Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Rétvári Bence: 2014-re 300 kormányablak lesz az országban

2014-re 300 kormányablak lesz a gyorsabb, kényelmesebb ügyintézés miatt- mondta Rétvári Bence.
Az eddigi mintegy százzal szemben 2014-re 300 kormányablak lesz, gyorsabb, kényelmesebb ügyintézéssel segítve az embereket - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM)államtitkára Zánkán a ReGeneráció táborban szerdán.

A kedden megkezdődött, a KIM által szervezett ReGeneráció táborban 120, pályakezdés előtt álló egyetemista ismerkedik meg a közszolgálattal, illetve találkozhat közigazgatási vezetőkkel.

Először mindenkinek önmagát kell megismernie: versengő típus-e, vagy a köz javát akarja szolgálni; fontos ez a felismerés, hiszen a személyiséget ki kell teljesíteni a munkahelyen - ajánlotta a fiataloknak az államtitkár.

Rétvári Bence felidézte, hogy az eddigi kormányzati karrierexpókon csaknem tízezer fiatal vett részt, ahol bemutatták a közigazgatási pálya sokszínűségét; nyílt napot rendeztek, a külföldi tanulmányúttal kombinált közigazgatási ösztöndíjjal 450 fiatalt küldtek ki Európa több országába. A KIM azért indította ezeket a programokat, hogy jó képességű fiatalokat bevonva "megfiatalítsa" a közigazgatást, és itthon tartsák az ifjú diplomásokat.

A közigazgatás-fejlesztési Magyary-programot pedig azért hozták létre, hogy itt tartsák a többrétegű tapasztalatokkal, vezetői képességekkel rendelkező negyvenes korosztályt; ezt a kvalifikált munkaerőt a piac jelenleg elszívja - fejtette ki az államtitkár.

Azt mondta: a köztisztviselői pályán átjárhatóságot biztosítanak az államigazgatásban, nem kell "beragadni" egy helyre.

Kérdésre válaszolva - a megfiatalodás vajon az egész kormányzati struktúrára vonatkozik-e - elmondta: vannak mulasztások, amelyeket a rendszerváltáskor nem tettek meg; az elmúlt két év alatt az elavult jogszabályokat cserélték le, a humán területen pedig arányos korfát próbálnak kialakítani. Ennek része a 62 éves nyugdíj korhatár, amely a fiatalok előtt plusz lehetőséget nyitott a belépésre a közigazgatásba. A kormányhivatalok egy másik lehetőséget nyújtanak arra, hogy a fiatalok bejussanak a közigazgatásba, vidéken is - tette hozzá.

Egy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kapcsolatos kérdésre azt mondta: hosszú távon azt szeretnék, ha itt képeznék a közszolgákat, az intézmény a közigazgatási elitképzés központja lenne. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a közigazgatásba más végzettséggel is be lehet kerülni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem idén január 1-jén jött létre három jogelőd intézményből: integrálódott a Rendőrtiszti Főiskola, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara.

A ReGeneráció tábor szerdai szemináriumán Ódor Bálint, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára is megosztotta tapasztalatait a fiatalokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn dönthetnek a bírák nyugdíjazásáról

Döntés születhet a bírák nyugdíjazásának ügyéről az Alkotmánybíróság (Ab) nyári szünet előtti… Tovább olvasom