hogy szabad munkavállalást engedjenek a románoknak és a bolgároknak, áll a The Guardian csütörtöki cikkében.

A bevándorlást ellenző, jobboldali irányultságú brit lobbicsoport, a Migration Watch úgy becsüli, hogy a két ország belépése utáni első húsz hónapban 80 ezer bolgár és 200 ezer román szeretne Nagy-Britanniában munkát vállalni.

A Financial Times, a legnagyobb londoni gazdasági napilap ugyanakkor épp e héten közölt, a kelet-európai munkaerő-beáramlásról összeállított elemzésében azt írta: nem biztos, hogy Románia belépése olyan súlyos (munkapiaci) hatással jár, amilyentől sokan tartanak. Annyi román dolgozik ugyanis már most külföldön, hogy az illetékesek szerint kétséges további jelentős számú munkavállaló elindulása az EU-felvétel után.

A román munkaügyi minisztérium egy név nélkül nyilatkozó hivatalnoka azt mondta a Financial Timesnak, hogy a 21,7 milliós ország lakosságából jelenleg kétmillióan dolgoznak EU-tagállamokban. "Néhány tízezren még elmehetnek, de az nem igazán lehetséges, hogy az emberek továbbra is ugyanilyen számban menjenek külföldre (dolgozni)", mondta a román kormányilletékes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szavak titkos élete

Elszigetelt pont az óceán közepén. Olajfúrótorony, ahol csak férfiak dolgoznak, és ahol baleset… Tovább olvasom